Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Afganisztánban minden nap veszélyes

Hódmezővásárhely - Az afgán misszióba készülő magyar és amerikai katonákat búcsúztattak tegnap a vásárhelyi laktanyában. Feladatuk az afgán katonák felkészítése országuk védelmére – a küldetés minden napja veszélyes.
Olyan nép jövőjét segítenek megteremteni, amelynek sorsa fontos Európa és a világ számára is – jelentette ki Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke tegnap a vásárhelyi laktanyában, az Afganisztánba készülő katonák búcsúztatási ünnepségén. A vezérezredes a feladatról szólva azt mondta, az afgán katonákat kell felkészíteni országuk védelmére. – A küldetés minden napja veszélyes, ezért legjobb tudásuk szerint vigyázzanak önmagukra, bajtársaikra – hívta fel a misszióba készülők figyelmét Benkő Tibor.

Gyerekek, anyák, feleségek búcsúztak. Fotó: Frank Yvette
Magyar és amerikai katonákat búcsúztattak Vásárhelyen.
Fotó: Frank Yvette

Körülbelül 50 (a pontos létszámot nem árulták el) magyar és 12 amerikai egyenruhástól köszöntek el tegnap Vásárhelyen. Az Ohiói Nemzeti Gárda tagjai együtt készültek fel a magyarokkal.

– A kiváló harcosok láttán jó érzés, hogy együttműködnek országaink – mondta Rufus Smith dandártábornok. A gárda dandárparancsnoka kijelentette: a küldetés bonyolult és összetett, fontos, hogy a katonák tisztában legyenek saját szerepükkel, és minden helyzetben a legtöbbet hozzák ki magukból. Nem fognak kudarcot vallani – jelentette ki Rufus Smith, majd magyarul mondta: Köszönöm!

Gyerekek, anyák, feleségek búcsúztak. Fotó: Frank Yvette
Gyerekek, anyák, feleségek búcsúztak.
Fotó: Frank Yvette

A két ország katonáinak felkészítésében, kiképzésében több a hasonlóság, mint a különbség – mondta el lapunknak Howard Pearce, az afganisztáni Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport parancsnokhelyettese. A 44 éves alezredes elárulta: május közepén Magyarországról egyenesen a misszióba indulnak. Családját, 13 éves fiát – aki egyébként tengerészgyalogosnak készül – és 9 éves lányát leghamarabb decemberben látja majd. Vásárhelyi tartózkodása alatt több magyar katonával is barátságot kötött. Nagyon tetszik neki a város, és a magyar ételeket, így a gulyást is megszerette. Néhány magyar szót is megtanult. Tudásából ízelítőt is adott: sör, köszönöm, egy, kettő, három – sorolta nevetve.

Hatodik alkalommal indul misszióba Sajti Tamás

A vásárhelyi zászlós járt már Koszovóban és Macedóniában. „Jól meggondoltad?" – kérdezte tőle felesége, mikor közölte vele elhatározását. A 7 hónapos kiküldetés alatt telefonon és interneten tartja majd a kapcsolatot párjával és 5 éves kislányával, haza csak decemberben jön – mondta el.

Olvasóink írták

 • 10. dark79 2011. május 20. 12:11
  „Tényleg a foton a gyerek miért az anyukájával smárol???”
 • 9. lepkehalo 2011. május 18. 15:35
  „Így lehet cikket szaporítani: http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/magyar_es_amerikai_katonakat_bucsuztattak_vasarhelyen/2219025/”
 • 8. tol 2011. május 16. 21:16
  „ezt az idétlen operettmajomkodást nézni is nyűgös!”
 • 7. bánki 2011. május 16. 19:47
  „Mi a francot keresünk Afgánba ?”
 • 6. pixelplus 2011. május 16. 10:55
  „a fotón a gyerek lesmárolta az anyukáját?:)”
 • 5. borcsokzsolt 2011. május 15. 17:49
  „Nyomik!
  Ropi Rambo és Guroló golyó/slim&fat/!”
 • 4. atyimby 2011. május 13. 20:17
  „Ópium háború!!!!!”
 • 3. Norman_Bates 2011. május 13. 17:20
  „zsidónak”
 • 2. dodó 2011. május 13. 16:56
  „Szívesen olvasnék egy cikket amelyben megmagyaráznák ki(k)nek az érdekeit védik a magyar katonák Afganisztánban, esetleg kitérve arra is, milyen előnyökkel jár ez hazánknak.”
 • 1. dublini 2011. május 13. 13:00
  „Hajrá "divat-rambok" csak figyeljetek ezekre a csúnya bácsikra, akik hajlamosak össze-vissza lövöldözni, még katonákra is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sisák Zoltán nemzetközi sikerei - 15 éves kora óta számítógépfüggő

Közel 3 évtizede nem szabadul az informatika rabságából a vásárhelyi Sisák Zoltán, aki európai és világversenyeken a hálózati informatikai diákcsapat „szövetségi kapitánya". Tovább olvasom