Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Az Emlékpontnál kamerával lassítják a forgalmat

Hódmezővásárhely - Filmezik a forgalmat a vásárhelyi rendőrök: a város legveszélyesebb gyalogátkelőinél „forgatnak", így ellenőrzik a KRESZ betartását.
Természetesen amint fölállítják a kamerát, érezhetően lassul a forgalom. Tegnap délelőtt az Emlékpontnál és a Tóalj utcán dolgoztak.

Nem a büntetések kiszabása, hanem a forgalom lassítása volt a céljuk a vásárhelyi rendőrkapitányság munkatársainak, akik tegnap az Emlékpont mellett állították fel videokamerájukat. Így figyelték, hogy betartják-e a gyalogátkelőhöz érkező autósok a KRESZ előírásait. Még fel sem szerelte a forgalmat felvevő kamerát Galántai Zoltán igazgatásrendészeti osztályvezető, amikor máris szemmel láthatóan csökkent a forgalom tempója. A gyalogosok már nem szaladoztak át önfeledten a zebrán, hanem szépen megvárták, míg az autók elmennek.

A János tér felől érkező, az Emlékpontnál lévő kanyarban felbukkanó sofőrök nagy része már a kanyar előtt lassított, mindenki óvatosan haladt át a zebrán. Azonnal megálltak, ha megláttak egyetlen gyalogost vagy kerékpárost a gyalogátkelőhely szélén ácsorogni. Aki mégis szabálytalankodott, azt a Kaszap utca közepén a járőrök tartóztatták fel. Persze akadt kivétel is: az egyik kerékpáros csak akkor határozta el, hogy mégis a közeli zebrán kel át a másik oldalra, amikor erre nyomatékkal kérték meg a rendőrök.

Rendőrök az Emlékpontnál. Kiszűrték a szabálytalankodókat. Fotó: Miskolczi Róbert
Rendőrök az Emlékpontnál. Kiszűrték a szabálytalankodókat.
Fotó: Miskolczi Róbert

A városi rendőrkapitányság munkatársai napok óta rendszeresen lassítják ezen a módon a forgalmat, nemcsak itt, de a Kossuth téri zebránál is feltűntek már. Egy nappal korábban – tudtuk meg – ugyanitt, az Emlékpontnál lévő átkelőnél 20 perc alatt 6 szabálysértőt fogtak. A 47-es belvárosi szakaszának kereszteződésében nem könnyű a közlekedők helyzete, hiszen itt torkollik össze az Andrássy utca és a Kaszap utca, gyalogátkelőhellyel, és néhány méterrel később itt ér véget a Hódtói városrészbe vezető rendkívül nagy gyalogos- és kerékpáros-forgalmat lebonyolító Rózsa utca is.

A rendőrök és a kamera jelenléte nemcsak az úton közlekedők figyelmét hívta fel, de a járókelőkét is, többen tőlünk érdeklődtek, mi történt. Egy fiatalember pedig félénken megszólítva azt tudakolta – természetesen hiába –, hogy vajon gyorsan hajtott-e el a kamera előtt az előbb.

Másfél óra mérlege

Tizennégy járművezetőt bírságoltak meg, illetve figyelmeztettek tegnap a rendőrök, akik másfél óra alatt két helyszínen, az Emlékpontnál és a Tóalj utcán végeztek kamerás forgalomellenőrzést. Az akciókat a jövőben is folytatják.

