Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Bizonytalan az irányított betegellátás

– Az egészségügyi reformok még nem kristályosodtak ki, így még a fekvő- és járóbeteg-ellátás jövője sem látható teljesen, nemhogy az irányított betegellátás (IBR) rendszere – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet-kórház és rendelőintézet főigazgatója.
– Az egészségügyi reformok még nem kristályosodtak ki, így még a fekvő- és járóbeteg-ellátás jövője sem látható teljesen, nemhogy az irányított betegellátás (IBR) rendszere – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet-kórház és rendelőintézet főigazgatója. A 2003 nyarán indult IBR-hez Sonkodi Balázs közreműködésével csatlakozott Vásárhely. E modellkísérlettel nem csupán a költségek csökkenthetők, de átláthatóbb az ellátás is, mivel például egy-egy betegnek minden adata, kezelése egy helyen található, így egy nagyobb kivizsgálás esetén nem küldi el külön laborba a belgyógyász, a háziorvos, illetve más szakorvos.

Havasi Katalintól, az önkormányzat egészségügyi tanácsnokától megtudtuk, hogy a rendszernek napjainkban Vásárhely irányításával már 162 ezer betege van, ugyanis ide tartozik Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye több települése is. A gondot az jelenti, hogy az induláskor még kapott állami finanszírozást a rendszer, így a vásárhelyi IBR korábban 250 millióból gazdálkodhatott. Mostanra viszont mindössze hatmilliójuk maradt, így igen kilátástalan a helyzetük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolgáltatóház épül Vásárhelyen

Szolgáltatóházat épít a vásárhelyi Hódi Pál utcai telekre a helyi Csomiép Kft. Az igényeket már… Tovább olvasom