Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Bűnösnek találták a vásárhelyi doktornőt

Szeged - Bűnös a mindszenti beteget ellátó vásárhelyi kórházi orvos, Szökő-Császár Ildikó a Szegedi Városi Bíróság szerint. A büntetés 200 ezer forint. A 423 ezres perköltség is a vádlottat terheli, de a per folytatódik, mert a védő fellebbez. Hódmezővásárhely önkormányzata továbbra is kiáll a doktornő mellett.
A mindszenti Hajdú Imre 2007. április 6-án halt meg. Reggel lett először rosszul, testvére a szentesi kórházba vitte, onnan saját felelősségére távozott. Bátyja hazahozta, a tanya bejárójában azonban összeesett. Mentőt hívtak hozzá, az a vásárhelyi kórházba vitte, onnan továbbvitették a szentesi kórházba, és menet közben, a mentőben halt meg. A büntetőeljárás azért indult, hogy kiderítse, szegett-e szabályt a vásárhelyi kórház orvosa, aki a továbbküldésről döntött. A történteket tanúk – a testvér, a háziorvos, a szentesi és a vásárhelyi kórház doktorai, a mentősök – és három igazságügyi szakértő segítségével vizsgálta a Szegedi Városi Bíróság.

A szegedi és a pécsi szakértő szerint a doktornő nem tett meg mindent, a budapesti szerint nem hibáztatható.

Lajkó Szilvia ügyésznek az volt a meggyőződése, hogy a vásárhelyi kórház orvosa nem vizsgálta meg elég alaposan a beteget, akinek sorsáról ott, a folyosón döntött.

A doktornő és védője fellebbez, a per a megyei bíróságon folytatódik. Fotó: Karnok Csaba
A doktornő és védője fellebbez, a per a megyei bíróságon folytatódik.
Fotó: Karnok Csaba

Kriveczky György ügyvéd kiemelte, egyik szakértő sem állította azt, hogy a vizsgálat mértéke és a beteg halála között lenne bármilyen összefüggés. Az ügyvéd leszögezte, Hajdú Imre 15 óra 32 perc és 15 óra 50 perc között, amíg a vásárhelyi kórházban tartózkodott, nem volt sürgős szükség állapotában. Szerinte az eljárás nem vizsgálta elég alaposan a mentősök szerepét, holott ha nem vitatkoznak az orvossal, hanem időben elindulnak a beteggel, akkor a szentesi kórházban érte volna a végzetes rosszullét a több betegségben is szenvedő 67 éves férfit – és most nem lenne tárgyalás. Nem lenne bírósági ügy akkor sem, ha a betegfelvételi szabályok a régiek maradnak, és fel lehetett volna venni a belgyógyászati kezelést igénylő beteget az osztályra. De április elsejétől a vásárhelyi kórház ágyainak számát drasztikusan csökkentette a kormány, és egyértelmű utasítás létezett arról, hogy a sürgős beteget el kell látni, a nem sürgős, körzeten kívüli, belgyógyászati esetet viszont tovább kell küldeni Szentesre.

A bíróság úgy találta, a doktornő bűnös foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, mert nem tett meg mindent a betegért. El kellett volna végeznie egy EKG- és vérgázvizsgálatot, csak ezek után dönthetett volna nyugodt szívvel a továbbküldés vagy az ott tartás mellett. Beleesett abba a csapdába, hogy ismerte a beteget, és az ismeretei alapján ítélte meg az állapotát. Juhász Zsuzsanna bírónő hangsúlyozta, ez nem politikai ügy, hanem szakmai. Ítéletének indoklása közben kétszer is kimondta: le a kalappal az orvosok előtt, akik nagyon nehéz munkát végeznek, kevesen sok beteget látnak el – de a felelősségük is nagyon nagy. A büntetés 200 napi tétel pénzbüntetés, egy nap értékét ezer forintban határozta meg a bíróság, ami 200 ezer forintot jelent. A 423 ezer 522 forint perköltség is a vádlottat terheli. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, Kriveczky György azonban – ahogyan a bíró várta is – bejelentette: fellebbezni fognak a felmentésért. A per tehát a Csongrád Megyei Bíróságon folytatódik.

