Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Egyetemisták tanulhatnak hamarosan az Emlékpontban

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi diákok mellett a jövőben szegedieknek is tartanak majd rendkívüli tanórát az Emlékpontban. A múzeum tárgyal egyetemisták képzéséről is.
Tárgyalások folynak a vásárhelyi Emlékpont és a Szegedi Tudományegyetem között arról, hogy kihelyezett szemináriumokat tartsanak a hallgatók számára a múzeumban.

– Tavaly óta a vásárhelyi óvodások hetente múzeumpedagógiai foglalkozásokra járnak hozzánk. Az általános iskolások, valamint a középiskolák végzősei is rendszeres látogatóink. Ezt a kört szeretnénk bővíteni egyetemista hallgatókkal – magyarázta Blazovich Péter, az Emlékpont igazgatója. Azt mondta, a közeljövőben lezárulhatnak a tárgyalások az egyetem jogi karával. Ha létrejön az együttműködési megállapodás, a múzeum partnerintézmény lesz.

Szegedi diákoknak is lesz rendhagyó óra Vásárhelyen. Fotó: Frank Yvette
Szegedi diákoknak is lesz rendhagyó óra Vásárhelyen.
Fotó: Frank Yvette

A Holocaust Múzeumot is megnézhetik

Az Emlékpont nemcsak az egyetemmel, hanem a szegedi önkormányzattal is tárgyalt együttműködésről. Hamarosan aláírják azt a megállapodást, amely szerint a szegedi általános iskolásoknak és középiskolásoknak lehetőséget biztosítanak rendhagyó tanórákra, illetve a Holocaust Múzeum látogatására.

Tavaly mintegy próbaként 100 joghallgatónak tartottak kihelyezett szemináriumot, valamint egy nemzetközi jogászkonferenciának is helyet adott az intézmény. Az igazgató azt mondta, a jogi karhoz tartozó politológia tanszék hallgatóinak ugyancsak értékes tudásbázist biztosíthat az Emlékpont. Olyan dokumentumokból, korabeli sajtóanyagból gyarapíthatják a tudásukat, amelyek egyébként csak Budapesten találhatók meg. Példaként említette az úgynevezett „kék cédulás" választásról, valamint az 1988–90 közötti, rendszerváltó időszakról vagy az 1956-os eseményekről szóló átfogó anyagot.

– Az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon önálló politológus alapképzés és politikatudományi mesterszak működik, több száz hallgatóval. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy diákjaink számára a szűken vett tananyagon kívül is lehetőséget biztosítsunk a szakmájuk ismereteiben való elmélyülésre – mondta el érdeklődésünkre Karsai Krisztina, a kar közkapcsolati dékánhelyettese. Hozzátette: ennek kiváló helyszínét és ismeretanyagát adhatja a – szinte – helyben található történeti gyűjtemény. Az egyetemen kívüli szakmai intézmények együttműködése elengedhetetlen már a képzés során is, mivel ezáltal a felsőoktatásban átadott tudás azonnal alkalmazhatóvá válik, például publikációk, versenydolgozatok formájában.

Olvasóink írták

 • 13. Beth 2011. január 28. 22:45
  „:DDDDDDDDDDD”
 • 12. lisa01 2011. január 28. 15:54
  „Gondolom a jogi karnak térden állva kellett könyörögni az Emlékpont-al, hogy ott is tanulhassanak. Néhány év múlva komoly ajánlólevél lehet az itteni megjelenés. Amennyiben az Emlékpont forgalmát növelni szeretnék, akkor szabad kis hazánkban kötelezővé kellene tenni a közép, ill. felsőfokú oktatásban résztvevőknek a múzeum látogatását. Sőt, az önkormányzat épületében lázár jani dolgozószobályát amolyan emlékező helynek lehetne kialakítani és azt is kötelező lenne látogatni, miközben a folyósón az ideérkező diákok mantraként mondogatnák a nemzeti együttműködés szövegét.”
 • 11. bohóc 2011. január 27. 09:40
  „Ennek örülök.Legalább közelebbről tanulhatják miként kell diktatúrát bevezetni kis városunkban.Csak sajnos majd ez lesz országosan is.Vásárhely a minta város.Hajrá”
 • 10. Beth 2011. január 26. 19:41
  „A mesenézés az múzeumpedagógiai foglalkozás???
  Hmmm?”
 • 9. hm... 2011. január 26. 17:09
  „Joghallgatóra mindig szükség van, szakembere nem. Lásd pl. polgármesteri hivatal. Az is teli van agyon doktorral, de gondolkodni egyik sem tud.
  Ez a mi "szép" Emlékpontunk meg egy nagy ellentmondás. Szidják azt a rendszert, pedig ha most az volna nem lenne ennyi munkanélküli és ennyi szegény. Ez a demokrácia tényleg f@sza, csak nem a bőrömet nyúznák már le.
  Azok akik meg kétkezi munkát végeznek/végeznének azokat meg semmibe veszik.
  Ha meg nem tartanának benne rendkivüli tanórákat, akkor a statisztikájuk igen lapos lenne. :P
  Az a kis kosz meg emeli a "szépségét" az épületnek. :)”
 • 8. tol 2011. január 25. 22:03
  „jó gag volt. Ennyi.”
 • 7. szulutyka 2011. január 25. 14:53
  „Az Enlékpont a végóráit éli”
 • 6. xanadu 2011. január 25. 08:37
  „Rá férne már egy mosás, hacsak nem tekintjük patinának a "csavarok" alatti koszcsíkokat.”
 • 5. JB007 2011. január 24. 19:50
  „"a szegedi általános iskolásoknak és középiskolásoknak lehetőséget biztosítanak rendhagyó tanórákra, illetve a Holocaust Múzeum látogatására."

  Miért, eddig tilos volt? Vagy ezután lesz kötelező?”
 • 4. Norman_Bates 2011. január 24. 16:58
  „Erről az iszonyatosan eltorzított fényképészeti stílusról nem akarunk leszokni?
  Egy nem helybeli azt hinné 3 km hosszú a kaszap utca :)
  Vagy ha ennyire fontos a tekintélyt parancsoló, fölfele keskenyítő perspektíva, akkor miért nem ilyennek tervezték eleve az egész dobozt? És akkor talán még ki is nézne valahogy.
  Amúgy se újdonság, az ókori görögök is ismerék, lásd parthenon, pedig nekik nem volt CAD meg 3D.
  De lehet, hogy a tervező úrnak se :)”
 • 3. airwaves 2011. január 24. 14:44
  „Épp itt az ideje, hogy pályázzon a város és bővítse tovább 1-2 ezer m2-el ezt a méltán világhírű kultúrális ékszerdobozt! Köszönjük Emese!”
 • 2. zoltanszabo 2011. január 24. 11:46
  „Ha jönnek az egyetemi hallgatók is /kötelezően / akkor igen csak ki lesz használva ez az intézmény. Már nem csak 10 ezer látogatója lesz, ha nem 11 ezer.”
 • 1. N.P. 2011. január 24. 11:31
  „" Az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon önálló politológus alapképzés és politikatudományi mesterszak működik, több száz hallgatóval." - szükség is van rájuk mint egy falat kenyérre! Lassan többen fognak élni a politikából mint a mezőgazdaságból....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyberuházások Mártélyon

Az idén a sikeres pályázatoknak köszönhetően 180 millió forint értékben három beruházás valósul meg Mártélyon. Tovább olvasom