Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Chips helyett almaszirom

Kukoricás, töltött vagy zöldséges zsömlét, müzli szeletet, almaszirmot, mandarint és százszázalékos gyümölcslevet vehetnek már a vásárhelyi Liszt Ferenc-iskola diákjai a szünetekben. Egy rendelet szerint február 27-éig kell megreformálni az iskolai büfék kínálatát, vagyis a cukros üdítőket, kalóriagazdag csokikat, chipseket száműzni kell a polcokról.
Mucsi Sarolta Titanilla és Molnár Mónika zöldséges szendvicset vásárol Rosta Zoltánnétól. Fotó: Tésik Attila
– Ritkán hozok otthonról tízórait, inkább zsebpénzt kapok a szüleimtől, hogy a büfében vehessek magamnak enni- és innivalót. Kedvencem az alma, a szilvás joghurt, meg a pizzás kifli – árulta el a negyedikes Mucsi Sarolta Titanilla tegnap délelőtt a vásárhelyi Liszt Ferenc Általános Iskola büféje előtt.

Osztálytársa, Molnár Mónika többnyire virslis kiflit eszik, utána pedig pogácsát. Szereti a kólát, de egyáltalán nem baj, hogy már nem lehet a suliban kapni. Helyette rostos őszibarackkal öblíti le a kiflit.

– Most készítette el azt a listát a büfét üzemeltető vállalkozó, melyet az iskola egészségügyi szolgálata fog átnézni. Ha a védőnő és az iskolaorvos is jóváhagyta, akkor a szülői munkaközösség elé kerül az étel- és italkínálat – nyilatkozta Győri Sára, a Liszt Ferenc Általános Iskola és Péczely Attila Művészetoktatási Intézmény igazgatója.

Egy rendelet szerint február 27-éig kaptak haladékot az iskolai büfék arra, hogy megreformálják kínálatukat. Ez azt jelenti, hogy az egészségkárosító, cukros szénsavas üdítők, chipsek, kalóriagazdag csokik és zsíros húsok helyett egészséges ételeket ehessenek, illetve italokat ihassanak a tanulók.

A Lisztben már mostanra eltűntek a polcokról azok a termékek, melyeket tilt a rendelet. A kóla helyett százszázalékos gyümölcslevet kínálnak, a disznóhúst tartalmazó szendvicset pedig fölváltotta a kukoricás, töltött zsömle.

– Naponta van friss zöldség és gyümölcs a polcokon. Néha mandarin, máskor meg piros és zöld alma. Az alsósok tanítói már többször is jelezték, hogy egyre népszerűbb a kicsik a között a finom és egészséges ropogtatnivaló – árulta el Rosta Zoltánné büfés.

A zöldséges zsömlében egyáltalán nincs hús, hanem paradicsomot, kígyóuborkát, retket, salátát és sajtot tesznek bele. A sós burgonyachipsek helyett pedig almaszirmot vehetnek nasiként a gyermekek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta cipő, vasalt nadrág az alap

Egy évvel ezelőtt állt munkába Vásárhely jelenlegi rendőrkapitánya, Dezső József, aki azóta is… Tovább olvasom