Vásárhelyi közlemény

A tárgyaláson – ahogy a többin is – jelen volt Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet Kórház-rendelőintézet főigazgatója, de nem kívánta kommentálni a történteket. A város önkormányzata és Lázár János polgármester azonban az ítélet után közleményt juttatott el a sajtóhoz: „Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város meggyőződése, hogy nem követett el hibát a doktornő. A város támogatja az első fokú ítélet ellen indított fellebbezését." A polgármester bízik abban, hogy a bíróság az eljárás során nem jogot, hanem igazságot szolgáltat.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. idir 2009. november 11. 04:01
  „Az en velemenyem szerint a korhazi vezetes felelossege az eset megtortente.A doktorno csak eszkoz volt.A doktorno bunt kovetett el,ezt el is ismerte,de azt is,hogy miert.Azt javaslom,hogy a doktorno kerjen pszichologiai kivizsgalast es hazugsagvizsgalatot magara olyan demokratikus orszagtol,amely tagja az EU-nak de egyetlen kivizsgalast vegzo szakembere ( es jogi kepviseloje ) ne legyen azokbol az orszagokbol,ahol az aldozatokat bizonyitottan nem vedik es jogaikat nem adjak meg.A doktorno igy tudna a vedelmere bizonyitekot szerezni mert az ugye terrorizalt,zsarolt allapotban tortent,o csak eszkoz volt masok akarataban.A varosi korhaz orvosainak megbizhatosaga alapvetoen lenyeges. Ha nincs bizalom,barmi megtortenhet. Pl. Ezert a varosi vezetessel szembeni ellenvelemennyel levok jobb,ha elsosegely eseten is olyan korhazhoz keretik magukat,ahova a varosi onkormanyzat szobeli utasitasa mar nem er el.A varosi onkormanyzat vezetese nem volt es ma sem aldozatvedo.Az ilyen es hasonlo zsarolt (terrorizalt )allapotban viragzik a " maffia" a kezi vezetes es konnyen el lehet kepzelni,hogy az ellenvelemenyen levoket a szobeli utasitasra ugy el tudnak intezni,mint ahogy a mindszenti beteggel tettek.Ennek a lehetosegnek a tudataban a varos jogi vezetese nem tesz meg mindent,hogy a lehetoseget is kizarjak,hogy ilyen helyzet ne fordulhasson elo.Az sem megoldas,hogy bunreszeskent hallgassuk el az ugyet,vagy aki beszel,ki van rugva,mert a maffia modszere az,hogy eloszor zsarolhatova ( bunreszesse ) tesz,es a zsarolt allapotban konnyen eszkozze valhat az illeto.Mivel tortenelmi bizonyitekok vannak,hogy csak a baloldal programmjaban letezett aldozatvedelem.Az,hogy az ilyen iranyu bizonyitekok,amelyek magtalalhatok a torvenyekben a nem baloldali torvenyalkalmazok szabotalasa " csak azert se csinald " modszere miatt lettek akadalyozva.A nem baloldal aldozatvedo programmjat nem olvastam,hogy Lazar Janos,mint politikus politikai velemenyeert nem vonhato felelossegre.De a varosi korhaz igazgatoja nem tudom tudja-e,hogy orvosi diplomajaval a szakmaja vegzese kozben nem politizalhat,de ez vonatkozik a varosi vezetes altal kirendelt vedougyvedre is,hogy jogi diplomaval nem allithat olyat,amihez egeszsegugyi diploma es szakertelem szukseges.Az,hogy az onkormanyzatnak leteznek olyan rendeletei,amelyek alkotmanytagadok es a jogaszoknak megtiltja,hogy olyan aldozatokat vedjen,akik igazukat a varos vezetoivel szemben kivanjak ervenyesiteni.Az alkotmanytagadas eredmenye az,ami ott tortenik. Meg szeretnem jegyezni,hogy a BTK es a PTK sem hatalytalanithatja az alkotmanyban foglalt emberi jogok elevulhetetlenseget.”
 • 21. bogota 2009. november 10. 22:33
  „Töltöttem el úgy egy hetet a vásárhelyi kórházban 40 ?C-os lázzal, hogy a nővérek a hét alatt egyszer vettek vért, durrogva mértek vérnyomást, mínuszban félórákra nyitották rám az ablakot, az orvos a hét minden napján megtekintette a nyelvem.
  Ezután több hetet a klinikán gyógyítottak, mire az aranyeső kinyílott, haza is tudtam jönni.
  Nem tudom megköszönni!!!”
 • 20. rhyyy 2009. november 09. 16:14
  „azért egy ekg a tappancsok felhelyezésével se több mint 5 perc és sok mindenre választ adhat, főleg h a valaki elájult. és nem is kerül sok pénzbe... az meg főleg ha ccsak meghallgatja. Ez szándék kérdése. Hiába próbálják a rendeletre fogni, ez akkor is sántít....

