Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

A székkutasi Csikós Miklósné vérében van a zene

Székkutas – Másfél évesen már a zongoránál ültem a papa ölében – kezdte a beszélgetést Csikós Miklósné, a székkutasi Kamilla Népdalkör vezetője.
Ki Csikós Miklósné papája? Steiner Béla vásárhelyi zeneszerző, akinek nevéhez olyan gyermekkarra írt mű is kötődik, mint például a Suli-Muri, amit a székkutasi iskolásoknak ajánlott. – Igazi zenész- és pedagógusfamília vagyunk – folytatta a ma már nyugdíjas magyar–ének szakos tanárnő. – Elképesztő, milyen közös énekléseket produkálunk, amikor karácsonykor összejövünk. Ilyenkor még a 84 éves édesapám is kísér bennünket – tette hozzá mosolyogva a zeneszerző lánya, aki 5 évesen Kodály Zoltánnal is találkozott.

Csikós Miklósné Szikáncson kezdte a pedagógusi pályáját, majd Székkutasra költözött, ahol 25 évig tanított. Nemcsak magyar szakját vette komolyan, hanem az éneket is.

Csikós Miklósné 18 éve vezeti a Kamilla Népdalkört, a közelmúltban adták ki első CD-jüket.
Csikós Miklósné 18 éve vezeti a Kamilla Népdalkört, a közelmúltban adták ki első CD-jüket.

– Annak idején még heti 2 órában tanítottam az éneket, és saját kórusunk volt. Hetente próbáltunk a 60–70 gyerekkel. Rendszeresen jártunk Vásárhelyre az Éneklő Ifjúság című hangversenyekre, az Ifjú Zenebarátok programjaira. Megszerettetni a zenét – ez volt a célom. Nem az énektudást néztem. Nálam közösen lehetett egy-egy népdalból felelni, de ha úgy jobban ment a diáknak, akkor a társaival együtt is szolmizálhatott az ötösért – mondta a 60 éves tanárnő. Elismerés számára, amikor 30 éves egykori tanítványa azzal köszönti: „Judit néni, a bokszgálán a Carmina Buranára vonultak be az versenyzők."

18 év óta vezeti, és hetente egy alkalommal próbál a Kamilla Népdalkörrel. A székkutasi asszonykórusnak a közelmúltban jelent meg CD-je. – Fennállásunk óta most sikerült kiadni egy lemezt. Nagy élmény volt a felvétel, annak ellenére, hogy süketszobánk nem volt, így nyáron, a 40 fokos hőségben zárt ajtók, ablakok mögött énekeltük fel a népdalokat. A címadó nótánk a Dombon van a kisangyalom tanyája lett. Azért ezt választottuk, mert ez Péczely Attila gyűjtötte székkutasi népdal.

A Harmonika Klub kíséretével Murgács Kálmán nótáit is hallhatjuk a CD-n, aki évekig élt a faluban. Vásárhelyi, magyar, székely népdalok is felkerültek a lemezre – magyarázta Csikós Miklósné, akinek kikapcsolódás a dalkör vezetése. Bár – mint megjegyezte – amikor nyugdíjba ment, azt hitte, több ideje lesz a kórusra, de hamarosan kiderült: tévedett. Tévedését szeretettel dörgöli az orra alá a dalkör 14 tagja, közülük a legfiatalabb 56, a legidősebb pedig 85 esztendős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horváth Mihály barlangkutató titkai

Hódmezővásárhely - Bár a hatvanas–hetvenes években Kínában, Indonéziában és Marokkóban is… Tovább olvasom