Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Elektronikus adóbevallás Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Jövőre csak online küldhetik el a vásárhelyi vállalkozások a polgármesteri hivatalba az adóbevallásukat. Antal István, az önkormányzat adócsoportjának vezetője azt mondta, az új rendszer előnye, hogy kiszűri a hibát. December közepéig tesztelik.
Eddig a mintegy 6,5 ezer egyéni, illetve társas vállalkozás negyede intézte online az adóbevallást Vásárhelyen. Jövőre viszont a tervek szerint csak elektronikus úton lehet a polgármesteri hivatal adócsoportjához elküldeni az iparűzési adó bevallását.

Ügyintézés otthonról

Több mint 60 ügyet lehet otthonról, számítógép segítségével intézni a vásárhelyi polgármesteri hivatalban, ahol 2007 januárjától vezették be az e-ügyintézést. A város honlapján található ügyfélkapus regisztrációt követően nemcsak időpontokat lehet kérni vagy dokumentumokat letölteni, hanem mintegy 40 ügyben intézkedni is lehet, ilyen például az ápolási díj vagy egy épület bontásának kérelmezése. A tapasztalatok azt mutatják, a legtöbben az adóügyeiket intézik online – tudtuk meg a vásárhelyi önkormányzattól.

Így nem csak az adatok feldolgozása, az adózó dolga is könnyebbé válhat, hiszen az új rendszer már az elküldés előtt kiszűri a bevallás hiányosságait, hibáit, és nem engedi továbbítani azt – magyarázta az online ügyintézés előnyét Antal István, a polgármesteri hivatal adócsoportjának vezetője. Azt mondta, már értesítették a vállalkozókat az esetleges változásról, mert december közepéig tesztelni szeretnék a rendszert. Ezért arra kérik a vásárhelyi vállalkozásokat, hogy juttassák el e-mail címüket az eügyintezes@hodmezovasarhely.hu-ra. Még nem lehet tudni, hogy az őstermelőket (2500) érintené-e a változás. Ennek oka egyszerű. Nem biztos, hogy például egy idős bácsinak lehetősége lenne az online bevallásra – jegyezte meg az adócsoport vezetője.

Vásárhely egyébként évi mintegy 1 milliárd 300 millió forint bevételt tudhat magáénak iparűzési adóból. Antal István szerint már a második félévi befizetés – ennek határideje szeptember 15-e – előtt látszik, hogy most jóval többen tettek eleget adózási kötelezettségüknek, mint tavaly. 2010-ben 10–15 százalékos volt a kintlévőség, az idén 3–4 százalékra számítanak – tájékoztatott az adócsoport vezetője. Erőteljesebben lépnek fel, néhány nappal a határidőt követően végrehajtást kezdeménynek. Azért mindig akadnak vállalkozók, akik próbálkoznak, nem csak késnek a befizetéssel, de az adóösszeg sem stimmel. Őket azonban már jól ismerik – tette hozzá Antal. 

Olvasóink írták

  • 1. eldorádó 2011. augusztus 03. 12:42
    „az őstermelők fogadjanak fel regisztrált könyvelőt! Egy szakajtó tojás, kis libamáj, két csupor méz, jól jön Könyvelőné konyhájában is :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fedelet kap a csatorna

Jelenleg két helyszínen is dolgoznak a szakemberek a Hódtó–Kistiszai-csatorna kertvárosi és hódtói szakaszán. Tovább olvasom