  Lázárnak meg semmi köze a szakmához, akkor hogy ad neki igazat?
  én se mondom azt hogy a boldogasszonyon szerintem 5 centivel arrébb rakják majd le a sínt:P semmi közöm hozzá:)”
 • 19. Én2 2009. november 09. 12:55
  „Kaev79- Sajnos ez valóban úgy van ahogy leírtad ,de ez különes jellemző Vásárhelyre.Itt a diktátor diktál és ha nem állsz be a sorba akkor le is írhatod magad.”
 • 18. Kaev79 2009. november 09. 11:17
  „Elég szomorú,hogy ebben az országban ez az igazságszolgaltatás!Csupán csak 200000-et ér egy ember élet???Sosem azoknak kell bűnhődni,aki igazán megérdemli!”
 • 17. Én2 2009. november 09. 08:15
  „Azért a pm. nyilatkozik mert ő az Úr, ő irányítja a kórházat mindent úgy kell csinálni ahogy ő parancsolja ,mert csak akkor maradhat a jónép.Azt kell nekik nyilatkozni ha nyilatkozhatnak amit az Úr jóváhagy. Ez vásárhelyen így működik.”
 • 16. 6664 2009. november 09. 05:32
  „Lutetia, ez már régen nem szakmai ügy... ha eddig kétséges lett volna, LJ nyilatkozata egyértelműsíti.”
 • 15. Lutetia 2009. november 08. 14:01
  „Én azt sem értem, hogy hogyan adhat ki nyilatkozatot egy szakmai ügyben Vásárhely polgármestere. Hogyan tudja ő megítélni, hogy az orvosnő szakmailag helyesen járt el vagy sem?”
 • 14. cipész 2009. november 08. 13:08
  „Angyalkáim! Barátaim!
  Na mit gondoltok miért védik annyira ezt a gyönyörűséget? A férje a Polgármesteri hivatal adó csoportnál dolgozik.
  Nézzétek meg az iwiw-en.
  Szép napot.”
 • 13. Én2 2009. november 08. 12:35
  „cipész- jó az ötleted, igen dolgozza le közmunkában ő is olyan ember mint a másik csak őt lj. támogatja, biztosan meg van hogy miért. Hallgatásért.”
 • 12. klj_54 2009. november 08. 12:32
  „Válaszom:

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/mindszenti_betegper_200_ezer_forint_elso_fokon/2124012/”
 • 11. Lutetia 2009. november 08. 12:18
  „Annak idején a mentősök rögzítették egy telefonbeszélgetésüket a doktornővel, aki azt mondta nekik, hogy a kórház igazgatója utasította őt arra, hogy ne vizsgálja meg a beteget. Ez a momentum azóta valahogy feledésbe merült. Valószínűleg tartom, hogy a kórház kártalanítani fogja a doktornőt, cserébe azért, hogy elvitte a balhét a főnöke helyett.”
 • 10. klj_54 2009. november 08. 11:47
  „9. hozzászólás Írástudatlan-Tdi. 2009.11.08. 11:20

