Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

200 millióból bővítik a geotermikus kört

Hódmezővásárhely - Vásárhely élen jár a geotermikus energia hasznosításában. Ezzel fűtik a közintézmények nagy részét és 2725 bérlakást. A rendszert hamarosan bővítik.
Vásárhelyen jelenleg 10 termálkútból nyernek geotermikus energiát. Ezek közül 3 gyógyvizes, és 2 visszasajtoló kút is üzemel, ami az újrahasznosítás miatt nagyon fontos – mondta el Ádók János, a HVSZ Zrt. igazgatóságának elnöke. Az első kút 56 esztendővel ezelőtt kezdte a termelést, majd az 1993-ban startolt termálprojekt keretében nyitottak meg hatot.

A kitermelt 13 megawatt földhővel, geotermikus energiával fűtik a városházát, az Erzsébet-kórházat, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumot, a Németh László Gimnázium és Általános Iskolát, az Árpád utcai általános iskolát, óvodákat, a Gyarmati Dezső Sportuszodát, valamint a Family Centert, és az illetékesek tárgyalnak erről a lehetőségről a Tescóval is. A felsoroltakon kívül még 2725 bérlakás is ezen a rendszeren van, 15 százalékos gázrásegítéssel. Így 3000 tonnával kevesebb a szén-dioxid-, 3 tonnával a szénmonoxid-, 2,4 tonnával a különböző nitrogén-oxid-kibocsátás. Éves szinten 4,2 millió köbméter gázt takarítanak meg, ami piaci értéken 500 millió forintot jelent – sorolta az adatokat Ádók János.

A legújabb geotermikus projekt a 200 millió forintos beruházást jelentő belvárosi termálkör: az engedélyes terv már elkészült, a közeljövőben nyújtják be a pályázatot, s ősszel már indulhat a munka. A belvárosi termálkör az elképzelések szerint többek között a Cseresnyés Kollégiumot, az Alföldi Galériát, a Tornyai János Múzeumot, a megújuló művelődési központot és a Hódudvarházat kapcsolja majd be a rendszerbe.

A számok is bizonyítják: az újrahasznosítható, környezetbarát energiaforrások közül a geotermikus a legnagyobb tétel Vásárhelyen, de napkollektorokat is lehet látni – főként a magánházakon.

Olvasóink írták

 • 4. Mick 2010. május 26. 05:35
  „Ezért miért emelkedne a távtűtés ára? Most is fűtik valamivel azokat a köziztézményeket, nem? És ha az éves megtakarítás 500 milla, akkor a megtakarításból tudják fedezni a bővítés költségeit.
  Miért kell rögtön negatívan állni mindenhez?”
 • 3. totya66 2010. május 24. 07:03
  „´200 millióból bővítik a geotermikus kört" Vagyis emelni fogják a fűtés árát, mert a város közintézményeinek a fűtését valakinek ki kell fizetni akkor is ha geotermikus energiát használnak.”
 • 2. efje 2010. május 22. 16:39
  „Ez csodálatos! A fél világ irigyel minket a termálvizünkért. Remélhetőleg először fektetik a csöveket és utána diszburkolatoznak nem pedig fordítva.”
 • 1. Filctoll 2010. május 21. 15:57
  „"2725 bérlakás" gondolom ez csak tévedés lehet?!
  Végre ismét előveszik ezt a témát, a kutak ára már rég bejött mostmár hasznot termelnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torontóban is kiállítják Takács Judit fotóit

Mindszent - A tervek szerint még az idén Torontóban is kiállítják – az ott élő magyarok… Tovább olvasom