Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

A kisvállalkozások is fogynak Vásárhelyen

Nem csak az utóbbi öt esztendő gyárbezárásai miatt szomorú Vásárhely gazdaságának mérlege: az utóbbi két évben 10-15 százalékkal csökkent a kis- és középvállalkozások száma is a városban. Az okokat nem egyformán látják az érintettek és a témával foglalkozó szakemberek.
Az üdítő kivétel: az Eurotext Kft. minőségi termékeivel és kemény munkával maradt a piacon. Fotó: Tésik Attila
Az utóbbi öt esztendőben több nagy létszámot foglalkoztató üzem is bezárt Hódmezővásárhelyen, miközben egy újabb sem kezdte meg működését. Megszűnt a Majolika Kft., a Hódiköt Divatkötöttáru Rt., a Mary cipőgyár, s végnapjait éli a Lasselsberger vásárhelyi burkolóüzeme is. A vásárhelyi ipart a tendenciákat figyelő szakemberek szerint „több ág is húzza".

Hampel Tamás, a megyei kereskedelmi és iparkamara vásárhelyi szervezetének vezetője szerint nem valószínű, hogy véget ér a gyárbezárások sorozata. Úgy véli, a közepesnél kisebb vállalkozásoknál az elmúlt két év alatt felgyorsultak a megszűnésekhez, átalakulásokhoz vezető folyamatok. A kis- és középvállalkozások száma a kamara becslése szerint a 3-4 évvel ezelőtti állapotokhoz képest 10-15 százalékkal csökkent. Hampel Tamás szerint az ok az, hogy a kicsik és közepesek belső fogyasztásra termelnek, illetve szolgáltatnak. Márpedig a belső fogyasztást korlátozta az állam, beszűkült a piac.

– Regionális probléma a Dél-Alföldön, hogy a kisvállalkozások nagy része nem tud exportálni, de nem is tud bekapcsolódni semmiféle beszállítói körbe – hangsúlyozta. Hozzátette: klaszter, azaz termelési együttműködés sem nagyon alakult, csupán kettőről tud. Ezek is nagyon kicsik, azaz nem jelentenek komoly erőt a munkaerőpiacon.

Rárósi Imre, a közgyűlés pénzügyi-gazdasági bizottságának elnöke úgy látja: a Lasselsberger létszámleépítésének kezelése meghaladja a város erejét, ehhez a munkaügyi tárca segítsége kellene. Rárósi Imre szerint a versenyképességet segítő programok nagyban hozzájárulnak, hogy a kis- és középvállalkozások jobb helyzetbe kerüljenek. Fontos a pályázatok szerepe, melyben a város a pályázati tanácsadással és a pályázatok írásával tud segíteni a vállalkozói központon keresztül. Úgy véli, hogy ma a kis- és középvállalkozások nincsenek abban a helyzetben, hogy önerőből tudjanak fejleszteni.

Bacsa Pál, az ipari bizottság elnöke szerint fontos szerepe van az önkormányzatnak is abban, hogy otthonossá tegye a várost a vállalkozások számára rendeleteivel, határozataival.
– Vásárhely nem a legbarátságosabb vállalkozói környezet. Az elmúlt évben szinte kétszáz százalékkal emeltük az építményadót, ezzel pedig a vállalkozások birtokában lévő építményeket adóztatunk meg, melyekben lehet, hogy nem is folyik termelés – mondta.

Az ipari bizottság elnöke úgy látja: az olcsóbb, főként távol-keleti termékek lehetetlenítették el a vásárhelyi könnyűipari cégeket. Csak azok tudták ezt a versenyt túlélni – mint például az EuroText Kft. –, melyek minőségi termékeket készítenek, beruháztak, és sikeresen pályáztak.

Az ipari bizottság elnöke szerint a helyi vállalkozások prosperitását az ipari park fejlesztésével segítheti az önkormányzat, és szükség lenne arra, hogy az autópályára gyorsan el lehessen jutni a városból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berényi Károly Pro Urbe-díjat kapott Vásárhelytől

Sokoldalú, de szerény emberként ismerik Vásárhelyen Berényi Károlyt, aki munkája mellett jelentős… Tovább olvasom