Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Csattogtak az ollók a vásárhelyi juhnyíró-versenyen

Hódmezővásárhely - Csattogtak az ollók, zúgtak a gépek a XI. Országos Juhnyíró-bajnokságon szombaton Hódmezővásárhelyen; a versenyzők két óra alatt csaknem öt mázsányi gyapjútól szabadították meg a birkákat.
Miután a tizennyolc induló levágta csaknem kilencven anyajuh gyapját, az is kiderült, ki a legjobb "birkaborbély" idén az országban: gépi kategóriában a dévaványai Halasi László, kézi kategóriában pedig a tavaly is diadalmaskodó kömpöci Nagy Lajos győzött, csapatban pedig három gyomaendrődi férfi, Szabó Benedek, Szécsi Ferenc és Suha Béla lett az első.

A hagyományosan az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében megrendezett versenyen tizenegy gépi és hét kézi nyíró indult, valamint három csapat mérte össze tudását. A géppel nyíróknak az egy próba mellett öt állatott kellett megszabadítaniuk gyapjától, az ollóval versenyzőknek pedig két birkát kellett lecsupaszítaniuk.

Csattogtak az ollók a vásárhelyi juhnyíró-versenyen. Fotó: MTI (galéria)

A versenyen bár fontos volt a gyorsaság, a zsűri nemcsak ezt értékelte, hanem az állatok kezelését és a nyírás minőségét is. A gépi nyíróknak négyperces szintidő alatt kellett egy állatot megnyírniuk, s az időtúllépésért büntetőpontok jártak. Szintén pontlevonással sújtották azt a nyírót, aki megsebezte a juhokat, vagy nem elég gondosan bánt az állatokkal. A zsűri figyelte a lenyírt gyapjú minőségét is, értékelte, hogy mennyire maradt egyben a bunda, s hogy minden testtájon sikerült-e megszabadítani szőrüktől az állatokat.

Egy-egy állatról - egyedtől függően - öt-hat kiló gyapjút nyírtak le a versenyzők. Ez az alapanyag elegendő egy komplett férfiöltöny - pantalló, zakó és mellény - elkészítésére.

A népes nézőközönség számára gyorsan kiderült, a birkanyírás kemény fizikai munka. A nyírók egész nap - amikor akár száznál is több állatot szabadítanak meg gyapjuktól - félig görnyedt testtartásban dolgoznak, s olyan izmaikat használják, amelyeket máskor soha. A kézi erővel nyírók még komolyabb feladat előtt állnak, hiszen egy állat tízperces megnyírása alatt 800-1100 alkalommal is csettintenek ollójukkal, ami igencsak megterheli csuklójukat.

Olvasóink írták

 • 4. TELSTAR 2011. május 08. 20:30
  „Olyan, hogy "juhnyíró" ugyanúgy nincs, mint ahogy "sertéstor" sem!”
 • 3. Mike3 2011. május 08. 11:37
  „2: Az eső ellenére tömeg van? Ennek örülök!”
 • 2. vik05 2011. május 08. 09:46
  „Kedves balihoho !Az eső bejött de a többi nem!”
 • 1. balihoho 2011. május 08. 08:32
  „Az eső elmossa a vasárnapot! Ma nem lesz nagy tolongás, kényelmesen lehet majd mozogni, és a 47-es sem fog bedugulni mint tegnap délelőtt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakkozott lópata és jól fésült tehenek: megnyílt a 18. állatmustra

Többezres közönség előtt nyitotta meg Feldman Zsolt a XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok vasárnap estig tartó programsorozatát. Tovább olvasom