Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Életet mentett a buszsofőr

Hódmezővásárhely - Sállal és szíjjal szorította el Pál József vásárhelyi buszsofőr annak az újvárosi fiatalembernek a két combját, akit kedd reggel tehervonat gázolt el. A szorítókötéssel megmentette a 20 éves, súlyosan sérült Attila életét, aki közben gyereke, családja jövőjéért aggódott.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Jaj, a lábam! Ki neveli fel a kislányomat? – ezt mondta kedd reggel a vonatbalesetet szenvedett, 20 éves vásárhelyi fiatalember Pál Józsefnek (59), a Tisza Volán Zrt. buszsofőrjének, aki igyekezett őt kihúzni az árokból. Megírtuk, a Makóról érkező tehervonat kedd reggel elgázolt egy biciklist az erzsébeti átjárónál. A rendőrség jelenlegi adatai szerint a piros jelzést figyelmen kívül hagyva hajtott a sínre.

– Pontosan emlékszem, reggel 7 óra 25 perckor történt a baleset – idézte fel az eseményeket Pál József, akinek a lélekjelenléte és felkészültsége valószínűleg megmentette a férfi életét. – A vasúti átjárónál pirosan villogott a lámpa, megálltam. Előttem már lefékezett és megállt két személyautó, a bicikliúton pedig három kerékpáros várakozott a szabad jelzésre. A gázolást nem láttam, arra lettem figyelmes, hogy a vonat áll, és nem mozdult semmi. 15-20 másodperc múlva szálltam ki az autóbuszból, hogy megnézzem, mi történt, és elindultam a sínek felé. Az átkelőtől mintegy 50 méterre, az árokban feküdt – csurom véresen – a fiatalember.

Pál József rögtön cselekedett: miközben elhangzottak a már idézett mondatok, kihúzta Attilát az árokból, fel a rámpára, a vasúti töltésre. Akkor látta, hogy a jobb lába térdből teljesen hiányzik, míg a balt tulajdonképpen csak az öltözet, a nadrág tartotta össze. Szerencséjük is volt: egy fiatalasszony, Kispálné Bán Mária – Kispál Ferenc, megyei Magosz-elnök menye – adott a buszsofőrnek sálat és derékszíjat: – Mindkét combját tőben elszorítottam, meghúztam a sálat és a szíjat is, ahogy csak tudtam, megállítva, vagy inkább csökkentve a vérzést. Ekkor még észnél volt, Marika beszélgetett vele, szóval tartotta.

– A sorompónál ültem az egyik autóban, és artikulátlan üvöltésre, ordításra lettem figyelmes – mesélte Marika, akit telefonon sikerült utolérnünk. – Nagyot csalódtam az emberekben, a buszsofőr az ötödik férfi volt, akit megkértem, segítsen, addig senki sem tett semmit, sőt akadt, aki teljes részvétlenséggel visszafordult, és elhajtott. Pál József derékszíjjal és a nyakamból levett sállal szorította el a sebét, szólítgattam, beszéltem hozzá, kérdeztem a nevét, közben kétszer is elájult, de mindig magához tért. Amikor megérkeztek a mentők – az egyik biciklis hívta őket –, elmentem, rendkívül megviselt az eset.

Pál József azon a rettenetes reggelen is az autóbuszát vezette. Fotó: Imre Péter
Pál József azon a rettenetes reggelen is az autóbuszát vezette.
Fotó: Imre Péter

A rohammentő szinte azonnal ott volt – levágták Attiláról a vértől csatakos ruhát, injekciókat, fájdalomcsillapítókat kapott –, a mentőhelikopterre 7-8 percet kellett várni. Később keresték és megtalálták a térdből csonkolt jobb lábat. Közben a rendőrök is megérkeztek, visszaküldték a tehervonatot Makóra, helyszíneltek.

