Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Demeter Attila hobbija a meteorológia

Hódmezővásárhely - Naponta két-három órát foglalkozik meteorológiával a vásárhelyi Demeter Attila, aki egyébként pénztáros.
– Idén már nem lesz hó, legfeljebb hózápor – állítja Demeter Attila, amatőr meteorológus. A vásárhelyi fiatalember szabadidejében napi két-három órát is foglalkozik az időjárással, ugyanis ő az élő időjárási helyzetképet mutató www.idokep.hu egyik moderátora.

– Mindig érdekelt, éppen milyen idő várható – mondta Attila, aki egyébként polgári foglalkozását tekintve egy hipermarket pénztárosa. Akkor kezdett komolyabban foglalkozni a megfigyeléssel, amikor két esztendeje bevezették hozzá az internetet. Eleinte két, meteorológiával foglalkozó honlapra is elküldte megfigyeléseit.

– Nincsenek bonyolult vagy drága automata műszereim. Odahaza egy kültéri hőmérővel és páratartalom-érzékelővel dolgozom, ezek adatait számítógépen rögzítem. Ahhoz, hogy mást is észleljek, ki kell mennem a szobából. A szélirányt ugyanis hagyományos módszerrel állapítom meg, azaz kimegyek az udvarra. Nincs könnyű dolgom a házak közt.

Demeter Attila. Fotó: Tésik Attila
Demeter Attila. Fotó: Tésik Attila

Attila készítette el a www.idokep.hu keddig tartó előrejelzését.

– Nehéz hosszú távra megjósolni az időjárást, két-három nap után meglehetősen bizonytalan lehet a prognózis, annyi minden befolyásolhatja az alakulását. A Kárpát-medencét most kitöltő mediterrán ciklon miatt pedig ez különösen így van – tette hozzá Attila. Kérdésünkre, hogy adataik, előrejelzéseik mennyire fedik az Országos Meteorológiai Szolgálatát, azt válaszolta: van, amikor az OMSZ, van, amikor az időkép előrejelzései állnak közelebb a valósághoz.

Időjárás – mától keddig

Attila előrejelzése szerint az országban szombaton északról felszakadozik a felhőzet, néhol hózápor várható. Vasárnap többnyire erősen felhős lesz az ég, helyenként hózáporokkal. Hétfőn borult ég, estétől délnyugat felől esetleg kisebb havazás várható. Kedden enyhül az amúgy sem hideg idő, délen eső, északon havazás várható. A leghidegebb -4, míg a legmelegebb +4 fok lesz ebben az időszakban.

Olvasóink írták

 • 7. Írástudatlan-Tdi. 2009. február 02. 13:08
  „Akkor elnézésedet kérem. Biztosan félre értelmeztem a hozzászólásodat. De én is teljesen egyetértek veled!”
 • 6. greghouse 2009. február 02. 11:15
  „Nem vagyok felháborodva,sőt büszke vagyok mindenkire,aki időt,sőt pénzt nem kímélve próbál minél pontosabb észleléseket küldeni.MINDENKINEK maximális elismerés és tisztelet,aki a köz javáért tesz, s ők mindenféle ellenszolgáltatás nélkül.Ha figyelted a gázválság alatti bejelentkezéseket,akkor láthattad,hogy az egyik nagy monitoron állandóan az időkép hőtérképe szerepelt!!!”
 • 5. Írástudatlan-Tdi. 2009. február 02. 11:06
  „GREGHOUSE! Nincs ám igazad! Igaz én Vásárhelyi vagyok és igen is hogy szoktam figyeni nekik is az előréiket. Úgy hogy számomra biztosan nem ismereretlenek de lehet hogy más a megyében élők számára sem akiket érdekel az időjárás.Ez csak most a puszta véletlen hogy az Attiláról írtak cikket. De ez nem jelenti azt hogy az általad felsorólt amatőr megfigyelőket nem illeti meg az elismerés. Éppen úgy megilleti őket az elismerést mint az Attilát! Tehát ne legyél felháborodva mert hidd el hogy őket is figyelik. Én biztos vagyok benne! Üdvözlettel: Írástudatlan-Tdi.”
 • 4. greghouse 2009. február 02. 10:21
  „A megye sok településéről küldik az észleléseket;a teljesség igénye nélkül:
  Szentesről zazito,apro1,sörpocak,qcy(automatával)
  Makóról:lucifer
  Csongrádról:Repaschy
  Tömörkény:mulada
  Valószínűleg ők csak lelkes amatőrök,észlelők,mint azt az oldal leírása is mutatja.Szerintem nagyon hasznos a munkájuk!”
 • 3. Byron67 2009. január 31. 20:42
  „Szegeden is működik egy komplett amatőr állomás (hőmérséklet, harmatpont, páratartalom, légnyomás, szélerő és -irány, légnyomás):
  http://www.idokep.hu/?oldal=automata&automata=Byron
  Akit érdekel, szívesen segítek:
  e-mail: c030201 kukac freemail pont hu
  Byron”
 • 2. lebro 2009. január 31. 19:34
  „Volt vásárhelyen 1,5 hasonló oldal. Egyike tújraindítanám. Srác elérhetőségét meg lehetne tudni?”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2009. január 31. 17:58
  „Attila munkája igen érdekes és egyben nehéz is. Én nagyon sokra értékelem a munkáját mivel én is szeretek az időjárással foglalkozni igaz csak nagyon amatőr szinten. Rendszeresen figyelem az előréit az élőképen. De a többiekét is. Már mint a köpönyegen a mikes és a bumiét is. Ott renszeres fórumozó vagyok és én is szoktam oda megfigyeléseket írni. Nagyon jó lenne ha Attila is létrehozna a köpönyeghez hasonló óldalt. Így nagyon jó alkalom lenne megszeretettni azokkal is az időjárási megfigyeléseket akiket idáig nem foglalkoztatott. Mert én is a köpönyegen keresztül kedveltem meg. Kívánok Attilának további nagyon jó munkát. Minél több és minél pontosabb előréket.Üdvözlettel:Írástudatlan-Tdi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rokkantkártyás csalót fogtak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Elindult a Biztonságos Vásárhely program, melynek keretében tegnap délelőtt a… Tovább olvasom