Délmagyar logó

2018. 10. 19. péntek - Nándor 11°C | 22°C Még több cikk.

350 kamera figyeli Vásárhelyt, de csak a rendőrség láthatja a felvételeket

A jövőben tovább bővítik a kamerarendszert. Az önkormányzat számára nem hozzáférhetőek a felvételek.
– Vásárhely az ország egyik legbiztonságosabb városa, és ezt a pozíciót a jövőben is szeretnénk megőrizni. Ezért a rendőrök, akiket a jobb, hatékonyabb járőrözésért évente 10 millió forinttal támogat az önkormányzat, eddig sokat tettek – mondta Vágó János, a belváros települési képviselője kedden sajtótájékoztatón.

Közölte, kijelentését adatok támasztják alá: 2010-ben még 564, 2016-ban már csak 243 bűncselekményt követtek el Vásárhely közterületein és a felderítettség 54,7 százalékról 80,2-re javult. A megelőzést és a nyomozás hatékonyságát segíti a kiépített kamerarendszer. Jelenleg 350 található a városban, tavaly 70-et telepítettek és 2010 óta erre a célra több száz millió forintot költött Vásárhely állami támogatásból és pályázati pénzből. Három webkamera is működik.
2016-ban rögzítette az egyik térfigyelő kamera egy biciklilopás elkövetőjét, akit a felvételek segítségével el is kaptak.

Megkérdeztük, a közbiztonságról, a kamerarendszerről szóló tájékoztatás összefüggésben van-e azzal, hogy az ellenzéki összefogás polgármester-jelöltje, Márki-Zay Péter azt állította: bekamerázták az utcát ahol lakik és a háza környékét – valószínűleg megfigyelik. Vágó közölte: a kamerák a rendőrkapitányságra vannak bekötve, és csakis a rendőrök tekinthetik meg a felvételeket. Ők is csak akkor nézik vissza, ha az egyik közelében bűncselekmény történt és a rögzített anyag segítheti a nyomozást, a felderítést. Az önkormányzat számára – bár a város a tulajdonos – nem hozzáférhetőek a felvételek, vagyis nem használhatók fel megfigyelésre.

– A lakók egyébként szorgalmazzák az újabb kamerák elhelyezését, mert visszatartó hatásuk van. Például a Tóalj utcai buszmegálló kerékpártárolójából bicikliket loptak el, az elkövetőket a felvételek alapján fogták el. Míg egy Oldalkosár utcai anyagi káros balesetet éppen a kamerák hiánya miatt nem sikerült felderíteni. A jövőben tovább bővítjük a kamerarendszert, hogy az esetleges elkövetőknek minél kevesebb hely maradjon a bűnözésre – mondta még el Vágó János.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi kiállítás az álma: 80 éves, és 60 éve alkot a vásárhelyi festőművész, Hézső Ferenc

Január 26-án ünnepli 80. születésnapját a 60 esztendeje alkotó vásárhelyi festőművész, Hézső Ferenc. Pillanatok alatt kiválogatná a képeket egy összegző kiállításra. Tovább olvasom