Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A Magyar Köztársaság ezüst érdemkeresztjét kapta két vásárhelyi anyakönyvvezető

Hódmezővásárhely - Baloghné Rostás Györgyi és Tárkány-Szűcs Ágnes már nem lepődik meg, ha a szülők Zseninek szeretnék hívni a gyermeküket, de azon sem, ha melegítőben mondják ki az igent. A két vásárhelyi anyakönyvvezető munkáját az államalapítás évfordulója alkalmából ismerték el.
Egyre kevesebb gyermek születik, viszont egyre több a házasságon kívüli baba, vagyis az esküvők száma is csökkent – osztotta meg anyakönyvvezetői tapasztalatait Baloghné Rostás Györgyi. A vásárhelyi polgármesteri hivatal munkatársa augusztus 20-a alkalmából megkapta a Magyar Köztársaság ezüst érdemkeresztjét.

– 1975-ben, az érettségit követően kerültem a városi tanácshoz. Dolgoztam a népesség-nyilvántartásban, majd anyakönyvvezetőként – sorolta a főbb állomásokat Baloghné Rostás Györgyi. – Nagyon szeretem a munkám, mert az élet legfontosabb pillanatairól, születésről, házasságkötésről szól. Az idén pedig mindez kiegészült az egyszerűsített honosítással – magyarázta a köztisztviselő, akinek az édesapák előszeretettel mutatják telefonjukon gyermekük fényképét.

Tárkány-Szűcs Ágnes és Baloghné Rostás Györgyi kimagasló munkájáért kapott elismerést. A szerző felvétele
Tárkány-Szűcs Ágnes és Baloghné Rostás Györgyi kimagasló munkájáért kapott elismerést.
A szerző felvétele

Több ezer baba nevét jegyezte már be az anyakönyvvezető, ezért kicsit sem lepődik meg a szülők választásain. Így például a Zseni keresztnéven sem, amelyet végül csak azért nem adhatott gyermekének a pár, mert kislány helyett kisfiuk született. Baloghné Rostás Györgyi elárulta: az ő lánya a Márta nevet kapta, mégpedig egykori, közlekedési balesetben elhunyt kolléganőjének – aki pályája elején „kotlóstyúkként" terelgette – tiszteletére.

Boldogító igen melegítőben

Augusztus 20-a alkalmából egy másik vásárhelyi anyakönyvvezetőt is kitüntettek. Tárkány-Szűcs Ágnes miniszteri elismerő oklevelet vehetett át Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől. A 16 év alatt több mint 1500 párt adott össze. Bár Vásárhelyen díjmentesen lehet házasságot kötni, mégis egyre többen mondanak le a ceremóniáról, és hétköznap, mindenféle felhajtás nélkül kelnek egybe. Tárkány-Szűcs Ágnes már azon sem csodálkozik, ha valaki melegítőben és gumicsizmában mondja ki előtte az igent.

Olvasóink írták

 • 11. vajlingroka 2011. augusztus 31. 08:06
  „Gratulálok a Hölgyeknek!

  Viszont tényleg szánalmas, hogy milyen kisstílű irigység sugárzik bizonyos hozzászólásokból! A kétkezi munka is tisztelendő és nagyrabecsülendő, de nehogy már az legyen az etalon, a követendő, címeket érdemlő példa, hogy 6 általános iskola után fizikai munkás legyen mindenki! Igen nagy (sokszor anyagi) erőforrásokat kell befektetni a tanulóknak, hogy diplomához jussanak, utána sem lesz egyből senki sem miniszteri elismerésben részesített dolgozó. Hosszú éveket kellett mindkettejüknek ehhez dolgozni! Ahhoz a mentalitáshoz pedig csak gratulálni tudok, hogy ha nekem nincs munkám, másnak se legyen!”
 • 10. Lillencs 2011. augusztus 29. 10:16
  „Eszméletlenek ezek a hozzászólások... Remélem, a két hölgy nem veszi magára, és ezúton is gratulálok Nekik!”
 • 9. DMagóg 2011. augusztus 28. 09:10
  „A cím szerint: "A Magyar Köztársaság ezüst érdemkeresztjét kapta két vásárhelyi anyakönyvvezető"

  A cikk szerint:
  "Augusztus 20-a alkalmából egy másik vásárhelyi anyakönyvvezetőt is kitüntettek. Tárkány-Szűcs Ágnes miniszteri elismerő oklevelet vehetett át Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől."

