Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

20 százalékkal olcsóbb, mint a földgáz

Hódmezővásárhely - 20 százalékkal még akkor is olcsóbb termálvízzel fűteni a lakosoknak, mint földgázzal, ha megvalósul a tervezett harmadik rezsicsökkentés – vélte Ádók János, a HVSZ Zrt. igazgatója. Vásárhelyen az elmúlt években közel egymilliárd forintot költöttek a termálvízfűtési rendszer bővítésére, a közeljövőben is ennyit szánnak fejlesztésre.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Közel egymilliárd forintot költöttek az elmúlt években a termálfűtési rendszer bővítésére Vásárhelyen, ahol a közeljövőben is ugyanennyi pénzt szeretnének fordítani újabb termálkör kiépítésére. Még az 1980-as években építették meg a város első termálkútját. Azóta összesen 2725 lakásban és egyre több intézményben fűtenek termálvízzel.

– Bár a lakások száma nem igazán változott, a termálkörbe bekapcsolt közintézményeké viszont jelentősen megnőtt. Az elmúlt években kiépült a déli és a belvárosi termálkör. Az előbbi jóvoltából a hódtói lakótelep egyes lakásai, valamint az Interspar, a Family Center többi üzletei, a Tesco is a rendszer része. Az utóbbival pedig a Tornyai János Múzeumot, az Alföldi Galériát és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központot fűtik. Korábbi fejlesztések kapcsolták be a termálrendszerbe a Ginkgo Hotelt, a Fekete Sas épületét. Több intézménnyel együtt a Gregus Máté Szakközépiskolát és a Németh László Gimnázium és Általános Iskolát is bekötöttük már a hálózatba – fejtette ki Ádók János, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató (HVSZ) Zrt. igazgatója.

A legújabb elképzelés szerint 2015-ben épülne ki a nyugati termálkör, ami Vásárhely kertvárosi részét érintené. A HVSZ Zrt. most készíti elő az egymilliárdos pályázatot, mely, ha sikeres lesz, akkor 2015-ben elkezdődne a termálfűtési rendszer megvalósítása.

– Új termelő-visszasajtoló kútpár épülne, amely segítené a hódtói fűtőművet, így lassan teljesen ki lehetne váltani ott termálvízzel a földgázrásegítést. A kertvárosi egykori Corvin Mátyás iskola épülete, a szomszédos Kertvárosi Katolikus Általános Iskola, valamint a szintén katolikus óvoda és a Hóvirág utcai bölcsőde is bekapcsolódna a rendszerbe, ahogy a nyugdíjaslakópark, illetve az amögött tervezett új civil lakópark is. Emellett az uszodánál tervezett új épületrészt szintén termálvízzel fűtenék. A kertvárosi társasházak is csatlakozhatnának a termálkörhöz, igaz, a már meglévő otthonok fűtésrendszerét át kellene alakítani – magyarázta az igazgató.

A lakossági szférában 20-30 százalékot veszíthet versenyképességén a termálfűtés a földgázzal szemben, ha megvalósul a harmadik rezsicsökkentés, de még így is 20 százalékkal olcsóbb – válaszolta kérdésünkre Ádók János. Hozzátette: már csak azért is, mert a termálvíznél nem kell számolni az úgynevezett kazánveszteséggel, ami annyit jelent, hogy a földgáz hőenergiává alakításakor 15 százalékos füstgázveszteséggel számolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron indul a csatornázás Új-Kishomokon

Aláírták az új-kishomoki szennyvízcsatornázás támogatói szerződését – hangzott el csütörtökön sajtótájékoztatón Vásárhelyen. Tovább olvasom