Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

90 évesen céget vezet a vásárhelyi Zsilinszky Emil

Hódmezővásárhely - Hajnali 5 órakor kel, este ér haza, és egy pillanatig sem gondolkozik a vásárhelyi 90 éves Zsilinszky Emil azon, hogy abbahagyja a munkát. 68 évesen alapította saját mezőgazdasági cégét, a kft. ügyvezetőjeként dolgozik.
– A munka nemesít, karban tart – árulta el mosolyogva a vásárhelyi Zsilinszky Emil, aki több 10 évet is letagadhatna életkorából. – Többnyire rácsodálkoznak, amikor egy-egy üzleti tárgyaláson kiderül: 90 éves vagyok. Már-már ott tartok, hogy inkább elhallgatom a koromat – tette hozzá az idős férfi, aki egy mezőgazdasági vállalkozás, a Zsilinszky és Társai Kft. ügyvezetője.

20 évesen kóstolt bele a munkába, akkor Békés megyében, Mezőberényben élt – azóta sem tudott, és nem is akart elszakadni a földtől. Uradalomban volt segédtiszt, miután leérettségizett, majd elvégezte a mezőgazdasági főiskolát, és Gödöllőn megszerezte az egyetemi diplomát. Feleségével, Zsuzsannával 1975 óta él Vásárhelyen.

Otthon is szokott dolgozni a cégvezető
Otthon is szokott dolgozni a cégvezető

– Minden szempontból szerencsésnek mondhatom magam. A második világháború idején például főiskolásként tanulmányi szabadságot kaptunk, csak az utolsó 7 hónapban hívtak be szolgálatra. Bár a németek dolgoztattak bennünket, de amikor a többi magyart vagonokban hurcolták ki az országból, én hazafelé vonatozhattam. Magánzó voltam 1962-ig, kapáltam, kaszáltam, megismertem a fizikai munkát. Jött a kötelező téesztagság, beléptem, dolgozni akartam. Évtizedekig az egykori Marx Szövetkezet főagronómusa voltam. A nyugdíjkorhatár betöltése után, 60 évesen sem hagytam abba a munkát. Meg sem fordult a fejemben, hogy a nyugdíjasok életét éljem. Ezért is alapítottam meg a rendszerváltás után a kft.-t, akkor már 68 éves voltam – mesélte Zsilinszky Emil.

Mind a mai napig hajnal 5 órakor kel, indul a Vásárhely határában lévő telephelyre. 1000 hektáron búzát, kukoricát, napraforgót termelnek – van feladat bőven. Az idén a termés 50-70 százalékát elvitte a szárazság, ezért a cég nincs könnyű helyzetben. Az 1952-es fagy óta nem volt ilyen rossz a termésátlag – jegyezte meg az ügyvezető, aki a nehézségek ellenére optimista. Nincs fejlesztés, beruházás, próbálják túlélni az évet.

– Nagyon sokat köszönhetek a feleségemnek, aki 50 éve jóban-rosszban kitart mellettem. A támogatása nélkül nem jutottam volna idáig – jegyezte meg Zsilinszky Emil. Korábban szívműtéten esett át, ezért néhány gyógyszert szednie kell, de nincs különösebb gond az egészségével. Meddig szeretne még dolgozni?

– Egy pillanatig sem gondolkodom azon, hogy valaha is abbahagyom. Nem szeretnék keresztrejtvényfejtő nyugdíjas lenni. Ha befejezném a munkát, úgy érezném, hogy leírtam magam – mondta.

Olvasóink írták

 • 7. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. október 20. 12:26
  „5. UtólagKapitány 2012.10.15. 20:50
  Ez most tényleg elég hülye megjegyzés volt, már bocs.
  Mégis mit kéne csinálnia az öregnek? Adja oda valami 20 évesnek a cégét amit nagy nehezen fölépített, hátha elkúrja?
  Vásárhelyen van 1 pár vállalkozó aki jobb is, hogy nem adja át az irányítást pl a fiának”
 • 6. KilgoreTrout 2012. október 16. 06:40
  „Kedves 5.
  Ugye nem a 90 éves urat (mert ő a leírtak alapján messze van a standard bácsi fogalmától) akarod ezért hibáztatni????? Inkább vegyél róla példát, ő sokakkal ellentétben nem a lábát lógatja otthon 35 éve mint nyugdíjas, pedig lehet megtehetné. Persze a példavételhez is kell egyfajta vele született képesség.”
 • 5. UtólagKapitány 2012. október 15. 20:50
  „A 90 éves bácsinak van munkája, a huszonéveseknek meg nincs! :(”
 • 4. portis 2012. október 15. 08:15
  „Érteni vélem a célzást... tekintsük ezt a cikket jövőbemutatónak.”
 • 3. Léni 2012. október 14. 14:43
  „Szeretnék én is olyan szépkorú lenni, mint Emil bácsi!
  Kíváncsi lennék, rokona volt-e Bajcsy Zsilinszky Endre?”
 • 2. Koszta 2012. október 14. 12:27
  „Isten éltesse még legalább ennyi ideig! :-)
  És csak jelzem az illetékeseknek, hogy Emil bácsi jobb tanácsokat tudna adni mezőgazdasági ügyekben, mint az előző 20 év okosai...”
 • 1. Qllancs 2012. október 14. 11:16
  „Öröm ilyet olvasni. a kb. 10 millió magyarból ha van 5 ilyenkorú, aktív ember ! pl. Bárándi ügyvéd.
  Jóóó egészséget kívánok nekik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az úszó Eb fejlesztéseket követel Hódmezővásárhelyen

A 2015-ös junior úszó Európa-bajnokság Hódmezővásárhelyen, a Gyarmati Dezső Sportuszodában lesz. Tovább olvasom