Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Csonkítatlan a Parasztvallomások

Hódmezővásárhely - Hamarosan teljes terjedelmében megjelenik Szenti Tibor vásárhelyi író, néprajzkutató 1985-ben erősen cenzúrázott változatban is nagy sikert aratott Parasztvallomások című könyve.
Annak idején ki kellett hagyni belőle a parasztság 1945 utáni sorsával kapcsolatos, a rendszer számára kényes visszaemlékezéseket.

Mint a cukrot, úgy kapkodták a Gondolat Könyvkiadónál 1985-ben megjelent Parasztvallomások című könyvet a vásárhelyi olvasók. Két okból. Egyrészt ez volt az első olyan szociográfia, amely a vásárhelyi gazdák személyes példáin keresztül mutatta be a városlakók szüleinek, nagyszüleinek sorsát. A másik: a kor hivatalos szemérmessége ellenére a kötetben a szexuális élettel kapcsolatos, szókimondó fejezet is olvasható. Csakhogy az eredeti szociográfiának akkor csak mintegy fele látott napvilágot, a többi a hivatalosan nem is létező cenzúra ollójának esett áldozatul. Várhatóan a hónap végén immár a teljes, 800 oldalas mű napvilágot lát, a Századvég Kiadó gondozásában.

Szenti Tibor a régi kötettel és az új borító tervével. Most tabutémák is benne lesznek. Fotó: Tésik Attila
Szenti Tibor a régi kötettel és az új borító tervével. Most tabutémák is benne lesznek.
Fotó: Tésik Attila

– Annak idején azzal kaptam vissza a több szakember által is átnézett, lektorált kéziratot a kiadótól, hogy nincs pénzük ilyen terjedelmes kötet kiadására, ezért én amolyan öncenzorként húzzam meg felére a kéziratot – mondta Szenti Tibor. – Finoman arra is figyelmeztettek, hogy hagyjam ki azokat a fejezeteket, melyek az 1945 utáni paraszti sorsot, a téeszesítést, a belépés gyötrelmeit, a földtől való szabadulás kényszerét, a begyűjtéseket, azaz az akkori államrend számára kényes vallomásfüzéreket tartalmazta – tette hozzá.

De ki kellett hagynia a kiadó szerint kevésbé olvasmányos részeket is, például hogy mivel világítottak, hogyan nevelték az embereket, s hogy mit jelentett a parasztember számára a harangszó.

– Már a gazda szótól is megijedtek, hiszen az a pártállami köznyelvben a nagybirtokos gazdát, azaz az üldözendő kulákot jelentette. Pedig Vásárhelyen ez a szó jelölte már azokat is, akiknek két-három holdjuk volt, míg a többség kisbirtokosként csak 30-40 holdon gazdálkodott. Ráadásul a gazdatudat a magyarságtudattal is párosult, ez pedig szintén kényes témának számított – tette hozzá a szerző. Szenti Tibor csonkán megjelent könyvével megelőzte korát. Hiszen Závada Pál Kulákprése egy évvel később már kendőzetlenül tárgyalta a gazdák elnyomásának történetét.

Polgármesteri segítség

Szenti Tibor több kiadóval is sikertelenül tárgyalt műve új kiadásáról, végül a Századvég figyelmébe a kötetet Lázár János polgármester országgyűlési képviselő ajánlotta – sikerrel. Szenti Tibor jelenleg tíz könyve befejezésén dolgozik, így többek közt kiadásra készíti elő a Paráznák, illetve a Dél-alföldi betyárvilág című köteteit.

Olvasóink írták

  • 2. Givenchy77 2008. június 23. 18:38
    „A Századvégnél néztem, sajnos nem előrendelhető még. Libri, Bookline-nál semmi, pedig nap mint nap próbálkozom. Én is tűkön ülök... :)
    http://www.szazadveg.hu/kiado/elokeszul.php”
  • 1. Oláh Ernő 2008. június 22. 19:31
    „Tibor! Gratulálok az eredeti könyv megjelenéséhez. Nekem meg van a régi kiadás, sőt a borítón lévő embert személyesen ismertem. Együtt dolgoztunk. Nagyon szeretnék egy példányt az új könyvből, de hol lehet hozzájutni? Üdvözlünk Algyőről Oláh Ernőék”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromig teljes útlezárás a 45-ösön, Vásárhelytől 2 km-re

Hódmezővásárhely - 14.10-tól kb. 15 óráig teljes útlezárás lesz a 45-ös főúton Hódmezővásárhelytől 2… Tovább olvasom