Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Bizottság keresi az emlékmű helyét

Hódmezővásárhely - Újabb gyűjtést indítanak Vásárhelyen az egykori Kossuth téri országzászló felállítására. A közgyűlés háromfős bizottságot hozott létre, a testület márciusban tárgyalja az ügyet. Az emlékmű visszaállítását már a rendszerváltás környékén kezdeményezte az MDF, később egy amatőr történész, majd a MIÉP.
Nem mondott le a vásárhelyi közgyűlés arról a tervről, hogy visszaállítja a Horthy-korszakban a Kossuth téren, a mai nagyposta közelében állt országzászló emlékművet. Az ötletet legutóbb 2008 áprilisában vetette fel a MIÉP. A képviselő-testület akkor ad hoc bizottságot bízott meg, hogy derítse ki, mi lett a sorsa az országzászlónak, hová lett a térről, fellelhető-e még valahol bármely része, illetve igaz-e, hogy posztamense átfaragva ma a görögkeleti temetőben szovjet hősi emlékműként áll. A vásárhelyi országzászló történetéről két évvel korábban könyvet megjelentető Kovács Ferenc amatőr történész is javasolta a Trianon által elszakított országrészekre emlékező emlékmű újbóli felállítását, de ezt szorgalmazta már a rendszerváltás környékén az MDF helyi szervezete, majd a Tiszta Lap Egyesület is.

Emléktáblával jelölt fa áll az országzászló egykori Kossuth téri helyén. A szerző felvétele
Emléktáblával jelölt fa áll az országzászló egykori Kossuth téri helyén.
A szerző felvétele

A 2008-as, egyetlen ülést megért bizottság végül nem javasolta az általa kurzusemlékműnek nevezett országzászló visszaállítását, legfeljebb azt, hogy állítsanak emléket az emlékműnek. Azt azonban kiderítették: a posztamenst nem faragták át szovjet hősi emlékműnek. Az országzászló helyét 2005. június 4. óta emlékfa jelöli. 2008-ban arról döntött a közgyűlés: gyűjtést indít az visszaállításért, de négy év alatt a 10 milliós költségből csak jó egymillió forint gyűlt össze az e célra nyitott számlán.

A legutóbbi közgyűlésen Nagy-György Anna jobbikos képviselő kérdezett rá az emlékmű sorsára, mondván: 2010 óta állnia kellene. Ambrus Norbert, a városháza jogi irodájának vezetője közölte, hogy nem jött össze a szükséges összeg. Kószó Péter alpolgármester hozzátette: a legutóbbi országzászló-bizottság a Cseresnyés Kollégium mellett, a Bakay-kút helyén javasolta a megvalósítást. Lázár János polgármester szerint még az idén fel kell állítani az emlékművet, ezért a közgyűlés márciusi ülésén ez lesz majd az egyik fő napirendi pont. A közgyűlés végül újabb bizottságot állított fel. Kószó Péter alpolgármestert, Nagy Imre múzeumigazgatót és Szenti Tibor néprajzkutatót felkérve: vizsgálják meg, hová, mekkora költséggel lehetne az emlékművet ismét felállítani, s látnak-e lehetőséget arra, hogy még az idén elkészüljön.

Olvasóink írták

 • 14. orszagzaszlo936 2012. február 19. 20:03
  „Az jutott eszembe, hogy ha jól emlékszem, 400 millát költött a város a holokauszt múzeumra, 1,4 milliárdot a helyi terror házára, kb ugyanennyit a strandra. Ezek mind "kiválóan" prosperáló intézmények, csak viszik az adóforintokat. Ebbőlszép munkateremtő beruházást lehetett volna teremteni. A mostani városrendezés költségvetésében is csak egy csepp lenne az emlékmű költsége, amit egyébként úgy gondolom max 6-7 millából meg lehetne csinálni.”
 • 13. Én2 2012. február 19. 16:14
  „írástudatlan-osztom véleményedet csak az a baj, hogy ők leszarják az egészet, hiszen nekik van miből dőzsölni.”
 • 12. Írástudatlan 2012. február 18. 20:19
  „Szerintem inkább most a munkahelyek keresése és létrehozása lenne a fontosabb.Az országzászlóból nem lehet megélni.Az még ráér.Fontosabb most a munkanélkülieknek a biztos megélhetés mint egy országzászló.”
 • 11. Én2 2012. február 17. 13:45
  „Legyen szerencséd és nekem is.”
 • 10. orszagzaszlo936 2012. február 17. 10:51
  „Én2

  Attól nem kell félni, mert úgy van ez, mint ahogy régen mondták:
  "Életünket és vérünket! De a zabunkat, azt nem!"

