Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Augusztus 20-án lehetnek magyar állampolgárok

Hódmezővásárhely - Ötvennégyen érkeztek tegnap Zentáról Vásárhelyre, hogy beadják kérelmüket az egyszerűsített honosítási eljárásra. Várhatóan augusztus 20-án tehetnek állampolgársági esküt Lázár János polgármester előtt.
A Sirková Anikó polgármester vezette 54 fős zentai küldöttséget Kószó Péter alpolgármester és Makó András aljegyző fogadta tegnap Vásárhelyen. A vajdaságiak azért érkeztek, hogy testvérvárosuk hivatalában kérelmezzék az egyszerűsített honosítási eljárást. Megtudtuk: a zentaiak várhatóan augusztus 20-án, Szent István napján tehetnek állampolgársági esküt Lázár János polgármester előtt.

– Rengeteget jelent nekünk ez a lehetőség, a szabadkai konzulátuson ugyanis már csak decemberben tudtak volna bennünket fogadni – árulta el Sirková Anikó, aki már korábban beadta kérelmét. – Vásárhely közel van, legrégebbi testvérvárosunk. Örömöt és egyben elégtételt jelent, hogy magyar állampolgárok lehetünk – mondta Sirková Anikó, hozzátéve: nagy az érdeklődés, már 35 jelentkező van a következő csoportba. Közben szólították a zentaiakat, akikkel három irodában, a kormányablaknál is foglalkoztak a szakemberek. A küldöttséget megvendégelte ebédre az önkormányzat. Mészáros Béla, felesége, Julianna és lányuk, Renáta az elsők között adta be az állampolgársági kérelmét.

Kószó Péter alpolgármester fogadta a zentaiakat. Fotó: Szilágyi Gergely
Kószó Péter alpolgármester fogadta a zentaiakat.
Fotó: Szilágyi Gergely

– Mindig zavart bennünket, hogy egy határ választ el attól az országtól, amelyhez tartozónak vallhatjuk magunkat – mondta családfő. – Az állampolgárság megszerzésével ez képletesen eltűnik, nagyszerű érzés, mintha hazatértünk volna. A kötelezettségeknek alávetjük magunkat, a jogokkal élni szeretnék, ha lesz rá mód szavazni is eljövünk.

Olvasóink írták

 • 15. gatyaország 2011. március 23. 14:57
  „Kontrapista melyiknek a rokona vagy? Neked olyan jól megy,hogy valamelyik irodába fogod a papírjukat? Ki mondta,hogy nem tud söprögetni? Remélem vállalod magad és a kis sárga mellényedre ki lesz írva a K O N T R A P I S T A !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 14. kontrapista 2011. március 23. 10:15
  „12.gatyaország
  Aki még a söprűvel sem tud dolgozni , az meg is érdemli a leordítást.”
 • 13. niagara 2011. március 23. 09:22
  „Igen, ez az egyik leglényegesebb probléma, de legalább megoldódik..”
 • 12. gatyaország 2011. március 23. 07:02
  „Ez nagyon lényeges, ebben az országban csak ez a probléma? Ezek a politikusok csak ezt látják problémának ebben az országban? Kószó ezekkel vigyorog a Vásárhelyiekkel ordibál ha nem söpröget nekik az utcán!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 11. kontrapista 2011. március 22. 23:40
  „Sírkóvá Anikó az a "polgármester" . akit a legtöbb zentai magyar egyenesen útál, ugyanis az uralkodó Demokrata párt színeiben magyar janicsárok sedítségével puccsot hajtottak végre a választásokon győztes Vajdasági Magyar Szövetség ellen. Az utasítást Belgrádból kapták, előbb Szabadkán , majd 10 nap mulva Zentán is sikerre vitték a "hatalomváltást". Ezt a perszónát még Magyarországról is ki kellene tiltani, nem állampolgársággal traktálni. Az pedig , hogy erről a hódmezővásárhelyi vezetőknek nincs tudomásuk, csak tetézi a tudatlanságukat.”
 • 10. niagara 2011. március 22. 23:29
  „hecsedli, te miben különbözöl az izraeliektől? Engem fölháborít, hogy az ilyenek dönthetnek a sorsomról amikor elmennek szavazni mint te. Tőled vonnám meg a szavazati jogot először!”
 • 9. niagara 2011. március 22. 23:27
  „UtólagKapitány te meg kutasd föl az őseidet és menj vissza oda ahonnan jöttek!”
 • 8. niagara 2011. március 22. 23:26
  „Ha holnaptól csak az szavaz aki adózik akkor marad 2 millió szavazó. Lehet, hogy az ő őseik többet tettek be a közösbe mint a tieid! Az ő őseik is azért dolgoztak hogy te itt fikázhass most.”
 • 7. bemesza 2011. március 22. 17:13
  „Majd megtudnád ha Téged is Romániához csatolnának,akaratod ellenére,hogy ott milyen magyarnak lenni.”
 • 6. UtólagKapitány 2011. március 20. 19:50
  „minek jöttek ezek ide? vissza oda, ahonnét jöttetek, elég ingyenélő van már itt így is”
 • 5. Agyalapi 2011. március 20. 15:18
  „Zéna: hogy Lázárra szavazzanak.”
 • 4. Zéna 2011. március 20. 14:37
  „Minek kell nekünk ez az sok új magyar?”
 • 3. booo 2011. március 19. 21:47
  „Örülök az új állampolgároknak de mindenki szavazzon ott ahol él és adózik!
  Ha haza akarnak jönni, ám tegyék, de tegyenek be a közösbe is valamit.”
 • 2. hecsedli 2011. március 19. 18:36
  „Azt mond meg légy szíves miben különbözik a délvidéki magyar az izraelitől?Nekik lehetett ingyenes repülőjáratokkal hazajárni szavazáskor,és csak akkor?Abban egyébként én is egyetértek hogy az szavazzon aki adózik is ,de nem egy szavazás dőlt el az izraeli szavazók segítségével....”
 • 1. zoltanszabo 2011. március 19. 18:02
  „" ha lesz rá mód, szavazni is eljövünk .."
  NE !!!!! Mindenki ott szavazzon ahol él--ahol adót fizet !!!
  Ne a határon túli döntse el-nekem aki itt kénytelen élni--- MI A JÓ nekem !!!!!
  Mindenki ott szavaz--ahol él, lakhelye--munkája van. Ahol adót fizet !
  CSAK OTT !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a vásárhelyi táskás rablót

Két hónapos kitartó nyomozás során azonosították és elfogták azt a 19 éves fiatalembert, aki január… Tovább olvasom