Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Diákok újították fel a gyűjteményt

Látványos és érdekes gyűjteményt bemutató iskolamúzeum nyílik ma délután 2 órakor a vásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mária Valéria utcai épületében. A természetrajzi és a néprajzi gyűjtemény közelebb hozza a diákokat a múlthoz és tágabb környezetünkhöz.
Sok áldozat és munka árán jött létre annak idején az a kitömött madarakból, rókákból, preparált halakból és más állatokból összeállított természetrajzi gyűjtemény, mely az egyik része a vásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mária Valéria utcai épületében nyíló iskolamúzeumnak. Az itt látható állatok jelentős hányada védett, így tilos lelövésük és kitömésük is. Az iskola a bemutató egy részét saját, évtizedek óta meglévő anyagából, illetve Mucsi Sándor vadász gyűjteményéből állította össze. Így kerültek az anyagba afrikai trófeák is.

A természetrajzi tárlat a gyerekek közreműködésével, Esztero Lajos irányításával készült el, míg az iskola történelem szakköre által évtizedek alatt összegyűjtött, néprajzi szempontból értékes tárgyak egy részét szintén a diákok újították fel. Dani Imre, a történelem szakkör vezetője elmondta, e holmik egy részét ő vásárolta az ócskapiacokon. Az iskolamúzeum anyagát több adományozó is gyarapította, így az említetteken kívül a Csordás család, Tárkány Szűcs Imre, Bakó Ferenc és Szekeres Éva, aki Diamant Rezső száz évnél is idősebb állatorvosi műszereit ajándékozta az iskolának.

A múzeumalapítók, azaz Mucsi Sándor, Dani Imre és Láng István igazgató jóvoltából elkészült múzeum egyik különlegessége, az az 1898-ból származó mosógép, mely alá még tüzelni kellett, s dobját kézzel hajtották. Ez és a paraszti, polgári élethez tartozó tárgyak azonban csak kisebb részét teszik ki a néprajzi gyűjteménynek.

Az iskolamúzeumot bárki meglátogathatja előzetes bejelentés után, s számítanak is a diákcsoportok jelentkezésére – tudtuk meg Láng Istvántól. A természetrajzi részt máris használják, ottjártunkkor Bányai Béla festőművész vezetésével éppen az állatokat, madarakat rajzolták a diákok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyi Molnár házaspár vásárolhatott be lapunkkal

Telekosár-játékunk múlt heti sorsolásán a vásárhelyi Molnár Mihálynénak és férjének kedvezett a… Tovább olvasom