Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Balogh: Koszta József megmutatja, kik vagyunk

Hódmezővásárhely - Érdemes elmélyedni Koszta József festőművész munkáiban, nem szabad végigfutni a kiállításon – hangzott el vasárnap Vásárhelyen, a Tornyai János Múzeum tárlatnyitóján. Balogh Zoltán miniszter elmondta: Koszta megmutatja, kik vagyunk, voltunk, miből lettünk. Közel 150 festmény, féltucat grafika látható június végéig a múzeumban.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Olyan nagyságrendű kiállítás nyílt 66 év után Vásárhelyen Koszta József festőművész műveiből, amelyet még életében sem rendeztek soha – fogalmazott vasárnap Almási István polgármester a Tornyai János Múzeumban. Az 1948-as fővárosi gyűjteményes kiállítása 98 alkotásból állt, most közel 150 festményt, féltucat grafikát, 50 dokumentumot mutatnak be, ritkaság számba menő korabeli fotográfiákkal. Az erdélyi származású, az alföldi festészet legjelentősebb művésze 1921-ben a szentesi tanyavilágban találta meg az inspiráció forrását. Itt tanulmányozta a magyar levegő sajátosságait, érezte meg a táj őserejét – tette hozzá Almási István.

– Ki mondja meg, mi értékes? Mi a mérce? – tette fel a kérdés Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere. – Egy Koszta-kép előtt állva arra van mód, hogy megrendüljünk, ráismerjünk magunkra. A magyar őserő árad a képeiből. Ez a mi földünk, bőségünk, fáradságunk, kiszolgáltatottságunk. Ez az, ami számít, ez a mérce. Koszta József megmutatja, kik vagyunk, voltunk, miből is lettünk, kik lehetnénk mi, magyarok – fejtette ki a miniszter. Úgy vélte: a kiállítás üzenete megmutatni magunkat saját magunknak. Elmondta, amíg pedig Budapesten nincs Kosztának ilyen gyűjteményes kiállítása, addig Vásárhely az ország kulturális fővárosa.

– Az alföldi emberek számára a hegyvidékiekkel szemben fontos az a határtalanság, amelyet Koszta József ragadott meg képein. Távolba tekint, előre néz – mondta Lázár János országgyűlési képviselő a tárlatnyitón. – Koszta volt az egyedüli művész, aki képes volt a táj lényegét úgy megragadni, hogy az külföldön is érezhető, érthető volt – jegyezte meg.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter beszél Koszta József festőművész gyűjteményes kiállításának megnyitóján a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter beszél Koszta József festőművész gyűjteményes kiállításának megnyitóján a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A Koszta-kiállításon Kovács Gábor, a közeli Kakasszékről származó bankár, a Kogart Galéria tulajdonosa – aki mecénásként segítette a tárlat létrehozását – arról beszélt, 11 éve azért alapította meg művészeti alapítványát, hogy ezen keresztül képviselje értékeinket a nagyvilágban. Időközben rájött arra, hogy a következő 10 évnek másról kell szólnia, mint a főváros-központúság. Ennek egyik jele a Koszta-kiállítás. Megállapodást írtak alá az önkormányzattal, hogy több ilyen tárlat mutatkozhasson be Vásárhelyen, amely újra visszakerült a művészeti elit kategóriájába – mondta Kovács Gábor.

– Érdemes elmélyedni a kiállításon. Nem szabad végigfutni rajta, összpontosítani kell, mert hihetetlen emberi, művészi, filozófiai, esztétikai elmélyedésre alkalmas műveket hozott létre ez a fantasztikus, öntörvényű, mokány, alacsony művész – jegyezte meg Szinyei Merse Anna, a Koszta-tárlat főkurátora. A kiállítás június végéig látható a vásárhelyi múzeumban. Viszonzásul, hogy a szentesi Koszta József Múzeum kölcsönadta a városnak alkotásait, Szentesen április 3-án Tornyai János vásárhelyi festőművész munkáiból nyílik tárlat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseuz Tamás: két évtized, sok megmentett élet

A hódmezővásárhelyi Cseuz Tamás már több mint húsz éve gyógyít állatokat, emellett egy évtizede… Tovább olvasom