Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Csótányinvázió bosszantja a Kistópart utca lakóit

Hódmezővásárhely - Csótányok árasztották el a vásárhelyi Kistópart utca egyik tízemeletes panelházát. A bogarak mindenhová befészkelték magukat. A hatvan lakástulajdonos közül 33-an kérték az irtás elrendelését. Hiába. Mindenkinek kérnie kellene.
– Egyszerűen tehetetlenek vagyunk, hiába tettem ki a csótánycsapdát, s irtom őket spray-vel, nem fogyatkoznak – mondta Orovecz Zoltánné. Az asszony a konyhában reggelenként egy fél kislapátnyi elhullott rovart söpör össze. Munkája hiábavalónak tűnik, a szemünk láttára újabb bogarak kerültek elő, az egyik épp előttünk mászott bele az asztalon álló modern kávéfőzőbe.

– Kihívtam a csótányirtót, az 1300 forintért el is végezte a munkát, s a bogarak néhány napig nem is zargattak. Aztán ismét megjelentek. Miattuk nem meri elhozni a lányom a kisunokáimat – mondta. Az asszony 33 aláírást gyűjtött annak érdekében, hogy az irtást az egész házban egyszerre végezzék el. Másként hatástalan. A kérelmet bevitte a tisztiorvosi szolgálatnak, s kérte, intézkedjenek. A házat kezelő Centrum lakásszövetkezethez is eljuttatta az ívet.

Orovecz Zoltánné naponta többször is irtja a csótányokat. Sziszifuszi munkát végez. Fotó: Tésik Attila
Orovecz Zoltánné naponta többször is irtja a csótányokat. Sziszifuszi munkát végez. Fotó: Tésik Attila

– Egy éve szaporodtak el ennyire a csótányok – mondta egy másik lakó, Kun Sándorné. – Mindenütt ott vannak, este az ágyneműn is szaladgálnak. Bárkányi Sándorné és férje ebéd közben az asztalon is szembesült csótánnyal, de éjjel is vadásztak már rájuk.

– Csak akkor kezdhetünk hozzá az irtáshoz, ha ahhoz mind a 60 lakástulajdonos hozzájárul, s beengedi a szakembert a lakásába. Különben nincs értelme. A munkálatokat a közös költségből fizetnénk, így az külön nem kerülne senkinek pénzbe – mondta lapunknak Basits Ferenc. A Centrum lakásszövetkezet elnöke elmondta, hogy a ház közös helyiségeiben és a lépcsőházban utoljára szeptember végén végeztek csótányirtást. – Az összes többi társasházunkban megegyeztek a lakók, itt is meg kellene győzniük egymást, hogy mindenki közös érdekéről van szó – hangsúlyozta az elnök.

Tisztiorvosi szemle

A bejelentés nyomán napokon belül helyszíni szemlét tart a Kistópart utcai épületben a tisztiorvosi szolgálat. Az ÁNTSZ a szemle függvényében teszi meg a szükséges intézkedéseket, amely akár azt is jelenheti, hogy elrendeli a csótányirtást a társasházban.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Hmmm... 2009. november 13. 07:42
  „Koszonom "pillango83" a javaslatot, kiprobalom.”
 • 26. pillangó83 2009. november 12. 09:19
  „Kedves "Hmmm és hoer2"!