  Ha lenne annyi felesleges pénzem, én odaadnám, hogy álljon az emlékmű, és hirdesse a trianoni gyalázatot! Sajnos nincs! Bár most vettem lottót, hátha sikerül! :)”
 • 9. Én2 2012. február 17. 09:26
  „dongó- nagyon igaz amit leírtál, gratulálok. Nem kell adakozni a vásárhelyi embereknek hiszen nincs miből,állítsák fel a képviselők és a pm. a saját pénzükön.”
 • 8. orszagzaszlo936 2012. február 17. 08:25
  „Vagy az eredetit, vagy semmit! Kószó, Szenti, Nagy Imre mint bizottsági tag? Hozzáértő embereket is kereshettek volna! A cikkben említett bizottság tagja volt Szenti Tibor is, akik elutasították az emlékmű újraállítását, s majd ők kitalálják, hová legyen állítva az emlékmű! Gittegylet! Számtalanszor megígérték már az újraállítás, de politikushoz méltón sosem tartották be amit ígértek!

  Legjobb nyilván az eredeti helye lenne, eredeti állapotban, mindenféle turbó nélkül! Ha meg kitalálták a helyét a Bakay kút helyén, akkor nem kell ezen gondolkodni, hol álljon! A költségen kell csökkenteni, biztos tele van az eredetitől eltérő pénzrabló gondolattal, mert a vasbeton és műkő, és fa zászlórúd, amiből eredetileg volt, nem kerülne ennyibe!

  Remélem, hogy az eredeti tervek szerint fog elkészülni az emlékmű, s mihamarabb! S a politika darálómalmában végre 17 év után - akkor adták be az első beadványt az újraállításra - tényleg megvalósul!”
 • 7. booo 2012. február 16. 20:39
  „Közöm nem sok hozzá, ha már az emberek dobják össze -már akinek marad a rezsi kifizetése után- de mi kerülne 10 misibe egy zászlórúdban? Olasz márvány, vagy orosz gránit lenne a burkolat?
  Akarom még kérdezni, hogy egy tervet láthatnánk valahol a készülő emlékműről? Nem mindenki emlékszik hogy a régi milyen volt, gondolom "ugyanazt" álmodták meg csak kicsit felturbósítva. És miért nem jó az eredeti helye? Talán a kihasználatlan zenepavilon vagy Sas KV-zó útban van? Mert ha ugyanolyan lesz, akkor illene az eredeti helyére visszaállítani, ha nem, akkor javaslom Szegvár országzászlajának megtekintését! Egyszerű, frappáns, lényegre törő és lehet hogy kisebb költségből kihozható.”
 • 6. énkérekelnézést 2012. február 16. 19:35
  „Végre valami értelmes dolgot csinálnak ,nem a gazdasággal , munkahelyteremtéssel ,utak építésével,egyéb felesleges dologgal foglalkoznak.JAAAAA és ,ha csak 10 millió akkor nekem is kell.....kettő minimum.
  A következő hír az legyen már ,hogy bizottság keresi az eltűnt pénzek helyét.”
 • 5. Lázárhelyi 2012. február 16. 15:34
  „10 millába?
  Semmi!
  Országzászló címén koldul a város, minél többet annál jobb, aztán meg néhány közmunkással összebarmoltatnak valamit. Persze a pénzt meg elosztják. Nem ez lesz az első eset...”
 • 4. skid 2012. február 16. 15:04
  „Mi kerül 10 millába?”
 • 3. Dongó 2012. február 16. 14:14
  „Hát először is ki vagy mi az a MIÉP Hódmezővásárhelyen? Az a két képviselő, aki beállt lázárkatonának?
  Másodszor, az országzászlónak az eredeti helye a Kossuth téren volt és ma sem kellene eldugni a Szőnyi utcában.
  De kérem, mikor hallgatott ez a testületnek nevezett gittegylet a város lakosaira? Talán amikor átkeresztelték a Szántó K.J. utcát? Talán amikor átkeresztelték a PMK-t? Talán amikor sétáló utcát építtet 2,5 milliárdból?
  Harmadszor, ha kisnapoleon kiadta parancsba, hogy márpedig álljon, akkor szorítsa már ki az erre való összeget, de NE A VÁSÁRHELYI POLGÁROKBÓL, hanem a saját pénztárcájából vagy a Boldizsárka svájci bankszámlábából. Van neki mert az apuka ezt nyilvánosan is elismerte, vagy csak a Havránekék ollózták össze?
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
 • 2. lepkehalo 2012. február 16. 13:30
  „"Nekünk mindenünk megvan!! Honnan tudom? Onnan hogy amikor tegnap lehánytam a szőnyeget anyu azt mondta: Hát fiam , már csak ez hiányzott!!!"”
 • 1. papika56 2012. február 16. 11:38
  „Ez a legfontosabb probléma ott Vásárhelyen ??, Minden OKÉ arrafele ??? !!!
  Egy új bizottság + pénzkereseti lehetőség a képviselőknek !
  Munkahely teremtés ???? szegény családok segítése ??? stb.
  KI igényli azt az emlékművet ??? Inkább a város hitelét fizesséki belőlle !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirakatból raboltak ékszert Vásárhelyen

Két férfi szerdán, nem sokkal zárás előtt betörte Vásárhelyen, az Andrássy úton található ékszerüzlet kirakatüvegét, ékszereket markoltak fel, majd menekülőre fogták. Tovább olvasom