Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

A kiskertek negyede már lakott, de kevés a fiatal

Nagyon kevés fiatal család lakik egyelőre Öreg-Kishomokon. A kevesek közé tartozó Fintáék nyolc esztendeje a vásárhelyi Kaszap utcából költöztek ide. Az asszonyka az erdélyi Gyergyóból, pontosabban Csomafalváról került Magyarországra. Kisebbik fia, a most hét és fél hónapos Máté már kishomoki legénynek született.
– A kisebbik fiam, a most hét és fél hónapos Máté már itt született Öreg-Kishomokon – mondja Fintáné Bartalis Judit. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi közgyűlés lakóövezetté nyilvánította az öreg-kishomoki kiskerteket. Ez a változás azt eredményezi, hogy jövő év elejétől már nem csupán gazdasági, hanem lakóépületek is emelhetők a háromezer négyzetméternél kisebb telkeken is. Ennek köszönhetően egyre népszerűbb Öreg-Kishomok azok körében, akik a zsúfolt városrészeket, főleg a paneleket megunva vidéki környezetbe vágynak.

Jelenleg 120-130 család él itt. Az öreg-kishomokiak többsége idős, nagyon kevés a fiatal, főleg a kisgyermekes. A Gólya-dűlőben laknak Fintáék. A fiatal párnak egy 10 éves és egy 7 és fél hónapos fia van.
– A vásárhelyi Kaszap utcai panellakásunkat eladtuk, s 1997-ben költöztünk Öreg-Kishomokra – kezdte a beszélgetésünket a háziasszony, Fintáné Bartalis Judit.

A fiatal asszony jóval messzebbről érkezett, mint szentesi születésű férje. Az erdélyi Gyergyószentmiklós melletti Csomafalváról származik. Szülei, rokonai ott élnek, így sűrűn hazalátogatnak. Bartalis Juditnak leginkább a hatalmas hegyek hiányoznak.

A nagyobbik gyermekük, Norbi még nem, de a kicsi, Máté már itt született. A nagyfiú is nagyon szeret Kishomokon lenni. Csak egy nagy bánata van, hogy a környéken alig akad játszópajtása. Tőlük pár dűlővel arrébb lakik egyik barátja, akihez sűrűn elteker kerékpárjával.
Fúrt kút helyett most már vezetékből jön a víz, s a gáztartályt is felváltotta a vezetékes. A házuk előtti utat, mint a legtöbb kishomoki dűlőt, e hónapban kezdik el aszfaltozni. Az útalapnak köszönhetően már egy kis élelmiszerbolt is nyílt a környéken. Ez korábban azért nem volt, mert a szállítók nem vállalták, hogy bejönnek a sáros, kátyús úton.

A családfő Vásárhelyen dolgozik, így reggelente kocsival megy a városba, s beviszi nagyobbik fiát is a Tornyai János Általános Iskolába. Felesége pedig otthon marad a picivel. Bartalis Judit elárulta, hogy egy kicsit tart a téltől, mert ő autó nélkül marad Kishomokon, míg a fiúk a városban vannak. Ezt leszámítva örül, hogy itt lakhat. Barátaik nagy többségének az a legjobb hétvégi kikapcsolódása, hogy panellakásaikból szabadulva Fintáéknál bográcsozhatnak, grillezhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tornacsarnokot terveznek az Eötvös szakközépbe

A Gregus és az Eötvös szakközépiskola közös udvarán tervezik felépíteni azt a sportcsarnokot,… Tovább olvasom