Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

A kimaradt társasházakat is be lehetne vonni

Hódmezővásárhely - Irigykednek a megújuló társasházakra azok, akiknek az otthona kimaradt a fejlesztésből – mondták a Szabadság téren élők Vásárhelyen. A Szent István-programban hat épületet korszerűsítenek, de a közgyűlésen szóba került, hogy a többi felújítását is meg kellene fontolni.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Nem mindegy, milyen összegű önrészről lenne szó, az sem mellékes, mit tartalmazna a felújítás – jegyezte meg a vásárhelyi Szabadság téren egy asszony, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét. Azt kérdeztük: mit szólna hozzá, ha felújítanák a társasházukat, amely kimaradt a Szent István Városrehabilitációs Programból. Megírtuk: még tavaly nyáron a téren hat társasháznak kezdődött el a felújítása, mintegy 896 millió forintból, amelyre 694 millió forint támogatást nyert a város. A vegyes tulajdonú, minimum 10 százalék önkormányzati résszel rendelkezők újulnak meg. A lakók önerőként 5 százalékot fizetnek, az önkormányzat 25 százalékot áll. A 230 lakást érintő beruházáshoz az önkormányzat pluszköltségként 125 millió forintot adott, a rossz állapotban lévő gázkészülékek, bojlerek cseréjére, az elektromos hálózat és a fűtési rendszer korszerűsítésére.

A megújuló társasházak mellett 9 marad ki a mostani rekonstrukcióból. A legutóbbi közgyűlésen Lázár János országgyűlési képviselő azt kérte: nézzék meg, hogyan lehetne bevonni a fejlesztésbe ezeket is. Kínáljon a város az ott élőknek egy konstrukciót, például lakáskasszával, önkormányzati, vagy magánbefektetői pénzből. Érdemes ezen elgondolkodni – mondta.

Régi és felújított társasházak a Szabadság téren. Van különbség. A szerző felvétele
Régi és felújított társasházak a Szabadság téren. Van különbség. Fotó: Török Anita

– A hat társasháznál konkrétan tudom, egy nagyobb, 60 négyzetméteres lakásban élőnek mintegy 80 ezer forinttal kellett hozzájárulnia a felújításhoz. A pályázati és az önkormányzati támogatásnak köszönhetően cserébe több száz ezer forint értékű fejlesztést kap. Ez nem rossz. Hasonló konstrukcióban én is benne lennék – magyarázta tovább a Szabadság téren lakó asszony. Hozzátette: persze azt is meg kellene nézni, milyen beruházást szeretnének a fejlesztésből kimaradt társasházak lakói.

– Támogatnám a homlokzat és a tető szigetelését. Viszont én már korábban kicseréltem több százezer forintból a nyílászárókat, erre nincs szükségem, az elektromos bojlerre sem, mert elégedett vagyok a gázossal. Szerintem lakásonként eltérők lennének az igények, és a vállalt költségek is, ezt pedig össze kellene hangolni – vélte a lakó. Hozzátette: már beszéltek erről a fejlesztésből kimaradt házak lakóival, és többen élnének a támogatással, ha kedvezményes konstrukciót ajánlanának. Irigykednek is az elkészült házakra – jegyezte meg mosolyogva.

Egy másik lakó viszont kerek-perec kijelentette: hiába jó ötlet a többi ház felújítása, ha a kis nyugdíjából nem tudja kiszorítani az önrészt. Több mint 10 éve költözött a házba, tudja, hogy ráférne a felújítás, de nem mindegy, milyen áron.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Okoskosár

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége rendezvénysorozatot szervez a fogyasztók világnapja alkalmából. Tovább olvasom