Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Az ´56-os megtorlások áldozataira emlékeztek

Hódmezővásárhely - Tavaly az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire, idén az azt követő megtorlások áldozataira emlékeztek konferenciával a vásárhelyi Emlékpont Múzeumban.
– Az igazságtól, a múltunkkal való szembenézéstől nem kell félni, mert az végül szabaddá tesz – mondta köszöntőjében Juhász Tünde kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője.

Több mint 26 ezer embert ítéltek el politikai okok miatt ’56-os kiállásuk és szerepvállalásuk miatt, 229 halálos ítéletet hoztak, heten a börtönben haltak meg, és mintegy 180 ezren külföldre menekültek – hangzott el. Zinner Tibor, a Veritas Történetkutató Intézet levéltárvezetője a bírósági ítéletekről beszélt. Közölte: 1945-től 1988-
ig 964 embert végeztek ki a fővárosban, 259-et vidéken – közülük 5 volt vásárhelyi –, míg az 1956-tól 1966 októberéig terjedő 10 évben 373-at. – A legjobb, leghatékonyabb fegyver a bíróság – idézte a mondást Zinner, ugyanis a rendszer a népbíróságokra épült.

Kahler Frigyes nyugalmazott tanácsvezető büntetőbíró a megtorlás jogon kívüli részéről, a sortüzekről beszélt. Ilyen volt az ismert salgótarjáni tömegmészárlás is, ahol még a menekülőkre is lőttek – jegyezte meg. Előadást tartott még az eseményen Jobbágyi Gábor jogász, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar egyetemi tanára, ő a november 4-én kezdődött teljes szovjet–magyar megtorlásról szólt. Vincze Gábor, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark történésze pedig egy békési „ellenforradalmár" csoport 1957-es peréről emlékezett meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új épületekkel bővül: teljesen megújul a vásárhelyi Bethlen

Új épületekkel bővül: teljesen megújul a vásárhelyi Bethlen
2019-re teljesen megújulhat a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium a Modern Városok Programban. A költségvetés a tervek szerint 4-5 milliárd forint lesz. Tovább olvasom