Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

A vásárhelyi Színkottás szivárványos muzsikája

A vásárhelyi Szivárvány Szakosított Szociális otthon két lakójának kezdeményezésére alakult meg a Színkottás zenekar, amelynek ma már két csoportja van. Az értelmi sérült felnőttek színek alapján játszanak.
Próbán a zenekar. Nem csak a maguk örömére muzsikálnak Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Szivárvány Szakosított Szociális Otthon két enyhe fokban értelmi sérült lakója kezdeményezte még 2000-ben, hogy alakítsanak zenekart, s kezdjenek el közösen muzsikálni. Tették mindezt anélkül, hogy kottát tudnának olvasni. A hagyományos zeneoktatási módszerrel nem is született nagy eredmény, hiába karolta fel a kezdeményezést Rigó Péter zeneterápiás pedagógus.

– A fordulatot az jelentette, hogy 2002-ben, egy Egerben rendezett továbbképzésen megismerkedtem a színkottás módszerrel. Ennél a kottában már nem hangjegyek, hanem színek szerepelnek. Ezek egy-egy billentyűnek felelnek meg a zenekarunk szintetizátorain, így a kotta már könnyebben olvasható, követhető. A Színkottás zenekar a következő évben részt vett egy táborban, ahol az akkorra már kikristályosodott módszert is elsajátíthatták a tagok.

A Színkottás házon belüli fellépései és sikerei láttán aztán több otthonlakónak is kedve támadt zenélni, így ma már egy nyolc- és egy ötfős csoportból áll a zenekar. Aki nem a billentyűk mögött áll, az az ütős szekciót erősíti. Hogy milyen színvonalon játszanak, arról a kívülállók legutóbb a fogyatékkal élők vásárhelyi otthonának megnyitóján bizonyosodhattak meg.

– A legnagyobb kihívást a Színkottás tagjai számára a ritmus megtartása jelenti, ám ezt a szintetizátor dobgépe segíti. Erre, s a hangszer más adottságaira csak annyiban támaszkodunk, amennyiben feltétlenül szükséges – árulta el Rigó Péter.

A zenekar közismert muzsikát játszik, repertoárja immár 25 dalra bővült. Jelenleg Strauss Kék Duna keringőjét próbálják. Rigó Péter elmondta, a zenélés, azon az örömön kívül, amelyet a muzsikusoknak és a hallgatóságnak okoz, a zenészek körülbelül 30 képességét fejleszti, köztük a toleranciát, a fegyelmezettséget, a másikra való figyelést és a másik segítését.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázt keresnek Székkutas határában

Most már nemcsak Óföldeákon, Székkutason is keresi a földgázt az amerikai TXM Ltd. Nemsokára… Tovább olvasom