Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

44 felnőttre felügyel a hivatásos gondnok

Hódmezővásárhely - Ez egy 24 órás szolgálat, éjjel-nappal hívhatják a védencei – mondta Asztalos János, aki 1983 óta hivatásos gondnok Vásárhelyen. Jelenleg 44 pszichés problémával küzdő felnőtt gondozottja van. Többségük egyedül él. Beosztja a járandóságaikat, intézi a hivatalos ügyeiket.
– Van, akinek a járandóságát kell beosztanom, intézem a rezsijét, másoknak a hivatalos ügyeit, vagy éppen elkísérem a városházára, a bíróságra, a rendőrségre, ha kell. Az is előfordul, hogy csak elmondom, bizonyos ügyekben hová kell fordulni – magyarázta a vásárhelyi Asztalos János, aki 1983 óta dolgozik hivatásos gondnokként. A városban összesen 4-en vannak – szeretnék bővíteni a létszámot –, és több mint 100-an azok, akiknek a hétköznapokban segítenek. Jelenleg 44 betege van, olyanok, akik valamilyen pszichés problémával küzdenek, és a gyámhivatal hivatásos gondnokot jelölt ki melléjük.

– Először a családtagokat kérdezik meg, hogy vállalják-e a feladatot, ha nem, akkor szólnak nekünk. Többségük egyébként egyedül él és önálló életvitelre alkalmas, persze minden betegem más és más. Ez egy 24 órás szolgálat, éjjel-nappal hívhatnak, ha szükségük van rám – magyarázta Asztalos János, aki korábban lakatosként dolgozott. 2003-ig középfokú végzettség kellett a munkához, azóta speciális tanfolyamon vesznek részt, hogy a hétköznapokban segítségükre lehessenek a gondozottaknak. János felesége viszont egy speciális iskolában tanított, így volt rálátása, milyen munkát is vállal.

Egyeztetés. Gomorka Margit, a helyi Badalik Bertalan Gondozási Központ munkatársa is segíti Asztalos János munkáját.Fotó: Török Anita
Egyeztetés. Gomorka Margit, a helyi Badalik Bertalan Gondozási Központ munkatársa is segíti Asztalos János munkáját.Fotó: Török Anita

Egyeseket elég havonta egyszer felkeresni, másokkal napi kapcsolatban van a vásárhelyi hivatásos gondnok. Gyakran megfordul hétvégenként a helyi piacon, több gondozottja ugyanis nagyon szeret nézelődni a portékák között. Az otthonában is felkeresik.

– A kölcsönös bizalomra épül a munkám, bár előfordul, hogy próbálnak trükközni, megvezetni. Volt, hogy az egyik védencemet kellett átkísérni Szegedre, azt mondta: „szégyenkezik velem a buszon", így inkább kerékpárra ült és átbiciklizett, ott találkoztunk. Nagy türelem kell hozzájuk. A szomszédaik, a környezet részéről is, sajnos ez nem mindig van így. Elfogadóbbnak kell velük lenni, még akkor is, ha bizonyos esetekben nehéz. Néha velem is zsörtölődnek – tette hozzá Asztalos János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tibor 9000 kilométert utazott 42 éves autójával - galéria

Régi és új Citroënek, közel 100 autó foglalta el szombaton a Kossuth teret Vásárhelyen. Tovább olvasom