Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Amerikában is ízlett a csigatészta

Hódmezővásárhely - Húsz évvel ezelőtt kényszervállalkozóként kezdett tésztagyártásba Fejes Zoltánné. A kisüzem kemény versenyben maradt talpon.
A csigatészta és a lótospörény, azaz az eperszalag a legsikeresebb terméke Vásárhely egyetlen tésztaüzemének. A havi 35–40 mázsa különféle tésztából 4–5 mázsa a közkedvelt csiga. Fejes Zoltánné előtt húsz éve két választás állt: elmegy munkanélkülinek, vagy továbbviszi az elhunyt tésztakészítőnek a vállalkozását, akinél addig dolgozott. Az utóbbit választotta.

– Akkor még 9 tésztakészítő dolgozott a városban, de ahogy szigorodtak az előírások, úgy fogyott a számuk, így mára csak mi maradtunk. Nehéz volt elindulnunk, ugyanis a 90-es évek fordulóján nem lehetett hitelt szerezni, így mindent önerőből fejlesztettünk. A férjem addigi munkahelyét is otthagyta, hogy segítse a családi vállalkozásunkat – mondta.

Szárítóba kerül a késztermék. Fotó: Karnok Csaba
Szárítóba kerül a késztermék.
Fotó: Karnok Csaba

– 15 évvel ezelőtt a megyében először mi kezdtük nagyüzemileg készíteni a csigát, és ma is ugyanazt a minőséget állítjuk elő, mint annak idején. A legkedveltebb tésztáink most is ugyanazok, mint annak idején voltak, azaz a cérna- és a csigatészta, a tarhonya és a nálunk lótospörénynek is nevezett eperszalag. Házias ízeinket nem csak Vásárhelyen kedvelik, hiszen kaptunk már köszönőlevelet Amerikából, és voltak svéd és német vevőink is – tette hozzá.

– Ahová eddig kéthetenként szállítottunk, onnan most havonta, kéthavonta kapunk rendelést. A vevők ugyanis beérik az olcsóbb, nagy gyárakban készült, gyengébb minőségű tésztákkal – jellemezte a jelenlegi helyzetet. – 8 tojásos tésztát készítünk, csak a tarhonyába kerül ennél kevesebb. A minőség titka, hogy úgy nyújtjuk, ahogy azt egykor őseink tették, és tésztáink saját gőzükben száradnak, azaz így érlelődnek – árulta el. A tésztakészítés nehézségeit az is mutatja, hogy míg korábban hatan is dolgoztak náluk, addig ma 2 fővel is képesek kielégíteni a keresletet.

Olvasóink írták

 • 5. Filctoll 2010. május 31. 17:16
  „Valóban üti a Gyermelyit!”
 • 4. Mick 2010. május 29. 14:22
  „Legfinomabb tészta az egész világon!!!!!!!!!! Ízletes, nem málik szét, és nagyon szapora. Hiába vesz az ember olcsó tésztát, még ha nem is megy szét a főzés során, de ha nem olyan kiadós, mint a Zi-zi, akkor ugyanott van anyagilag, csak rosszabb ízű tésztát eszik, nem igaz? ;)”
 • 3. békaügetés 2010. május 29. 08:33
  „nagyon szeretjük,mindig azt vesszük. További sikert kívánok.”
 • 2. Filctoll 2010. május 28. 15:39
  „Finom a Fejesék tésztájuk és valóban jó minőségű! DE főztem már olyan kisipari tésztát hogy amikor beletettem a levesbe 1 perc alatt tejbegriz állagúra esett szét. Mindenki maga találja meg a megfelelőt!
  Akinek izlik a tejbegríz az egye azt én maradok a Fejes-féle tésztáknál.”
 • 1. VásárhelyiÁgi 2010. május 28. 13:45
  „Pedig mennyire el lehet rontani a finom húslevest egy szétmálló, összetapadó, íztelen tésztával!
  Finom, valóban házi ízeket már csak az ilyen kisüzemek tudnak készíteni.
  Több munkát kívánok Fejesnének!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszik a partfal Mártélynál

Mártély - A mártélyi tiszai holtágnál, a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi… Tovább olvasom