  Elnézést, hogy beleszólok a beszélgetésetekbe, de van egy segítő ötletem.
  Nem tudom olvastátok- e előző hozzászólásomat, melyben írtam egy tuti módszert. Nem a riasztás a lényeg, amely nem is véd 100%-osan( Ti is írtátok) hanem, hogy ne tudjon bejönni az adott állatfaj a lakásba.
  18. hozzászólást olvasssátok el, ha segítehetek...”
 • 25. Hmmm... 2009. november 11. 14:09
  „Kedves "hoer2".
  A termek neve: PEST MAGIC es kinai termek, ill ott gyartjak. En a konyha melletti helysegben helyeztem el, hogy az allandoan uzemelo elektromos keszulekek ne zavarjak /mikro, huto .../. Ez egy tenyernyi nagysagu keszulek, egy vilagito "ablak" , egy zold es egy piros kis gomb jelzo lampa, amik villognak. Nem tudom, mi lehet az otthoni ara, de itt 2 van egy dobozban es nem tul olcso. Darabja kb 3000 Ft lehet.Elofordul neha
  egy-egy erosebb kepviselo, de lenyegesen kevesebb mint korabban. Sajnos ezek a "predatorok" a szomszedbol is atkoltoznek a csorendszeren keresztul.”
 • 24. hoer2 2009. november 11. 12:59
  „Hmmm írását elolvasva nekem más a véleményem a konnektoros csótányriasztóról.De szívesen venném,ha elküldenéd a pontos nevét,címét a készüléknek.sebesera@gmail.com köszi”
 • 23. Hmmm... 2009. november 10. 19:30
  „Tobb hozzaszolas egyuttesen adja ki az igazsagot. Borzalmas allapot csotanyokkal elni, valoban a Fold leg eletkepesebb elolenye, altalaban "vizes helysegeket" kedveli /pl mosogato kornyeke/, gyorsan ujra szaporodik / ha csak reszlegesen irtjak a hazban semmi eredmeny/.Nekem az az elektromos meghatarozott frekvenciat kibocsato kis konnektorba dughato keszulek , amit "floridaimagyar" emlitett,bevalt es hangyakra is mukodik.”
 • 22. egyolvasó1 2009. november 10. 03:20
  „Ez a csótány dolog nem most kezdődött hanem több évtizeddel ezelőtt, csak most kellett megint valami amiről írni lehet, vagy esetleg bejött egy két konkurens cég, ide vásárhelyre és fel kell kelteni a panelosok figyelmét!!! Megvígasztalnám a téglás vagy épp kertesházban lakókat, hogy ott is van csótány és még nagyobb is mint a panelben lakó rokona, aki nem hiszi kérdezzen utánna. Jó rovar vadászatot mindenkinek.”
 • 21. Beth 2009. november 09. 22:10
  „tessék macskát tartani, az imádja a bogarakat :D”
 • 20. hoer2 2009. november 09. 13:45
  „Én is ebben a bizonyos házban lakom már 5 éve és nem tudom kiölni a csótányokat.Eolvasva a hozzászólásokat megdöbbentő,hogy van aki gúnyt és viccet írogat.Az tudja,aki ebben a házban lakik,hogy milyen borzasztó és mérgelő ez a csótányos helyzet!!!
  Remélem az ÁNTSZ felfigyel és nem kér,hanem "parancsol" a csótányok eltüntetéséért--tényleg,vajon az élelmiszerbolt ami a tömbbe működik?Csótányos a felvágott,vagy kenyér?Gondolom ott is hemzsegnek a csótányok!!Jó lenne tudni az ő véleményüket is!!”
 • 19. aggodo 2009. november 09. 00:38
  „Nem eleg a kifejlett csotanyokat irtani,meg kell talalni azt a helyet a lakasban,ahova leraktak a tojasaikat.Ezek a potrohukon vannak ,mint egy szolofurt.Mikor kifejlodnek, a nosteny leteszi a a potroha hatso reszet a tojasokkal egyutt egy biztos helyre,mint a kigyo,,mikor vedlik.Az ujszulott csotanyok nagyon picik.A szulo visszajar hozzajuk,felugyel rajuk es tanitja oket.A tojasokat altalaban olyan helyre teszik,amit sokaig nem mozgat az ember.Dobozok,a folso polcok,stb,minden,ami jo surun telirakott es jol el tudnak benne bujni. Addig nem lehet a csotanyokat kiirtani,mig fel nincs szamolva a " csotany bolcsode". Mindent at kell forgatni,atnezni,elo fognak kerulni a vedett helyekrol.Szeretik a paras helyeket,tehat a furdoszoba,konyha,szellozo .A fenyt nem kedvelik,fenyre elbujnak.A bejarati ajtoknal,font kell oket keresni,mert a plafonrol ereszkednek le es mennek be a lakasba az ajto resein.Azt is jol le kell szigetelni.Ha bolt van a hazban,akkor az a fo forrasa a csotanyinvazionak,mert a dobozokkal egyutt erkeznek a boltba.Onnan terjednek szet a hazban.
  Rendkivul intelligensek,ezert nehez kiirtani oket.”
