Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

A slusszkulcsot az autóban hagyják

Vásárhelyen évente 4-8 autót lopnak el, illetve 60-80-at törnek fel – többnyire a belvárosban, a lakótelepeken. A rendőrség most egy olyan férfi ellen indított eljárást, aki olyan járművekre specializálta magát, melyekben gazdájuk benne hagyta a kulcsot. Nem kellett sokáig keresgélnie.
Meglepően sok autótulajdonos könnyíti meg a tolvajok dolgát Fotó: Tésik Attila
A többi megyei jogú városhoz képest Vásárhelyre annyira nem jellemző a gépkocsilopás. Paksi Zsolt őrnagytól, a városi kapitányság bűnügyi osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy átlagosan évente 4-8 autót „kötnek el" a tolvajok.

– A nyáron profi bűnözők dolgoztak a városban, illetve a környező településeken. Vásárhelyről hat autót vittek el, többségében Audikat és Volkswagen Golfokat – folytatta az őrnagy.

A német márkák mellett egy Toyota Yaris is szerepelt a listán. Az új japán autót és tolvaját a Békés megyei rendőrök a Szentes és Csongrád közötti úton el is fogták. A profik mellett mások is dolgoznak ebben az „iparban". Ők az idén két kocsit loptak el, de a 8-10 éves járművek hamar meglettek.

– A profiknak elég három perc, és már viszik is az indításgátlóval, riasztóval és egyéb védelmi eszközökkel felszerelt autókat. A kevésbé ügyesek inkább az idősebb, illetve a könnyen elvihető típusokat részesítik előnyben – mondta Paksi Zsolt.
Őrségi példa

Az ország nem minden pontján fenyegeti veszély az autókat. Az Őrségben, illetve a tájegység „fővárosában", Őriszentpéteren például a boltok vagy hivatalok előtt leállított kocsikat tulajdonosaik nem zárják be. Ugyanis az osztrák határ szomszédságában nem kell attól tartani, hogy valamit ellopnak belőlük. Érdekesség, a helyiek még mindig fejcsóválva figyelik azt a turistát, aki gondosan bezárja autóját, mielőtt elmenne a dolgára. Nem egy esetben meg is jegyzik: „Talán nem bízik bennünk!" 


Vásárhelyen jóval több esetben törnek fel és pakolnak ki kocsikat, mint ahányat ellopnak. Évente 60-80-at jelentenek a rendőröknek.

Mivel igen kevés a garázs, a kocsik jó része az utcán áll. A tolvajok leginkább a lakótelepeken dolgoznak. A sláger az autóban felejtett táska, mobil és pénztárca. A telefont és a pénzt viszik, az iratokat pedig eldobják.

Most egy olyan férfi ellen indult eljárás, aki nem törte fel a kocsikat, hanem a várost járva megfigyelte, melyik sofőr hagyja az autójában a kulcsot. Ezt kihasználva gyorsan beült és elhajtott.
Három autót vitt el ilyen módszerrel. A kocsik nem kellette neki: egy félreeső helyen kiszerelte belőlük a rádiósmagnókat, illetve összeszedte az egyéb értékeket.

– Már számos alkalommal felhívtuk az emberek figyelmét arra, hogy még rövid időre se hagyják nyitva autójukat. Az is fontos, hogy semmi értékeset se tartsanak benne jól látható helyen, mert az azonnal szemet szúr a tolvajnak – tette hozzá az őrnagy.

Kocsmai betörő

Októberben és novemberben több vásárhelyi vendéglátóhelyre is betörtek. Az egyik elkövetőt, egy 22 éves helyi fiatalembert a rendőröknek sikerült elfogniuk. A fiatalember a rendőrség eddigi adatai szerint egy Serház téri sörözőből 113 ezer forint értékben vitt el különféle árucikkeket, valamint készpénzt. Néhány nappal később bemászott egy Kistópart utcai szórakozóhely kerthelyiségébe, s ott 25 ezer forint értékben szedett össze szeszes italokat. Az elkövető levágta a bejáraton lévő lakatot, majd feltört két játékgépet, és 400 doboz cigarettát is „begyűjtött". Tettével 850 ezer forint kárt okozott a tulajdonosnak.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állandó modellje a kórház

Egészségügyi intézmény talán még sohasem „állt" modellt egy festőnek sem – a vásárhelyi… Tovább olvasom