Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Díjat ért a vásárhelxi kamionmérleg

Innovációs díjat nyert kamionmérlegjeinek kifejlesztéséért a vásárhelyi Metripond-M93 Mérleggyártó Kft. a XIV. alföldi állattenyésztési napokon. A hír ismét ráirányította a figyelmet az egykor hagyományosan vásárhelyi iparágnak tartott mérleggyártásra. Az előd, a Metripond egykor országszerte ezer embernek adott munkát, és Európán kívülre is szállított. A kft.-nél ma 35-en dolgoznak.
Az M típusú kamionmérleg-család tette a közelmúltban ismertté a Metripond-M93 Mérleggyártó Kft. nevét. Ez úgynevezett hídelemekből épül fel, és 15-től 80 tonnáig mér. Hegesztett acélszerkezetű, számítógéphez csatlakozik, és az általa kiadott bizonylat szállítólevélként is alkalmazható, heti, havi összesítőt készít, és a megrendelő igényeinek megfelelően lehet a tudását, a teljesítményét alakítani, növelni.

Sokfelé exportált

Az iparosítás keretében 1951/52-ben költözött a Metripond gyár Budapestről Hódmezővásárhelyre. Az állami cég Közép- és Kelet-Európába, az NDK-ba, Csehszlovákiába, Bulgáriába, Romániába, Jugoszláviába is szállított, a Szovjetunió kohászatában is szinte az összes ipari mérleg az alföldi városból származott. Ugyanakkor az arab országokban sem voltak ismeretlenek termékei. A cég fénykorában – a fehérgyarmati leányvállalattal együtt – 900-1000 embert foglalkoztatott, ebből 700 dolgozott Vásárhelyen. A szobamérlegtől kezdve a csecsemőmérlegen át a bolti billenősig mindent gyártottak, majd a '70-es évektől elektromos eszközöket is. A '80-as évek vége felé megkezdődtek a leépítések, a '90-es évek elején pedig már csak 500-an dolgoztak a vállalatnál. A privatizáció során négy kisebb, nagyobb cég vált ki a Metripondból.

– A kamionmérleg-családot öt-hat éve kezdtük el fejleszteni – mondta Háj József, a Metripond-M93 Mérleggyártó Kft. ügyvezetője, aki az elődcégnél termelésvezetőként dolgozott. – A jelenlegi, az innovációdíjas termék, három-négy éves munka eredménye. A világpiacon sok a jó gyártó, óriási a verseny, a hazain ebben a kategóriában az első-második helyen vagyunk. De ezt a pozíciót csakis folyamatos megújulással, minőségi munkával tarthatjuk meg. Ennek érdekében vállaltuk egy olaszországi, modenai vállalat közép-európai képviseletét is.

A Metripond név az idősebbeknek, a középkorúaknak bizonyára ismerős. A privatizációt követően ebből a nagy cégből alakult, vált ki 1993. július 15-én a Metripond-M93 Mérleggyártó Kft., mely a régi telephelyen található.

A káefté – melynek pillanatnyilag 35 alkalmazottja van – egyedi megrendelést is teljesít, hét éve Ózdra került – zöldmezős beruházás keretében – egy 120 tonnás „darab". És a fejlesztés folyamatos, zsákoló, töltő mérlegekkel is foglalkoznak – ez az új irány.

– Erős a hazai és a külföldi konkurencia is – mondta Háj József. – Vásárhelyen is van még legalább három másik vállalkozás, amely a régi Metripondból vált ki. Igaz, ilyen nagyságú mérlegek gyártásával csak mi foglalkozunk. Nagyon fontos, hogy ISO-minősítéssel rendelkezünk, ahogy az olasz partner is ez ma már kell a piacon maradáshoz, de cseh cégekkel is jó kapcsolatokat ápolunk. Mindent megteszünk azért, hogy ebben a hagyományosan Hódmezővásárhelyhez köthető iparágban bárhol eladható minőséget produkáljunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahány autó, annyi taxitarifa Vásárhelyen

Háromszor is egyeztetett a vásárhelyi önkormányzat a taxisokkal a hatósági díjszabásról. Megegyezés,… Tovább olvasom