Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Bizonytalan áramellátás Sóshalmon

Sóshalom - Elöregedett és elavult a több mint 20 sóshalmi tanyát ellátó, még az 1960-as években az egykori Rákóczi Tsz-nek épített villanyvezeték-hálózat. A felújítás költségeibe a Róna Kft. és a város is beszállna. A többi a tanyatulajdonosokra hárulna.
Még az 1960-as években kapott villanyt az egykori Rákóczi Tsz sóshalmi központja, s vezették el onnan az áramot a környékbeli tanyákba, amelyek száma meghaladja a húszat. Az oszlopok és a vezetékek mára teljesen elavultak.

– Több dologból is észrevesszük, hogy baj van. A villanysütő óráját gyakorta lenullázza az áramkimaradás, időnként pattog a kép a tévében, s van olyan időszak, főleg napközben, amikor akadozik az áramellátás – sorolta Siági Sándor, aki az egyik sóshalmi tanyán él a családjával. Mindennél nagyobb bajnak tartják, hogy a fejőgép (négy tehenük is van) működését is zavarta már meg a hullámzó áramellátás. Tartanak attól, hogy egy hirtelen kerekedett vihar tönkreteszi az egész hálózatot.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Körösi Ferenc, a sóshalmi olvasókör önkéntes gondnoka is. Azt mondja, már megmérette a feszültséget odahaza, ám az alacsonyabbnak bizonyult a kelleténél. – Nálunk is a tévé kezd villogni először, ha baj van az árammal. De az égő is elhalványul, főleg akkor, ha a környékbeli tanyákon bekapcsolják a szállítószalagot vagy valamilyen nagyobb fogyasztót – mondta. Beszámolt arról, hogy szerette volna felújítani a tanyáját ellátó vezetéket, s kért is árajánlatot a szolgáltatótól. – Olyan árajánlatot kaptam, amely szerint méterenként 3600 forintért végeznék el a munkát, csakhogy nálam 800 méter vezetékről van szó. Köszöntem, de azt mondtam, ezzel én nem bírok.

Siági Sándor az udvari villanyoszlopnál. A szerző felvétele
Siági Sándor az udvari villanyoszlopnál.
A szerző felvétele

Az elavult hálózat jelenlegi tulajdonosa a vásárhelyi Róna Kft. azonban lépni szeretne. – Hajlandóak vagyunk a hálózat felújítása költségének egyharmadát állni, hiszen mi is érintettek vagyunk, ha a másik harmadát a tanyatulajdonosok, míg a harmadikat a város állja. Miénk a főmérő, míg a tanyatulajdonosoknál találhatók az almérők. Valamennyien az EDF Démásznak fizetjük a számlát – mondta Szőke István, a cég ügyvezetője.

A probléma felvetődött Benkő Zsolt külterületi képviselő legutóbbi sóshalmi fórumán is. A városatya lát arra esélyt, hogy az érintettek egyezségével végül felújítják a hálózatot. A költségekhez a város is hozzájárulna.

Feltételekkel vennék át

A gazdátlan hálózatokat, amelyek a jogutód nélkül megszűnt tsz-ek után maradtak, 2012-ig ütemezetten veszi tulajdonába az EDF Démász Hálózati Elosztó Kft. Az úgynevezett idegen hálózatok üzemeltetése és fenntartása a tulajdonosok kötelessége. Ezeket a szolgáltató csak akkor veszi át, ha azok a megfelelő műszaki állapotban vannak és rendelkeznek a szükséges engedélyekkel – tudtuk meg az EDF Démász kommunikációs csoportjától.

Olvasóink írták

  • 2. yuhvan 2010. július 21. 08:48
    „Mondjam azt hogy nevetséges itt erőlködünk már lassan egy éve és az Önkormányzat nem segít semmit sem. Ja de Sóshalom az más mert ott van a borászat. Legyen szerencséjük ill szerencsésebbek az ott lakó tanyasiak.
    Éljen a megújuló energia!!!!”
  • 1. deszkás 2010. július 16. 15:19
    „Kivételesen a DÉMÁSZnak igaza van! De állami pénzből ezt is majd az utakkal együtt megcsinálják. (Duna tv ma)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családbarát Önkormányzat díjat kapott Vásárhely

Hódmezővásárhely - Családbarát Önkormányzat díjjal tüntette ki a gyermekes családok érdekében… Tovább olvasom