  Válasz: http://csutak.freeweb.hu/alap/politika.htm
  webhelyen.
  Én nem vagyok amnéziás!”
 • 9. Írástudatlan-Tdi. 2009. november 08. 11:20
  „Klj_54! Talán te is Szoci vagy????”
 • 8. cipész 2009. november 08. 11:02
  „Itt megsértette amire esküt tett, akkor ő csak nézte a beteget de semmit nem tett annak érdekében, hogy meggyőződjön,hogy valóban mi is van vele? Ez nem orvosnak való. Dolgozza le közmunkán, a 200000Ft-os büntetést. Juszt is kibírta.Kérdezem ha az ő rokonaival ez történik mit csinált volna, ja külön kórterem.
  Nekem volt a közeli hozzám tartozónak hólyag daganata volt, katéter volt a veséből kivezetve, és az a mo....megkatéterezte, a daganatot szét katéterezte, 2-hét múlva meg is halt vér mérgezésbe. Ez nem most történt,89-ben .Már nem praktizál itt, de remélem máshol se.”
 • 7. klj_54 2009. november 08. 10:32
  „5. hozzászólás Írástudatlan-Tdi. 2009.11.07. 20:51

  A magát doktornőnek vélő humanoid alkat elismerte, hogy NEM VIZSGÁLTA meg a beteget, mielőtt továbbzargatta!
  Szakmája szabályait megsértette.
  Hétköznapi nyelven fogalmazva: embert ölt.
  Kevés a bünti érte:(”
 • 6. DMagóg 2009. november 08. 08:23
  „A helyzet megítélése szempontjából irreleváns, hogy honnan, miként került a beteg a sürgősségi osztályra, mert ekkor már kétségtelenül ez vált a legközelebbi sürgősségi ellátó hellyé.

  Az egyetlen fontos kérdésre, hogy milyen állapotban került ide, csakis egy alapos -előírt- vizsgálat adhatott volna választ.

  Ennek ismeretében -az előírt beavatkozások, intézkedések után- lehetett volna közölni, hogy tévedésből rossz helyre hozták és nem is volt sürgősségi eset, vagy az volt, de mégsem akként kezelték a mentősök. Lehet keresni a felelőst! Lehet benyújtani és érvényesíteni a számlát!

  A beteg az elsődleges, a vita az másodlagos. Kétségtelen, a közvélemény számára nem lenne ennyire látványos és megtévesztő a számlázás körüli vita. Lapíthatnak azok, akik erre játszottak! Ez a beteg látszólag a látványosság áldozata lett! Ezt kellene vizsgálni és bizonyítani. A szándékuk lehet vitathatatlanul jó, ám a módszerük ez esetben kétségtelenül rossz, így a legnagyobb felelősség mégis rájuk száll(hatna).

  Mindemellett, minden szolidaritásom a mentősöké és az orvosoké, a többségük rászolgált.”
 • 5. Írástudatlan-Tdi. 2009. november 07. 20:51
  „Az én szerény véleményem szerint a doktórnőnek kell elvinnie a balhét a rabló gyílkos Szocik által kreált halálraítélt egészségügy tőrvény következményét! De úgy látom hogy nagy arcú pólgármesterünk is tehetetlennek bizonyul. Pedig most bizonyíthatna mint nagy Fideszes hogy meg győzze a bíróságot hogy ne politikai idnítatásból ítélkezzen ha nem azokat vonja felelőségre akik miatt bekövetkezett ez a sajnálatos esemény.SZOCOALISTÁK RABLÓGYÍLKOSOK!!!!”
 • 4. Én2 2009. november 07. 19:24
  „lj. már a bírósági ítélet előtt való nap tudta, hogy el lesz itélve , meg lesz büntetve. Honnan is.
  Nem sok 200.000 ft. egy ember haláláért.”
 • 3. klj_54 2009. november 07. 17:25
  „http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/mindszenti_betegper_200_ezer_forint_elso_fokon/2124012/

  Ott már megy a vita ezerrel...”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csótányinvázió bosszantja a Kistópart utca lakóit

Csótányok árasztották el a vásárhelyi Kistópart utca egyik tízemeletes panelházát. A bogarak mindenhová befészkelték magukat. Tovább olvasom