Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Családias az oktatás Szikáncson

A szikáncsi diákok többsége már várta a szeptemberi iskolakezdést. A vásárhelyi külterületi intézmény összevont osztályaiban a kisdiákok családias környezetben, egymást segítve tanulnak.
A felsősöknek így az év elején még bőven jut idő az szórakozásra is. Fotó: Tésik Attila
Kő- és betontenger helyett fák, bokrok és virágok közt szaladgálhatnak a nagyszünetben a szikáncsi nebulók. Ehhez hasonlóan a vásárhelyi Móra Ferenc Külterületi ÁMK többi tagintézményében is igazi falusi környezet fogadja az iskolásokat.

A szikáncsi összevont osztályokban tanuló gyermekek többsége már várta a szeptembert. Ennek egyik legfőbb oka, hogy ide szinte hazajárnak, mivel családi légkörben folyik az oktatás, testvérek, barátok és egykori óvodás társak együtt tanulhatnak.

– Nem féltem az első napon sem, mivel itt van velem a barátnőm, Szimonetta is. Már tudok álló és fekvő vonalat is rajzolni – árulta el mosolyogva az elsős Lőrincz Kitti. A kislány barátnőjének, Angyal Szimonettának a fiatalabbik nővére ugyancsak ide jár, most nyolcadikos. A nagy tesó segít a kicsinek, mivel Szimonetta még nem tud olvasni, így nővére pakolja be az órarend alapján húga táskáját.

Az ötödikes Arany Ivett annyira nem lelkesedett az új tanévért, mint a kicsik, mert egy kicsit tartott a felső tagozattól. A korábbi, ismert tanító néni helyett most már új pedagógusok tanítják őt és osztálytársait.

Kónya Bernadett hetedikes, de még nincsenek tervei a jövővel kapcsolatban. A magyart szereti, ezért lehet, hogy ilyen irányban akar majd továbbtanulni. Az angoltudását pedig a délelőtti órákon túl délutáni pluszfoglalkozásokon is csiszolja.

Nem csupán új elsősök, hanem új tanárnő is érkezett az ámk-ba. A 22 éves vásárhelyi Boros Krisztina a szegedi egyetem tanárképző karán szerzett friss diplomájával angolt és magyart tanít Szikáncs mellett Batidán és Erzsébeten is.

– Pénteken Batidán volt életem első órája, összevont osztályban a fölső három évfolyamnak tartottam angolt. Kicsit izgultam, de szerencsére a főiskolai gyakorló tanáromtól sikerült megtanulnom, hogyan kell a diákok érdeklődését felkeltetni, majd óra végéig meg is tartani, s ezt jól alkalmaztam – tudtuk meg a fiatal tanárnőtől.

Udvariné Radics Katalin igazgatóhelyettes elmondta, hogy zömmel hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek járnak a tagintézményekbe. A közművelődési feladatokat is ellátó szikáncsi, erzsébeti, batidai és kútvölgyi iskolában számos sikeres pályázattal, illetve más oktatási intézményekkel közös programokkal bővítik a tantervet, így a külterületi gyermekek sem maradnak le szinte semmiben városi társaiktól.

Olvasóink írták

  • 1. Egyik a Képröl 2008. augusztus 22. 12:03
    „Udvariné Radics Katalin igazgatóhelyettes elmehet a ..... min ez már
    Csak most Látom ezt a hírt hát Számomra nagyon sértő
    Ö mondja hogy hogy zömmel hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű szerintem ö a hátrányos helyzetű , anno énekem kelet megcsinálni 1-2 saját dolgát ami nem is a sulihoz tartózót.
    Agy Halál ez a szemét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a vasúti átjárókat

Felújítja a két vásárhelyi és a kútvölgyi vasúti átjárót a MÁV, és elvégzi a gyomirtást a város… Tovább olvasom