Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Csoda Rózsáéknál

Nem biztos, hogy lett volna fenyőfa és ajándék idén karácsonykor Rózsáéknál, Vásárhelyen. A szegedi Borbarát Hölgyek jótékonykodásának hála, náluk is teljes lehet az ünnep. A hölgyek elsősorban a hétéves, veseműködési problémával küzdő Balázsnak szerettek volna örömet okozni. A beteg kisfiúnak gyakran kell befeküdnie a klinikára.
A szegedi borbarát hölgyek – köztük Hálóné Tápai Anna – ajándékkal érkeztek a vásárhelyi Rózsa Balázsékhoz. Fotó: Tésik Attila
„Ez egy csoda!" – mondta a vásárhelyi Rózsa Anikó, miután megtudta: beteg kisfiának, Balázsnak szeretnének segíteni a szegedi Borbarát Hölgyek. Az asszony először el sem akarta hinni, hogy a társaság az első Luca-napi báljának jótékonysági borárveréséből származó bevételét a családnak adományozza. Nem árulta el lapunknak a hölgyek egyike, a Vásárhelyről elszármazott Hálóné Tápai Anna, hogy karácsony alkalmából pontosan mekkora összeggel támogatják Rózsáékat. De azt elmondta: nem a pénz a lényeg, hanem a segítség. A borbarát hölgyek is anyák, ezért mindenképpen egy gyermeknek szerettek volna örömöt okozni.

A bálon öt ismert borász ajánlotta fel árverésre egy-egy kiváló termékét. Miután a liciten Szeged közismert személyiségei, valamint a jótékonykodásukról híres Szeged Első Lions Club és a Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagjai jelentősen megnövelték a kikiáltási összeget, lehetőséget teremtettek az adományozásra – foglalta össze Hálóné Tápai Anna, aki egy másik borbarát hölggyel tegnap délután adta át Rózsáéknak az ajándékot. Egy közös ismerős jóvoltából jutottak el hozzájuk.

Mint kiderült: jobb helyre aligha kerülhetett volna az adomány. A támogatás nélkül ugyanis nemhogy ajándékokra, még fenyőfára sem futotta volna.

– Tavaly villámcsapásként ért bennünket Balázs betegségének első jele – mondta az édesanya. – A makkegészséges gyerekem, akit addig csak akkor látott orvos, amikor a kötelező védőoltásokat adta, egyik napról a másikra ödémás lett. Veseműködési problémát állapítottak meg nála. Gyógyítani nem lehet, csak kezelni. Bár az orvosok szerint kinőheti a betegséget.

A baj miatt nehéz anyagi helyzetbe került a család. Saját otthonuk nincs, egy tízemeletes házban bérelnek lakást. A történelem–magyar szakos tanár végzettségű Anikó nem dolgozik, Balázzsal van otthon. A férje keresetéből, és a kiemelt családi pótlékból próbálnak megélni. A kisfiúnak öt-hat hetet is bent kell feküdni a szegedi klinikán, ahol persze édesanyja is vele van. Ha pedig nincs kórházban, a legtöbb időt a lakásban tölti.

– Nagyon gyenge az immunrendszere, gyakran betegeskedik, általában kéthetente belázasodik. Magántanulóként első osztályos egy alapítványi iskolában, ám a betegsége miatt az idén összesen csak 13 napot járt suliba – mesélte szomorúan Anikó.

Bazsi, ez érthető, nem szívesen beszélt a kórházi megpróbáltatásairól. Édesanya szerint felnőtt módjára tűri a gyakori vérvételt, az injekciózást, az infúziózást, a fájdalmas beavatkozásokat. A kisfiú szégyenlősen árulta el: olvasni szeret. Ennél jobban csak a számítógépes logikai játékokat kedveli. A komputert egy jótékony szervezettől, a Csodalámpa Alapítványtól kapták – jegyezte meg az édesanya, aki abban bízik: bevezettetheti az internetet, mert akkor vállalhatna távmunkát. Balázs persze számítógépes játékokat szeretne a karácsonyfa alá. A Borbarát Hölgyek adományának hála, nem csak álom marad az ajándék a hétéves kisfiúnak és a tizennégy éves nővérének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakrendelések új helyen

Évtizedek óta megszokott helyen működő szakrendelések költöztek át Vásárhelyen, s a kórházon belül… Tovább olvasom