Olvasóink írták

 • 10. gyuro 2008. július 03. 07:57
  „Ugy gondolom az esetek többségében poítív a viszhangja a kamerázásnak, mármint a hozzászólások tekitében....
  Igen több alkalmmal kellene az ilyen forgalom lassító un: LÁTHATÓ RENDŐRSÉGET alkalmazni a város utcáin, ezt a rendőrök is tudják. Csak egy gond ahhoz hogy eredményesebb legyen a munkájuk nincs belőlük elég! Több un.: szakszerű és a törvények adta lehetőségeken belül toleráns megbízható erőre lenne szükség.
  Válaszolva egy lent feltett kérdésre miszerint civil ruhában kellene mindezt a kamerázást csinálni.... a válasz sajnos annyi, hogy akkor meg az lenne a felháborodás tárgya...-- lesből támadnak a yardok..... sehogy se jó se igy se ugy , vannak olyanok akik az egyik megoldást részesítik pozitnak és vannak olyanok akik a másik részt...... nem lehet jót tenni mindenkinek. ez a nagy helyzet... és ez sajnos sose fog változni.......”
 • 9. Sofőr 2008. június 20. 18:08
  „Nagyon helyes hogy egyenruhába, "sárga" mellénybe ellenőriznek ilyen módon a rendőreink. A forgalom lassítása, a közúti közlekedési szabályok betartatása a lényeg, nem pedig a büntetés.
  Remélem minél több idejük lesz a rendőreinknek ilyen módon is ellenőrizni. De ne felejtsük el, hogy elsősorban mi, a közlekedők tehetünk a legtöbbet a közlekedési morál javítása érdekében!”
 • 8. Egy Kervárosi. 2008. június 20. 08:35
  „Figyeljél már ide te ÉLJENEK AZ OKOSOK hozzászóló!Nem tudom hogy te milyen idős vagy!Úgy látom hogy te csak időtőltésből írsz ide a fórumba!Ne a helyesírásommal vergődjél ha nem amit leírtam.De látom azért így vagy úgy eltudtad ólvasni ugye?Te szerintem egy milliomos csemete lehetsz aki kénye kedvére szálgúldozik az apucika által vásárólt autóval.Figyeljél már ide te nagyon gyenge felfogású!!!!Megpróbálom neked elmagyarázni a téma lényegét!Nem az a baj hogy autóval közlekedik valaki.A baj csak az hogy nem nagyon akarják betartani a közlekedési szabályokat!Érted ugye?Én jó magam is dólgoztam gépkocsi és busz vezetőként is.Úgy hogy elhiheted hogy nem a levegőbe beszélek.Már csak azért is kérdeztem tőlled az elején hogy hány éves vagy mert gondóljál bele ha lessz vagy nem tudom hogy van-e már családod?Szépen elgázólnák a kijelőlt gyalogos átkelőhelyen????Te mit lépnél rá????Gondolom hogy nem szakadnél szét a röhögéstől ugye????Na hát ez lenne a lényege az egész témának! És nem az okoskodás!Remélem annak ellenére hogy sok helyesírási hibával írok azért csak eltudod ólvsani és talán meg is tudod érteni a leírtakat.De szerintem jó alaposan gondólkodjál el a leírtakon akár milliomos csemete vagy akár nem.Hidd el megéri!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. Éljenek az okosok 2008. június 18. 12:56
  „Ajánlom az Egy kertvárosinak fekvőrendőr helyett a helyesírás szabályai kézikönyvet forgassa!”
 • 6. még egy kertvárosi 2008. június 18. 10:04
  „Halihó!

  Igaza az az egy kertvárosinak! Rakjuk végigi tíz méterenként fekvőrendőrrel az összes utat, akkor megszűnik a száguldás. Hajrá! vagy tiltsuk ki az autóközlekedést egyszer s mindenkorra a városból. Esetleg minden járművet gyűjtsünk össze, s süllyesszünk a Tisza mélyére.”
 • 5. Egy Kertvárosi 2008. június 18. 09:48
  „Nagyon helyes az ellenőrzés!De talán nem egyenruhában kellene végezni.Mert már messziről észre lehet venni a sárga mellényes egyenruhában lévő rendőrt és már is betartják a szabájokat az autósok vagy gyórsan lelassítanak.De alig hogy elmennek a helyszínről már is vissza tér minden a régi kerékvágásba!Ugyan úgy nem engedik átkelni a gyalogosokat!Valami más mególdást kellene találni az ellenőrzésre hogy ne lehessen észre venni a fotózó rendőrt.Vagy elkellene rejteni a kamerát és így sokkal nagyobb lenne a fogás vagy pedig fekvő rendőrt kellene elhelyezni.Így biztosan lelassítanának az autósok ha akarnak ha nem igaz akkor sem azért hogy átengedjék a gyalogosokat ha nem azért mert féltenék az autójukat!Talán ez lenne a mególdás minden gyalogos átkellőhelyen.De amíg ilyen feltűnően ellenőriznek és elég ritkán ez biztosan nem lessz visszatartó erejű.Talán nem kellene megvárni amíg tőrténni fog sok gyalogos gázolás.Ezért az én szerény véleményem szerint bizony szükséges lenne a fekvőrendőrők elhelyezése.Avval is tistában vagyok hogy eléggé sok pénzbe kerűlne de most elkell dönteni hogy az anyagiak az elsők vagy ténylegesen a gyalogosok védelme.”
 • 4. hmvhelyi78 2008. június 18. 07:53
  „Nektek semmi nem jó????????????????????????”
 • 3. hmvhelyi78 2008. június 18. 07:53
  „Nektek semmi nem jó????????????????????????”
 • 2. totya66 2008. június 18. 07:25
  „Nem értem mi a probléma, hiszen mi akartunk elkerülő utat és néhány év alatt sikeresen el is készült. Ha most nem kell miért öltünk bele sok 100 ezret?”
 • 1. kötekedő 2008. június 18. 06:25
  „Így köll ezt!
  De azért lehetne továbbfejleszteni a dolgot.
  Sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérlakásokhoz igazították a nyugdíjaslakópark tarifáit

Hódmezővásárhely - Több mint ötven százalékkal megemelték a nyugdíjaslakópark bérleti díját… Tovább olvasom