Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Atomerőművet épített Illin Ferenc

Hódmezővásárhely - Miniszteri utasítással kerülhetett át a Hódgéptől a paksi atomerőmű építéséhez a vásárhelyi Illin Ferenc. A lakatos később visszatért, és találkozott Kádár Jánossal is.
Illin Ferenc az egykori paksi brigádja fotójával. A szerző felvétele
Illin Ferenc az egykori paksi brigádja fotójával. A szerző felvétele
1977-ben havonta 2200 forintot keresett lakatosként a vásárhelyi Hódgépnél Illin Ferenc, aki a magasabb fizetés reményében jelentkezett a hazánk kiemelt beruházásaként, KISZ-védnökséggel készülő paksi atomerőmű építésére.

– 1974-től voltam lakatosinas a Hódgépnél, s csak '77-ben szabadultam fel. Amikor az 1973 és 1987 közt készült paksi atomerőmű építésére toborozták az embereket, én is jelentkeztem – emlékezett vissza Illin Ferenc (52). Nem volt könnyű bejutni az atomerőmű építésére. – Akkoriban Pakson havi 5700 forintos fizetést kínáltak, így rengetegen jelentkeztek. Engem is kiválasztottak, és miniszteri utasítással helyeztek át oda – mutatta a passzust munkakönyvében. Rengeteg képet őriz erről az időszakról.

Illin Ferenc a szerkezetlakatos brigádba került, az építkezésen nemcsak magyar, de horvát és orosz munkásokkal is együtt dolgozott. – Előbb csak fél évet töltöttem ott a lakatosüzemben, majd lejárt a szerződésem, visszakerültem Vásárhelyre. De a Hódgépben nem változott volna a keresetem, ezért újra visszamentem Paksra, már a 22. számú Állami Építőipari Vállalat dolgozójaként. Előbb a gyárvárost építettük fel, majd annak segítségével láttunk hozzá az atomerőműhöz. Napi 12 órát dolgoztunk, de megérte. Brigádunk – soraiban több vásárhelyivel – részt vett annak a 43 méter magas, 270 tonnás darunak az építésében, amellyel később beemelték a reaktortestet az első, majd a második blokkba – tette hozzá. Illin Ferencet lakást is kapott volna Pakson, de akkori felesége nem akart Vásárhelyről elköltözni.

Munkakönyvi igazolás: Illin Ferenc Pakson volt. A szerző felvétele
Munkakönyvi igazolás: Illin Ferenc Pakson volt. A szerző felvétele


– Buta voltam, pedig a kiváló szakember címet is megkaptam, hogy eljöttem. Az építkezést számos akkor híres ember is meglátogatta – ilyen egyszerű ember, mint én, sosem találkozhatott volna velük. Kádár Jánosra emlékszem a legjobban, már csak azért is, mert nagy meglepetésemre ő is egyszerű embernek bizonyult.

Olvasóink írták

 • 5. havranek 2012. május 05. 20:14
  „Volna ám gond ha most kellene atomerőművet építeni . Félek száz év is kevés lenne meg persze az isten pénze . Csak azt nem értem ,hogy az akkori "semmihez nemértő fél analfabéta "vezetőkkel miként volt erre képes kis hazánk ? Most meg a sok "jól képzett kiváló politikusunk" irányítása mellett csak adóemelésre meg leépítésre telik több mint húsz éve ! Nem tudom de nekem az az érzésem talán felcseréltük vezetőink minősítését ?”
 • 4. abai 2012. május 05. 08:28
  „Arról, hogy az egyszerű emberek nélkül nem jutunk előrébb. Az ellenkezőjét csak a szemellenzős politizálók hiszik!”
 • 3. freeboy 2012. május 04. 22:27
  „szép kerek írás..... Miről is szólt ?”
 • 2. booo 2012. május 04. 19:27
  „Szerintem nagyszerű tettet hajtott végre, büszke lehet rá, joggal! Szavaiból kitűnt, a régi rendszerben jobban élt.”
 • 1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. május 04. 17:32
  „Egy pillanatra azt hittem valami szalacsi utánzat a címből és képből kiindulva.
  Mert ez lehetett volna az atombunker ellenpéldája... teccikéteni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehetséggondozás a vásárhelyi Varga Tamás iskolában

Referenciaintézmény lett a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola, Óvoda, ahová 386 diák és 260 ovis jár. Tovább olvasom