Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

A vásárhelyi iskolabuszok első tanéve

Hódmezővásárhely - Az idei tanévtől a vajháti, erzsébeti, szikáncsi, batidai, kútvölgyi általános iskolásokat reggelente iskolabuszok hozzák be a városba. Az út nem tart tovább 20-30 percnél, s a gyermekek nagy többsége szereti. A vásárhelyi Klauzál-iskola Nádor utcai tagintézményében tanul a legtöbb külterületen lakó kisdiák: a 170 ingázóból 76.
A kútvölgyi Paplukács testvérek – mint közel 170 társuk – naponta iskolabusszal járnak be a vásárhelyi iskolákba. A nagyobbik testvér, a most második osztályos Paplukács Petra az elsőt még Kútvölgyön járta. A megszűnt intézményben az alsó tagozatosok egy osztályban voltak. A Klauzál-iskola Róka utcai kisiskolájában viszont már külön-külön tanulhatnak, s ez nagyon tetszik a kislánynak. Kishúga, Gréta elsős. A testvérek reggelente együtt szállnak fel a buszra, amit nagyon szeretnek. Szerencsére napközben sem távolodnak el olyan nagyon egymástól, mivel egy iskolába járnak. Nagymamájuk, Paplukács Sándorné egykoron az általános iskolát még Sóshalmon végezte el.

Az iskolabusz nem csupán a kútvölgyi gyerekeket szállítja. Külön járat megy még a szikáncsi, az erzsébeti, a vajháti és a batidai általános iskolásokért is. A buszra azért van szükség, mert megszűnt a Móra Ferenc Külterületi ÁMK, amely a külterületi iskolákat működtette, a diákok vásárhelyi intézményekbe kerültek át szeptembertől.

– A diákok természetesen ingyen utazhatnak. Az óvodások, középiskolások és a diákok szülei sem szállhatnak fel ezekre a járatokra – mondta Benkő Zsolt önkormányzati képviselő.

A buszok tanítási időben reggel 7 órakor indulnak a külterületi megállókból. Az út nem hosszú, mintegy 20-30 perc alatt valamennyi busz be is ér a városba. A járműveken nem a sofőr az egyedüli felnőtt, kísérő tanár is figyel a gyermekekre.

A batidai járat például a Klauzál-iskola Nádor utcai tagintézményéhez viszi a tanulókat. Az erzsébeti pedig a Szent István utcai iskolát is érinti. Vagyis az öt járat a város különböző pontjain is megáll, lehetőleg minél közelebb az iskolákhoz. A tanítás után – délután 4 óra körül – indulnak vissza a járművek.

A mintegy 170 külterületen lakó kisdiák közül a legtöbben, hetvenhatan a Nádor utcában tanulnak. Patócs Anikó tagintézmény-vezetőtől megtudtuk, reggelente az ügyeletes tanár várja a buszt az iskola bejárata előtt. A pedagógusnál mindig van egy névsor, amit egyeztet azzal, amely a buszon lévő kísérőnél van. Csak ezután szállhatnak le a diákok.
A Nádor utcai intézményen kívül még a Klauzálban, a Lisztben, a Szent Istvánban, a Némethben, az Aranyossyban, a kertvárosiban, valamint a Táltosban tanulnak külterületi diákok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pontatlan bejegyzés miatt kellene tízezreket fizetni

Hódmezővásárhely - Negyedik emeleti lakásra jegyezte be 2004-ben Deákné tulajdonjogát a vásárhelyi… Tovább olvasom