Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

70 éve hullottak a bombák Szegeden

Hódmezővásárhely - A bombázás évfordulóján, szeptember 3-án kamaratárlat nyílik a Móra Ferenc Múzeumban, majd október közepén Vásárhelyen is.
- Szeged amerikaiak általi utolsó bombázásának 70. évfordulóján, vagyis szeptember 3-án a várost ért légitámadásokról, „Célpont a mai napon: Szeged" címmel kamaratárlat nyílik a Móra Ferenc Múzeumban – mondta Oláh András Pál történész. A kiállítás döbbenetes, megrázó fényképekkel, esetleg makettekkel mutatja be, illusztrálja a bombáktól pusztított megyeszékhelyet, a dokumentumok december közepéig tekinthetők meg a szegedi közgyűjteményben.

Az alsóvárosi rendező pályaudvar az 1944-es június 2-i légitámadás után. Fotó: DM
Az alsóvárosi rendező pályaudvar az 1944-es június 2-i légitámadás után. Fotó: DM

Október közepén, végén Hódmezővásárhelyen, az Emlékpont Múzeumban (fő kiállítóhely annak galériája lesz) is a repülés, a vadászok, a bombázók lesznek a középpontban; ez a gyűjtemény azonban már országos áttekintést nyújt az 1944 és 1945 tavasza között lejátszódott eseményekről. A tárlat a „Háború a felhők felett" címet viseli, és a fényképeken, videofelvételeken kívül egykori egyenruhákat, roncsdarabokat is megtekinthetnek majd az érdeklődők. A kiállítás még a szervezés stádiumában van, de az első darabok már hétfőn „landoltak" és folyamatosan érkeznek Hódmezővásárhelyre – közölte Oláh András Pál, mindkét tárlat szakértője, kurátora.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó: 60 millióval tartozik a Jobbik vásárhelyi képviselőjelöltje

Kendi Imre 11 környékbeli kisvállalkozónak,egyenként 1–7 millióval tartozik a nevéhez köthető K’-Art cégcsoport - mondta sajtótájékoztatóján a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. Tovább olvasom