Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

60. érettségi találkozó a vásárhelyi Bethlen gimnáziumban

Ügyvédet, középiskolai igazgatót, református lelkészt és erőművi főművezetőt is adott az országnak az egykori vásárhelyi bethlenes osztály, melynek 60. érettségi találkozóját tartották szombaton.
Ügyvédet, középiskolai igazgatót, református lelkészt és erőművi főművezetőt is adott az országnak az egykori vásárhelyi bethlenes osztály, melynek 60. érettségi találkozóját tartották szombaton. A 35 végzősből ma kilencen élnek, de csak heten jöttek el a találkozóra. Az osztálynak három esztendőn át Németh László tanította a magyart.

A nyári szünet ellenére szombaton délelőtt vidám beszélgetés hangja szűrődött ki a vásárhelyi Bethlen gimnázium egyik termének ablakán. Az 1947-ben érettségizett osztály tartotta találkozóját.

– Az elsőt még 59-en kezdtük el, de többen megbuktak, illetve a közben kitört második világháborúban néhányan meg is haltak közülünk, így végül 35-en érettségiztünk – emlékezett vissza a múltra Vári Ernő, aki a 81 évével az osztály legidősebb tanulója volt, mivel ő hat elemit végzett egy tanyai iskolában, s utána lett gimnazista.

A hétvégi találkozón összesen heten vettek részt. Az egykori csapatból ma mindössze kilencen élnek, de egyikük Kanadában telepedett le, így nem tudott eljönni, a másikuk pedig más elfoglaltsága miatt nem ért rá. Ennek ellenére a hetek vidáman beszélgettek a múltról.

Az ország számos pontjára elkerültek a volt gimnazisták, valamint igen különböző állásokat találtak maguknak. A már említett Ernő bácsi például a vásárhelyi József Attila-iskola igazgatójaként ment nyugdíjba. Hojcsi Pál a szentesi közgazdasági és egészségügyi középiskolát irányította, az ugyancsak szentesi Kádár Ferenc pedig református lelkész lett.

Az azóta Tiszaújvárosba került Kokovai Gyula az erőmű főművezetőjeként vonult nyugdíjba. A kecskeméti Tápai Lajos a MÁV-nál volt főfelügyelő, a szegedi Májer János a megyei tanács osztályvezető-helyettese lett, a vásárhelyi Simonffy Györgyből pedig ügyvéd.
Mikor 1944 márciusában bevonultak hazánkba a németek, félbeszakadt a tanítás a Bethlenben, mert az iskolából hadikórház lett. Novemberben viszont újból a padokba ülhettek a diákok. Mivel a harcok során tanulók, tanárok is elestek, így a bethlenes fiúosztályt összevonták a lánygimnáziummal.

A hatvan esztendővel ezelőtt érettségizőktől megtudtuk, hogy tanáraik szinte kivétel nélkül igen szigorúak voltak, s erősen fegyelmezték őket. Ez alól az egyetlen kivétel Németh László volt. A neves író három éven keresztül tanított nekik magyart, de ezalatt egyszer sem fenyítette meg őket. Megemlítették, hogy ma még él egy tanáruk is, a jóval 90 fölött járó Gyáni Imre egyetemistaként tanította őket. Az idős tanárról annyit tudnak volt diákjai, hogy valahol Debrecen környékén lakik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5,9 milliárdot nyert a vásárhelyi önkormányzat

Hódmezővásárhely - Szép összeget, eddig 5,9 milliárd forint pályázati pénzt nyert a… Tovább olvasom