Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

A változó klímához alkalmazkodni kell

Először beleengedjük a belvizet a folyóba, aztán védekezünk az ár ellen, majd pedig küzdünk az aszállyal: valahogy össze kellene hangolni a különböző szakmai érdekeket – hangzott el tegnap egy vásárhelyi tanácskozáson, ahol a vízgazdálkodás jövőjéről, a klímaváltozás következményeiről esett szó.
A belvízelvezető csatornáknak az öntözésben is nagy a szerepük Fotó: Tésik Attila
A területi vízgazdálkodás alföldi jövőjéről rendezett szakmai megbeszélést tegnap délelőtt a vásárhelyi városháza házasságkötő termében a Dél-alföldi Vízgazdálkodási Társulatok Regionális Szövetsége. Mint lapunknak Balla Iván elnök elmondta: valóban érződik a klímaváltozás a Dél-Alföldön is, ennek jele a melegedés, az aszályosodás és a szélsőséges időjárás. A megbeszélésen részt vevő társadalmi szervezetek számára az a kérdés, hogy ebben a régióban ezekre a jelenségekre milyen válaszokat lehet adni, mivel lehet ellensúlyozni. Balla Iván szerint fontos dolog lenne a csongrádi vízlépcső és a Duna–Tisza-csatorna megépítése, ám a helyzet kulcsát a folyóink jelentik.

– Az a kérdés, hogy a magyarországi vízgyűjtő területen a folyókba jutó vízzel tudunk-e kezdeni valamit – mondja Balla. – Először ugyanis beleengedjük a Tiszába a sok vizet, majd elkezdünk az árvíz ellen védekezni, majd megszabadulunk ettől nagy nehezen, s utána már birkózhatunk is az aszállyal. Az lenne a lényeg, hogy a sokféle érdeket egyeztetve, közös célokat jelöljük meg, és helyben meg is tegyük a szükséges lépéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakoztak, de már elégedettek

Az év elején kétezer aláírást gyűjtött két vásárhelyi asszony a távhődíjemelés miatt. Most… Tovább olvasom