 • 18. hozzaszolok 2009. november 08. 21:16
  „Köszönöm Meinl!”
 • 17. pillangó83 2009. november 08. 18:47
  „Én az Ormos E. u.-ban lakom. Nálunk is sok csótány volt. Hiába volt pedáns rend és tisztaság, mindig bejöttek ezek a dögök. Rendszeresen jöttek a csótányirtók, de csak 3-4 hétig volt hatása, aztán kezdődött minden előről. Ezeket megelégelve döntöttünk. Szóltam a testvéremnek, aki szobafestő és minden mm repedést betömített nekem és kifestett. Főleg a WC mögötti csatornahálózatot szigeteltük el + a szellőzőket. Ezek után a csótányirtós 5 alkalom után kiirtott minden dögöt és azóta NINCS EGY db sem.
  Mellesleg megjegyzem nálunk mindig permetezve volt...”
 • 16. meinl 2009. november 08. 14:22
  „hozzaszolok!
  Meg kell jegyeznem a mesterünk számát nemszívesen adom itt ki,viszont kaptatok már ti is a 23-ba névjegykártyát ha jól tudom kb.1 hónapja.Annyit teszek hogy szólok,ezt ismételje meg hamarosan.Amúgy nekünk is a géles megoldás hozott megnyugtató eredményt,persze ehhez valóban tisztán kell tartani a konyhát amennyire csak lehet.”
 • 15. Lacas 2009. november 08. 12:56
  „A permetezős irtás semmit sem ér.Mikor az irtós a küszöbik mentén befujkálja a padlót két perc alatt.Jó pénzért nulla az eredmény ami nekik is jó,hisz folyamatos lesz a megrendelés.A Góliát gél nevű szerrel viszont nagyon hamar akár ipari méretekben ki lehet irtani őket.Olvasson utána akit érdekel.Élelmiszer iparban dolgoztam,ahol rendkivüli méretben elszaporodtak.Ez jó időre eltüntette őket.Persze ehhez is az kell,hogy egy panelház vagy üzem minden lakása,helysége "kezelve" legyen ill. a szemétledobók meg egyéb helységek is.De a hatás napokon belül tökéletes lesz.”
 • 14. miniszterelnok 2009. november 08. 12:34
  „Hat flexiiiiiiiiiiiiiii.:) Az agyam eeedobom. Csak nem te is csotany vagy, h ennyire naprakesz vagy csotanytanbol?”
 • 13. Norman_Bates 2009. november 08. 12:18
  „Ez melyik 10-es? Nincs valami bolt a földszinten? Az ilyen helyekre gerjednek a csótányok.”
 • 12. hozzaszolok 2009. november 08. 08:36
  „Meinl!
  Ha elkérhetném ennek a csótányírtósnak a az elérhetőségét és megadnád,nagyon megköszönném!Mi már kipróbáltunk mindent és mindenkit,de nem akarnak fogyni.Leszigeteltünk mi is lakásfelújításkor mindent, elzártunk mindent,de csak jönnek.Éjjel érdemes kimenni a lépcsőházba,mert a bejárati ajtótól kezdve a falon ami van,az borzalmas.nyáron még a járdán és az erkélyen is rengeteg van.”
 • 11. floridaimagyar 2009. november 08. 03:13
  „Nem szabad semmifele kajat kinnthagyni, nagyon jol kell takaritani es specialis merget kell szerezni : van egy ujfajta elektromos jeleket kikuldo dolog ami elhajtja oket - meg nem probaltam de talan odahaza is van....”
 • 10. Beth 2009. november 07. 22:52
  „Tartsatok macskát!!”
 • 9. meinl 2009. november 07. 22:44
  „A mai csótányírtásnak nevezett valamiről is illenék néhány szót ejteni ha már kéznél a téma.Itt is csak a pénz a lényeg,a többivel nekik sincs idejük és kedvük foglalkozni.Szomorú.Nálunk is volt!Igen sajnos megismertem én is,pedig amíg ide nem költöztem,azt sem tudtam hogyan néz ki ez az állat.Kezdtük a nagyon elszigetelt burkolással,aminek meg is lett az eredménye pár évig,aztán elkezdtek látogatni minket.Igaz hogy csak a konyhában,és éjszaka,de nekem az is sok volt.Itt olvasom hogy nappal is,ágyban is,hát ezt nemtudom hogy lehet kibírni.No visszatérve,addig amíg a drága Centrum leszerződtetett gázmestereit beengedtük a lakásunkba kontárkodni,mindig visszatértek hűséges lakóink.Mígnem ezt megelégelve elhívtuk a mi megmentőnket, és érdekes módon azóta nincs bogarunk.Függetlenül attól hogy irt-e a szomszéd vagy sem.”
 • 8. eva45 2009. november 07. 19:38
  „Mikor panelba laktunk rengeteg volt. Kb a 4. irtás után pusztultak ki. De addig borzalmas volt. Hát tényleg egy túlélő fajta.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téma a tanárverés

Hódmezővásárhely - Az ügyrendi bizottsághoz fordult Lázár János vásárhelyi polgármester, mert… Tovább olvasom