Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Bíznak az egynapos sebészet sikerében Vásárhelyen

A szentesi és az orosházi kórházzal együttműködve szervezné meg az egynapos sebészetet a vásárhelyi kórház – ha ehhez segítséget kap az államtól. Lázár János polgármester bízik pályázatuk sikerében.
A szentesi és az orosházi kórházzal együttműködve szervezné meg az egynapos sebészetet a vásárhelyi kórház – ha ehhez segítséget kap az államtól. Lázár János polgármester bízik pályázatuk sikerében, ugyanakkor arra hívta föl a figyelmet, hogy az ellátással kapcsolatos újabb adatok megkérdőjelezik a vásárhelyi kórházat érintő drasztikus leépítés jogosságát.

Az Erzsébet-kórházban az önkormányzat nemrég megszüntetett kétszáz álláshelyet, ami – a betöltetlen státusok felszámolása mellett – százhetven ember elküldésével jár. A struktúraátalakítással kapcsolatban pályázatot nyújtottak be, a kórház, a város 320 millió forintot igényel az elbocsátások finanszírozására, illetve a profilváltásra, a szolgáltatási kínálat átalakítására. Az elbírálás folyamatban van. Lázár János polgármester tegnap arról tájékoztatott, hogy a kórház újabb pályázatot nyújtott be az egynapos sebészeti ellátással kapcsolatban, ez a sebészeti, a nőgyógyászati, a szemészeti és fül-orr-gégészeti ellátás fejlesztését célozza. Ennek különösen azért van jelentősége, mert az egészségügyi reform következményeként a kórház bőrgyógyászati, szemészeti és fül-orr-gégészeti fekvőbeteg-osztálya megszűnt. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban napvilágra került adatok cáfolják, vagy legalábbis megkérdőjelezik a Vásárhelyt érintő drasztikus döntés jogosságát.

Nem pályázhattak

Lázár János polgármester kijelentésével – amely az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum elutasító magatartásáról, az esetleges politikai okról szól – szembesítettük az érintett intézményt is.
– Nagyon egyszerű a magyarázat – közölte Haiman Éva sajtóreferens. – Nálunk nem volt kapacitáscsökkentés, és a pályázatnak ez feltétele, kritériuma. Vagyis a kiírás számunkra nem tette lehetővé a részvételt, ezért nem lehettünk az Erzsébet-kórház együttműködő partnere.

– Az ápolási időt tekintve az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centruméval vetekednek a vásárhelyi kórház osztályainak mutatói – mondta Lázár János. – Míg a makói és az orosházi kórháznál jelentős részben jobbak, sőt bizonyos esetekben a szentesi súlyponti intézményénél is hízelgőbbek. Az ágyszámkihasználtság is fontos mutató, ez az Erzsébet-kórház esetében az európai uniós átlagnak megfelelő, sőt annál jobb. Ezeket a tényeket szakmai alapon nem lehet cáfolni vagy megkérdőjelezni.

Az egynapos sebészeti ellátásról szóló pályázat benyújtásában együttműködik – a szemészet és a fülészet terén – Vásárhellyel a szentesi és az orosházi intézmény, a szegedi klinika azonban elutasította a megkeresést. Lázár megjegyezte: nem tudja, hogy ennek vannak-e politikai okai. Az egynapos sebészettel kapcsolatban a polgármester kérdést intézett a tárcához, melyre a szakállamtitkár válaszolt. Ezt félígéretként értékelte Lázár, és kifejezte abbéli reményét, hogy a döntésnél nemcsak a profitorientált egészségügyi vállalkozások, érdekeltségek, hanem a nonprofit városi, önkormányzati kórházak is szerephez jutnak majd. A polgármester elmondta, a kórház-átalakítás Hódmezővásárhelyen megkezdődött, és bízik benne, hogy ez találkozik a kormányzati szándékkal, akarattal, és ehhez a támogatást is megkapja a város.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Graffititábor is lesz Mártélyon

Idén barkácsolókat és graffitiseket is vár a mártélyi szabadiskola vezetője. Bányai Béla festőművész… Tovább olvasom