  Az utóbbi is elismerendő, de nem ugyanaz, mint amit a cím sugall.”
 • 8. kommentelő 2011. augusztus 27. 11:13
  „Néhány hozzászólás miatt az én pofám ég. Amolyan jó magyarosra sikeredtek. Mindenki előtt ott volt és van a lehetőség, hogy tanuljon és "akár még" anyakönyvvezető is lehessen belőle. Ja! Csak előtte meg kéne tanulni legalább helyesen írni. Mert az manapság csak a köztársasági elnöki poszt betöltésénél nem elvárás.
  A magam részéről gratulálok a két hölgynek. Végezzék csak továbbra is a munkájukat olyan tisztességgel, ahogy eddig is tették.”
 • 7. fritcz 2011. augusztus 27. 09:11
  „Azért nagyon nem mindegy, hogy ki dolgozik egy ilyen munkakörben!
  Elég sajátos okfejtés, hogy hány liter pezsgőt ivott meg anyakönyvvezetőként.
  Egészségükre!”
 • 6. mivan? 2011. augusztus 27. 08:30
  „Szól elég sok cikk a hőségben dolgozókról is szerintem. De Ők mikor is kaptak miniszteri oklevelet?! Ez is egy foglalkozás, amit bemutatott az újság. Mindenbe azért nem kéne már belekötni.”
 • 5. booo 2011. augusztus 26. 23:20
  „Először is gratulálok a kitüntetettnek!

  4. studyfy -Igen bennem is egyből az fogalmazódott meg, hogy rövid időn belül már több embert tüntettek ki, szinte évekig meg semmi. Lehet hogy ez a kitüntetések éve lesz a városban?”
 • 4. studyfy 2011. augusztus 26. 14:39
  „Szemtelenül nagyon sok pénz vándorol Vásárhelyre. Nem sajnálom tőlük, csak más magyar városban is vannak jól dolgozó anyakönyvvezetők, kórházi vezetők, stb.”
 • 3. Én2 2011. augusztus 26. 14:27
  „Nem krákog de szerintem is a munkájukat végzik nem lehet beleszakadni. Jó helyük van az biztos.
  Azok az emberek akik most ebben a hőségben kint dolgoznak a tűző napon sokkal jobban megérdemelnék.De róluk nem szól a fáma.”
 • 2. pixelplus 2011. augusztus 26. 13:03
  „semmi baj nincs velük, nemtom minek károgsz papika:(”
 • 1. papika56 2011. augusztus 26. 11:01
  „Szép, jó munkakör. Boldogok lehetnek, hogy van munkájuk--gondolom jó fizetés is jár hozzá. Szerencsés ember az aki 1975-től van állása. Sajnos több tízezren ezt nem mondhatják el .
  Mostani időkben --se nem házasodnak ,se nem szülnek --nem is kell 2 hivatalnok --egy is elég a kissebb munkára !
  Az elmúlt 36 év alatt --hány liter pezsgőt ivott meg ? az esküvőkön ?
  Az ,hogy ki miben esküdik--nekik nem minddegy? ugyan annyi a fizetésük ! v. nem ?
  Nem a ruha teszi ...a mai házasságok milyen hosszú életűek ? Hónapok ? v. 1-2 év ? Sajnos ezek már nem holtomiglan tartanak .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

44 milliót hoz a LED

Hódmezővásárhely - Európa legnagyobb LED-es beruházása a vásárhelyi – hangzott el tegnap a… Tovább olvasom