Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Családias hangulat a gyermekotthonban

Első karácsonyukat ünnepelhetik új vásárhelyi otthonukban az értelmükben akadályozott állami gondozott gyermekek. A tizenöt fős kis csapat eddig a Kutasi utcai zsúfolt diákotthonban lakott. Most már tágas, minden kényelemmel ellátott családias környezetben élnek.
Készül a mézeskalács a nagylányoknál Fotó: Tésik Attila
Nagy volt a jövés-menés pénteken délelőtt a vásárhelyi Klauzál utcai gyermekotthonban. A kis lakók a karácsonyra készültek. A nagylányok édes cukormázzal díszítették a saját konyhájukon sütött mézeskalácsot. A tinik közül néhányan a konyhában segítettek Magdi néninek az ebédfőzésben. A legkisebbek ezalatt tágas szobáikban játszottak, vagy figyelték azt a két bácsit, aki épp a kábeltelevíziót kötötte be.

– November 27-én vehettük birtokba ezt a gyönyörű gyermekotthont. A tizenöt kis lakót korábban a Kutasi utcai anyaintézetünk diákotthonában szállásoltuk el. Itt nagy volt a zsúfoltság, mivel a megyében ez az egyetlen ilyen jellegű intézmény, így az összes csongrádi, sőt még néhány Békés megyei értelmében akadályozott kisgyermek ide jár – tudtuk meg Szathmári Edit nevelőtanártól.

A diákotthonba hétfőn reggel érkeztek a diákok, s pénteken mentek haza szüleikhez. A tizenöt állami gondozott viszont minden napját itt töltötte. Az új lakhelynek köszönhetően ma már családias hangulatban élhetnek, hiszen a Klauzál utcai ház jóval több, mint egy diákszálló: igazi otthon.

– Már nagyon várom a karácsonyt. Írtam levelet a Jézuskának, melyben babát és építős vonatot kértem tőle – mesélte mosolyogva a 9 esztendős Giricz Odett.

A kislány társaival együtt már nagyon készül az ünnepre. Napokkal korábban gyakorolni kezdték a Kis karácsonyt és a Mennyből az angyalt.

A mai ünnepi ebéd húsleves csigatésztával, majd után pulykasült következik. Kolompár Krisztián ezt örömmel hallotta, mert szeret enni. Szerencsére nem válogatós, mindent szeret. Személyében Varga Magdi néninek még kuktája is akad, hiszen a 10 éves fiú választotta szét a tojásfehérjét a sárgájától. Segítséggel pedig jóval könnyebb a főzés! A nagyok egyike, a 18 éves Jáksó Krisztina többnyire mosogat, takarít az otthonban, de néha a kicsik fürdetéséből is kiveszi a részét.

– Zeneszóra szeretek dolgozni. Kedvencem L. L. Junior, mert a muzsikája megnyugtat, így jóval könnyebben teszem a dolgom – árulta el.
A tizennégy fős felnőtt gárda mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyermekek úgy érezzék, egy nagy családban élnek. Közösen díszítik fel az egyik helyi kertésztől kapott fenyőfát, mely alá nemcsak a maguk készítette ajándékok kerülnek, hanem az egyik szomszéd által hozott gyümölcsök is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csak a 2005. szülinap

Jézus születését, a család legmeghittebb ünnepét fontosnak tartják reformátusok, a római… Tovább olvasom