Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Áthelyezik Nepomuki Szent János szobrát

Hódmezővásárhely - Új helyre, a laktanya melletti körforgalmi csomópontba kerül Vásárhely legrégebbi köztéri szobra, a hányatott sorsú Nepomuki Szent János. Az ismeretlen művész által készített alkotás már a város több pontján is állt, most a Szent István templom plébániája elől vitték el.
Nem fémgyűjtők, hanem a város emeltette le a helyéről az 1950-es évek óta a Szent István templom plébániája előtt álló Nepomuki Szent János szobrot. Ez a város legrégebbi és legkalandosabb sorsú közterületi műalkotása.

– A szobor restaurálása után végső helyére, a laktanya melletti körforgalmi csomópont közepén emelt posztamensre kerül a napokban – tudtuk meg Hegedűs Zoltán települési képviselőtől. Az eredetileg kőből faragott műalkotást a mai Kálvin János téren állították fel még 1778- ban, részben a római katolikus hívek adományából, arccal a közelben hullámzó Hód-tó felé, mivel a néphiedelem szerint ő a vizek védőszentje.

A szobor az 1950-es évek eleje óta állt a plébánia előtt. Fotók: Tésik Attila
A szobor az 1950-es évek eleje óta állt a plébánia előtt.
Fotók: Tésik Attila

Csakhogy 1796-ban felépült a református újtemplom, és a reformátusok a szobor áthelyezését szerették volna elérni, az ugyanis éppen a bejáratra tekintett. A helyzet azután mérgesedett el a két felekezet hívei között, hogy 1797 novemberében Szűcs János fiatal parasztlegény ittas állapotban leütötte Szent János fejét. A 25 botütés mellett a helyreállításra is kötelezték. Az új fej azonban fából készült el. A szentet az 1884-ben fúrt Nagy András János kút miatt is arrébb kellett tenni, s attól kezdve az nem a református templom ajtajára tekintett.

A laktanyai körforgalom közepén álló posztamensre kerül.
A laktanyai körforgalom közepén álló posztamensre kerül.

A jelenlegi vasból készült alkotást 1890-ben Bécsben öntették, ismét közadakozásból, s az 1950-es években állították a plébánia elé. Most, a restaurálását követően onnan kerül át az immár véglegesnek szánt helyére.

Szoborsorsok

Több szobor felállítását és áthelyezését is tervezte az utóbbi években a város. A legnagyobb visszhangot a Szántó Kovács János-szobor áthelyezésének terve keltette. Somogyi József alkotását pár éve ideiglenesen az amszterdami Stedelijk Modern Művészetek Múzeuma kiállítására vitték. A tervek közt szerepelt Hunyadi János szobrának felállítása is. A Wass Albertet ábrázoló műalkotásra közadakozást kezdeményezett az író nevét viselő kör, ám ezek eddig tervek maradtak. Felavatták azonban József Attila költő és dr. Rapcsák András egykori polgármester, országgyűlési képviselő szobrát.

Olvasóink írták

  • 8. cipész 2009. július 19. 20:15
    „Ez a város már nem a mienk nem veszitek észre itt csak fizetni és szavazni kell. A rég múltra semmi becsületes megemlékezés nincs, akik a vérüket adták a hazáért a városunkért.
    Az én édesapám is megjárta a háborút a fogságot, a történészünk őt és bajtársait kihagyta a könyvéből akik szerepelnek a könyvbe azokkal együtt voltak ezek az emberek.Akkor hogy is van ez? Már nem élnek ezek az emberek, de amikor készült a könyv és a dokumentum film még éltek.
    Ez a baj, hogy nem tartunk össze, pedig eszünkbe juthatna az apáink nevelése, akik nem adták el magukat.
    A véleményem a szoborról annyi, hogy annak az eredeti helyen kellett volna maradni.Nép szavazás kellett volna, hogy mi mit szólunk hozzá.Ez a szülő városunk a mienk.”
  • 7. airwaves 2009. július 16. 10:40
    „" A tervek közt szerepelt Hunyadi János szobrának felállítása is. Felavatták azonban... dr. Rapcsák András egykori polgármester, országgyűlési képviselő szobrát."
    Naná! Hogy jön egy Hunyadi a dr. Rapcsákhoz! Igaz Hódmezőlázárhely Megyei Jogú János? A város főtörténésze és egyedüli esze...”
  • 6. Én2 2009. július 16. 10:23
    „Dongó- nagyon igazad van, szívemből szóltál, azt hiszik, hogy a város az ővék vagyis ővé, hiszen úgy szokta emlegetni, hogy a városom. Akkor hol vannak a város lakók, miért dönthet a város érointő ügyekben egyedül az emberek nélkül. Ez kérdés.
    Önkényuralom ennyi. Tisztelni kellene a múlt örökségeit de ő (ők) nem tudják mi az hiszen oly fiatalok.”
  • 5. Dongó 2009. július 16. 07:39
    „Miért kell mindent felrúgni, átszabni, áthelyezni? Miért nem tiszteljük a múltat? Kinek jó ez? mikor kérdezték meg a város lakóit: akarjátok ezt? A város lakó csak akkor kell amikor oda kell tenni az X-et. Kinek vétett ez a szobor ott, ahol volt? Talán ez is valamilyen beruházás miszter tíz százalék? A Nagy András János szökőkutat mikor teszik arrébb? Vegye már tudomásul kedves tíz százalék, hogy a város nem az övé (bár nem fogja).
    A fenti szöveg csak egy fikció volt és nem kell mindig rosszra gondolni.
    További szép napot”
  • 4. Norman_Bates 2009. július 16. 07:26
    „Nemhogy áthelyezték, de már le is kenték barnás színűre.
    Esztétikai szempontból nem néz ki rosszul egy szobor a körforgalom közepén, sőt tetszik.
    Az meg egy másik kérdés, hogy mennyire lesz időtálló, (utalok itt az állat módon közlekedő román kamionosokra)
    bár szerencsére mifelénk viszonylag kevés román kamionos közlekedik, azért remélem rendesen be van biztosítva a szobor?!”
  • 3. Írástudatlan-Tdi. 2009. július 14. 16:14
    „Nagyon kíváncsi vagyok hogy a Rapcsák szobrot mikor és hová fogják már végre athelyezni? Meddig rondítja még a Kossuth teret?”
  • 2. NTK 2009. július 14. 15:44
    „Már át is helyezték. Ma két óra tájban amikor arra jártam már a talpazaton volt a szobor. Szeged felé néz ...”
  • 1. CID 2009. július 14. 14:04
    „Szobrot áthelyezni ? Ajjaj, mi lesz ebből , :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálinkát is hörpintettek a sátorverés előtt

Hódmezővásárhely - A késő esti fürdőzést és a medenceválasztékot is irigyli a vásárhelyiektől Gólya Gabriella és Balog Csaba. Tovább olvasom