Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Bezárt telepen is gyűlik a szemét

Mindszent - Nem mindenki foglalkozik azzal, hogy a hatóságok 2007 tavaszán bezáratták a mindszenti szeméttelepet: napról napra gyűlik a hulladék kerítésen belül és kívül is.
A német szemetet nem viszik el Mindszentről – viszont nem is szaporodik, a magyarral ellentétben. Bár 2007 tavaszán a hatóságok bezárták a mindszenti szeméttelepet, mégis napról napra gyűlik a hulladék kerítésen belül és kívül. Pedig a városban van szervezett hulladékszállítás. Az önkormányzat pályázati pénzből akarja eltüntetni a kupacokat.

Évtizedek óta fogadta a mindszentiek szemetét a Mihási úti telep. Tavaly tavasszal azonban a hatóságok bezáratták, mert nem megfelelően működött. Ráadásul néhány éve csak a zöldhulladékot – ágnyesedéket, lekaszált füvet, összeszedett avart – lehetett ott lerakni. Ennek ellenére a használt autógumin keresztül a kiszuperált hűtőn át minden megtalálható a telepen. Ráadásul mind a mai napig itt van az a több mint húszbálányi német szemét is, melyről már mi is többször beszámoltunk.

Egy éve került lakat a Mihási úti telepre. Többen most is oda viszik a szemetet. Fotó: Miskolczi Róbert

– A megszűnt Mihási úti telep rekultiválása rengeteg pénzbe kerül. Az önkormányzat ezt saját forrásból nem tudja finanszírozni. Ezért a megyehatáron is átnyúló, több település részvételével készülő pályázatot szeretnék beadni. Terveink szerint az így nyert összegből finanszíroznánk a felszámolását – halljuk Hevesi István képviselőtől.

A telepet nem őrzik, s kerítést is hiába húztak a közel 2,5 hektáros terület köré. Több helyen is akkora hasítékok vannak a dróthálón, ahol akár kézi kocsival is be lehet húzni a szemetet. Ám ők még környezettudatosnak mondhatók: néhányan ugyanis még azt a fáradságot sem veszik maguknak, hogy bevigyék a hulladékukat, egyszerűen leöntik a kapu vagy a kerítés mellé.

A kisvárosban heti rendszerességgel gyűjtik a háztartási hulladékot. A vásárhelyi A. S. A. kocsijai jönnek a szemétért, ami a központi szemétfeldolgozóba kerül. Ez persze minden családnak pénzbe kerül – ezért választják sokan a törvénytelen utat.

Néhány hónapja a város szélein fedeztek fel illegális szemétkupacokat. Ilyen van például a sportpályához közeli legelő mellett is. Az önkormányzat harcot indít a szemetelők ellen. Ennek első lépéseként fel kívánják számolni ezeket a vadlerakókat. Ehhez persze pénz kell, így a hónap közepén beadnak a szaktárcához egy pályázatot, 6,2 millió forint értékben.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a keddi Délmagyarországban és Délvilágban is!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Víziközmű támogatja a focistákat Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen új konstrukciót találtak ki a sport támogatására. A labdarúgóklubot,… Tovább olvasom