Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Egyszerűbb térkép lesz a vásárhelyi katolikus temetőről

Hódmezővásárhely - Egyelőre nem készül részletes, az egyes sírokat is tartalmazó digitális térkép a vásárhelyi római katolikus temetőről. A túl drága költségek miatt az egyház inkább útfelújításra költ.
Tavaly még arról adtunk hírt, hogy olyan digitális térképet kíván készíttetni a vásárhelyi római katolikus temetőről az egyház, amely az egyes nyughelyek konkrét, GPS-szel bemért helyét is feltünteti. A kilencezer sír fényképét is tartalmazó térkép pedig a plébánia honlapján lenne elérhető. Kopasz István plébános érdeklődésünkre – hogyan haladnak a munkálatokkal – most azt mondta, egyszerűbb verzió készül, azaz az egyes sírok bejelöléséről egyelőre lemondanak.

– Mire megkaptuk az árajánlatot, az nagyobb összegről szólt, mint amivel rövid távon elbírunk, ezért a temetőről ugyan készül térkép, de ezen nem szerepelnek majd az egyes sírok – mondta a plébános. Hozzátette: a temető nyilvántartását viszont egy modernebb szoftver segítségével viszik számítógépre.

Őszre felújítják a Jókai utcai bejárat és a ravatalozó közti utat. Fotó: Tésik Attila
Őszre felújítják a Jókai utcai bejárat és a ravatalozó közti utat.
Fotó: Tésik Attila

– A vártnál magasabb költségek miatt – s a hozzátartozók igénye alapján – inkább a temető úthálózatának karbantartására fordítjuk a pénzt. Meghívásos pályázatot írtunk ki két kivitelező számára, most várjuk az árajánlatukat – mondta a pap.

A felújítást még idén ősszel szeretnék elvégeztetni. Ez azt jelenti, hogy még az esős, csapadékos idő előtt rendbe tennék azt a ma már nagyon rossz állapotban lévő utat, amely a gumiszervizzel szemközt nyílik.

Folyamatosan vágják a gazt

Folyamatosan dolgoznak munkatársaink a sírkert rendbetételén – mondta a plébános. A temető belsejében motoros kaszákkal vágják a burjánzó növényzetet, ehhez segítséget kaptak a várostól is. A Városellátó Kht. közmunkásai a temető Vámház utca felőli részén dolgoztak: levágták a gazt a kerítés tövében.

Olvasóink írták

 • 4. ildikó 71 2008. július 07. 18:51
  „Nem ártana ha egy kicsit többet figyelnének a temető őrzésére is mert nagyon sok a sirokról való lopkodás is.nekünk személyesen állandoan leveszik az ajándékokat és a virágokat,plussz a sok forgot!és ez mind egy gyermek sirrol.amely egy felháboritó dolog,mert nem azért visszük rá és a hozzátartozok se azért viszik!ennek az ügyébenis tehetnének már valamit.”
 • 3. Tanulni, tanulni, tanulni 2008. július 07. 13:20
  „Tudja a plébános úr, mi a magas költség? Megmondom: egy kétszemélyes sír megváltása 25 év után újabb 25 évre 120 ezer forintért! Közben a sírok közt akkora a gaz, hogy azt sem tudjuk, hova lépünk. Talán a plébános úr elmehetne tapasztalatcserére Szegedre, az alsóvárosi temetőbe, ottani kollégája megmondaná, hogyan tartják rendben azt a sírkertet. Tudja, jó pap holtig tanul!”
 • 2. Személyes 2008. július 07. 13:12
  „Ne digitális térképen, meg útfelújításon méltóztassanak törni a fejüket a pébánián, hanem azon, hogy más városokhoz hasonlóan normálisan tegyék rendbe a temetőt. Nem ártana, ha Kopasz plébános személyesen bóklászna minden parcellában reverendájában, oszt utána majd meglátná, milyen munkát végeznek a munkatársak, mire kiszedi a toklászt a ruhájából. Hát még ha eső is esne időnként!”
 • 1. Csak az igazat 2008. július 07. 13:05
  „Nem tudom, a plébános úr személyes tapasztalataira hagyatkozik e nyilatkozatával, mert ha igen, akkor valami más temetőben járt. Szerintem inkább azt mondja, amit beetetnek vele, mert a katolikus temetőben valójában térdig érő gazban lehet csak megközelíteni a sírokat, tele van parlagfűvel. NE A KERÍTÉS MELLETT VÁGJÁK LE A GAZT, HANEM BENT A TEMETŐBEN! Egyszerúen röhej, hogy évek óta ájtatos szöveggel etetik a hozzátartozókat, miközben a sírhelyek megváltása már-már csillagászati összegekbe kerül. Talán az egyház a futballakadémia helyett arra áldozhatna, ahonnan a pénzt beszedi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aratóünnep Mindszenten

Mindszent - Felvonulással egybekötött hagyományőrző aratóünnepet rendeztek szombaton Mindszenten. A… Tovább olvasom