Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

90 éves a pékmester

A háborúban komiszkenyeret sütött, majd szinte egész Vásárhelyről Köblös-Kovács Mihály gondoskodott. A 90 éves férfi szakmájában több mint 40 évet dolgozott, megszámlálhatatlan, hogy a keze alól mennyi kenyér került ki.
– Volt egy katonai sütőipari csoport, ahova jelentkeztem, majd felvettek. Jártuk az országot, hogy az oroszok ne találjanak meg. Tábori pékként dolgoztam, a katonáknak komiszkenyeret sütöttünk – emlékezett vissza a napokban 90. születésnapját ünneplő férfi. Mégis fogságba esett, majd 1945-ben, 21 évesen szabadult. Előtte Molnár János mester mellett volt inas, akinél később kezdte a munkát.

Miután a fogságból hazatért, átképezte magát, festőként dolgozott. Nem sokáig, mivel hívták péknek. Nem gondolkozott, visszatért régi szakmájához, és kisebb pékségekben sütötte a kenyeret. 1976-ban a Csongrád Megyei Sütőipari Vállalattól aranygyűrűt kapott, majd a 80-as években a kenyérgyárból ment nyugdíjba. Több ezer kenyér fordult meg a kezében, illetve a lapátján, mivel lapátos vető volt. – A szakmában ez azt jelenti, hogy én tettem a kemencébe a kenyeret – mondta Misi bácsi, aki éjjel járt fűteni, hajnalban dolgozott.

– A kenyér nem vár, az nem olyan, mint egy építkezés – tette hozzá. Elmesélte, egyik hajnalban találkozott a János téren egy rendőrrel, aki megállította: 2-3 percen belül indítanom kell a műszakot, ha ez nem történik meg, akkor maga miatt nem lesz a városban kenyér – mondta neki. – Azonnal elengedett – emlékezett vissza mosolyogva. Misi bácsi otthonában soha nem sütött kenyeret. Korkedvezményt kapott, mivel a kemence mellett dolgozott. Nyugdíjas „fiatal" éveit a kishomoki kertjében töltötte, de ma már a feleségével a Hideg utcai otthonában él.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 embert szállít a vásárhelyi támogató szolgálat

50 ember szállításáról gondoskodik jelenleg a vásárhelyi Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató támogató szolgálata. Tovább olvasom