Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

83 évesen jelent meg az első könyve Vida Mihálynak

Mindszent - Imád elmélyedni a múltban a mindszenti Vida Mihály, aki 1988 óta foglalkozik helytörténeti kutatással. A 83 éves férfi eddig összesen 30 témát dolgozott fel, a közelmúltban jelent meg első kötete.
83 évesen jelent meg első kötete a mindszenti Vida Mihálynak. Az amatőr helytörténésznek Elöljáróságok a szülőföldért címmel jelet meg a közelmúltban kötete, amelyben többek között Mindszent egykori képviselő-testületeiről is ír. Ez a téma csupán egy azok közül, amelyeken 1988 óta, a nyugdíjazást követően dolgozott Miska bácsi.

– Hirtelen nagyon sok szabadidőm lett, ezért úgy gondoltam, ha már divat a családfakutatás, én is nekilátok. Elmentem a plébániára, ahol 1717-től őrzik az anyakönyvi kivonatokat. Az akkori plébános pedig azt kérdezte: nem akarom-e a mindszenti út menti keresztek történetét is feltérképezni. Akartam – idézte fel Vida Mihály, aki évtizedekig dolgozott a helyi termelőszövetkezetben, majd nyugdíjazása után, 2004-ig gazdálkodóként folytatta a munkát.

A mindszenti amatőr helytörténész imád elmélyedni a múltban. Fotó: DM/DV
A mindszenti amatőr helytörténész imád elmélyedni a múltban.
Fotó: DM/DV

Még ma is megtalálható mind a 10 feszület a város környékén – hallottuk a helytörténésztől, akinek minden kereszt történetéhez sikerült egy-egy megszólalót is felkutatnia. A legemlékezetesebb az Apró Balázs-kereszt – azért, mert magától Apró Balázstól hallotta saját feszületének történetét.

– Az első világháborúban Boszniába vezényelték Balázs bácsit. A gyalogmenet alatt sokan életüket vesztették. Apró Balázs sem bírta. Összeesett, és a halott társaira hajították egy gödörbe. Itt tért magához az öreg, aki kimászott a sírból, és megszökött. Olyan szerencséje volt, hogy a vonat, amelyen elbújt, Szeged felé tartott. Apró Balázs később keresztet állított, így mondott hálát azért, hogy hazaért – mesélte Vida Mihály. Azt is megtudtuk tőle, hogy a térképek sem írják helyesen a Mindszent határában lévő Mihási utat. Utóbbit ugyanis az út mentén először tanyát építő Jeremiásról nevezték el, amiből csak a Miás maradt meg a köztudatban, persze „h" nélkül.

A 83 éves férfi egyébként minden évszámot, nevet, adatot gondolkodás nélkül idézett fel. Ez természetes – jegyezte meg nevetve –, merthogy imád elmélyedni a múltban. Azt tervezi, hogy az eddigi, 30 helytörténeti témában végzett kutatásait – amelynek kéziratait a helyi könyvtár is őrzi – könyvbe rendezve jelenteti meg.

Olvasóink írták

 • 6. dwzoli 2011. augusztus 25. 20:55
  „Hol lehet ezt a könyvet megvenni? Esetleg megrendelni?”
 • 5. booo 2011. augusztus 22. 20:06
  „Isten éltesse!
  Sok szép könyvet kívánok még!
  Jó egészséget és erőt az íráshoz!”
 • 4. fincsi999 2011. augusztus 21. 21:25
  „Gratulálok, Miska bácsi!
  Olvastam a könyvet, sok érdekes és vicces dolgot találtam benne:-)))
  Boldog nyugdíjas éveket és jó egészséget kívánok!”
 • 3. taraba1050 2011. augusztus 20. 09:18
  „Miska bácsi munkájához gratulálok! Könyvének utószavában egy mondást idéz, " Aki a múltját nem ismeri, Az a jövőt nem érdemli." Miska bácsi összes munkássága arról is szól,hogy igyekszik a múltat, védeni, mindenkivel ismertetni,
  tisztelni, tiszteltetni.
  Kívánok jó egészséget,szép hosszú jövőt mert Miska bácsi a múlt ismeretével azt megérdemli!
  A mindszenti testület figyelmébe ajánlom:/ honlapjukon a felhívás" Mindszent Városért" kitüntetés adományozásra/
  az ilyen irányú munkásságokat, és tiszteljék az EMBERT!”
 • 2. szbarat 2011. augusztus 20. 08:17
  „Szívből gratulálok a kötethez. Sokan nyugdíjazás után nem tudnak magukkal mit kezdeni. Itt a példa, hogy igenis lehet még idősebb korban is tenni, munkálkodni azon, ami számunkra fontos.”
 • 1. mivan? 2011. augusztus 19. 20:21
  „Az ilyen cikkekhez miért nem szól hozzá senki? Mindenkit csak a politika érdekel, vagy befolyásol? Ezek a fontos dolgok, mégsem érdekel senkit...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntették a vásárhelyi Erzsébet kórház-rendelőintézet főigazgatóját

A Szépművészeti Múzeumban tartott ünnepségen Réthelyi Miklós kimagasló munkájáért a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adta át Kallai Árpádnak. Tovább olvasom