Információink szerint az újvárosi fiatalembert intenzív osztályon ápolják Szegeden.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. macs 2013. október 11. 17:31
  „31. booo,
  igazad van, mindenki másként reagál ilyen és hasonló esetben, csak a videózó hölgy lóg ki a képből, de nagyon. :-(”
 • 31. booo 2013. október 10. 20:25
  „Nekem is volt (sajnos) részem balesettel találkozni 2. érkező voltam. Kamion az árokban 2 vérző külföldi soffőrrel, havas esőben...
  Az első, érkező piros autós hölgy mobilját előrántva videózta a helyzetet, én a mellettem utazóval kiugrottunk segíteni, majd a 3. érkező kiszállt, ordítottunk neki hivja a mentőket. Az elsőnek érkező hölgy miután levideózott mindent, beült a kocsiba és uccu elviharzott. A 3. érkező segítséget hívott, de nem jött oda! Megjött a mentő, rendőr, nemsokára el is mehettünk. Szerencsére csak hámsérülések voltak.... Később felviláglott bennem, ha kellett volna még egy elsősegély doboz (mert a kamionból szétrepült minden és a sajátot használtam) vajon az első vagy a harmadik emberke adta volna ide az övét? Esetleg egyik sem? Sajnos ezt realizáltam valószínűbbnek a megdöbbenésemben!
  Nem vagyunk egyformák, van aki a másodperc tört része alatt "ösztönösen" tudja mit kell tennie és sajnos a nagyobb hányad pánikba esik "lemerevedik". Ez egy különleges élet szituáció és előre nem lehet tesztelni ki hogyan viselkedne élesben. Senki nem jelentheti ki hogy nem lesz ilyenkor rosszul és tudni fogja mit is kell tenni. Én pl a vértől rosszul leszek, pláne tű láttán. Ennél az esetnél minden vér volt de nem volt semmi gond, gátoló tényező. Ilyenek vagyunk, különbözőek !”
 • 30. queenmargareth1 2013. október 10. 19:39
  „29 igaz ez is.pl több okból ez az egyik, hogy nem vezetek.”
 • 29. _csutak_ 2013. október 10. 18:23
  „Aki ott nem mozdult meg attól el kel venni a vezetői engedélyt valamint a segítségnyújtás elmulasztása miatt elkapni jogilag!
  Ha valaki képtelen segíteni akkor az bizony vészhelyzetben is bepánikol :(
  Ez amúgy nemcsak az én véleményem, hanem a közlekedés cihológusoké is.”
 • 28. tucat 2013. október 10. 18:14
  „Látom, megindult a számtani alapműveletek gyakorlása, ki oszt, ki szoroz, kivon, összead...
  Nálam nagyobb, istenverte altruista nem sok élhetett valamikor, a környéken, de most ezt mondom: ha, akár jogkövetkezményekkel járó, zaklató önbíráskodás bárki rendreutasítása, visszatartása a szabályszegéstől, mert "mi köze hozzá", akkor, jogkövetkezmények ide vagy oda, nem tekintem erkölcsi kötelességemnek a bajba jutott törvényszegő megsegítését. De még a közelből is igyekszem mielőbb eltakarodni, hogy a hatósági intézkedés procedúráját, akár csak tanúként is elkerülhessem. A bajt nem én okoztam, a fenébe is, tényleg SEMMI KÖZÖM HOZZÁ! És ez a minimum, mert ha azt is elmondom, milyen érzéseket ébresztenek bennem az "aki hülye, haljon meg" hozzáállással széles körben elkövetett törvénysértések, felmondana a moderátor. Ha a főnökének nem is, de nekem bizonyosan. S hogy a súlyos, fél-ázsiai beilleszkedési zavaraim mérséklődjenek, amikor csak tehetem, mantrázom ezután: a-ki hü-lye, hal-jon meg! Mert, hogy mi mást tehetnék, csendben, egyre mélységesebben egyetértek.
  Álszent csürhe ország...
  Ennyi.”
 • 27. queenmargareth1 2013. október 10. 17:34
  „26, megcáfolom, hogy nem vág precízen.A volt kollégám lábát olyan szépen szelte le, hogy nem is vérzett azon a lábán, a másikat szétmorzsolta....mindez azért, mert elaludt és leugrott a mozgó vonatról. Most nincs lába egyáltalán.két ici-pici comb és egy felsőtest.”
 • 26. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. október 10. 17:22
  „22. Roland1000 2013.10.10. 15:36
  Sajnos a vonatkerék nem vág túl precízen, igy a visszavarrás felejtős, de ne nekem legyen igazam
  A sofőrnek congratulation”
 • 25. queenmargareth1 2013. október 10. 17:09
  „azért sokan ne ítélkezzetek azonnal a megforduló autókon.Ülhettek a felnőtt mellett kisgyermekek is!Azonkívül, hogy kihívja a mentőt hagyja ott a kisgyerekét egy bizonytalan közúti helyzetben???Lehet olyan is, aki kiborult már az esettől is és lehet, hogy nem lett volna lélekjelenléte, ereje, mert elájul, hány stb.Az nagy segítség lenne.+, ha 30-an mennek oda akkor is hányan tudnának segíteni?vagy bámuljanak, fényképezzenek?Igen durva ám egy vasúti gázolás, már leírva is!Szóval, ne ítélkezzetek azonnal mindenkin.Én azért írtam, hogy csoda amit tett, mert affene sem tudja én meg tudtam volna-e tenni anélkül, hogy összeesem a látványtól.”
 • 24. macs 2013. október 10. 15:41
  „Hadd legyek undok! Miért tartotta a kedves újságíró megjegyezni, hogy a fiatalember segítségére siető fiatal hölgy kinek a menye? Ez infó, ebben az esetben irreleváns.
  Jobbulást kívánok a fiatalembernek és szívből gratulálok a segítőknek a lélekjelenlétükhöz! :-)”
 • 23. Fernandes 2013. október 10. 15:37
  „Minden elismerés a megmentőknek, helyén volt a szívük, eszük.
  Az emberek nehezen tűrik, ha más mond róluk kritikát, a balesetet szenvedett fiatalembernek viszont joga van azt mondani magáról : " hogy lehettem ilyen Istenverte barom, hogy a vonat alá megyek ? "”
 • 22. Roland1000 2013. október 10. 15:36
  „Vajon vissza tudták varrni a lábát? Nem hinném. Hát, nem tudom, hogy miképp fogja eltartani eztán a családját. Szörnyű!”
 • 21. mivan? 2013. október 10. 14:13
  „A buszvezető helyesen cselekedett. Szerintem ( Mi akik közlekedünk ) gyorsan menjünk és elevenítsük fel mit tanultunk elsősegélyből. Ez sajnos bárkivel előfordulhat.
  11. Volt, hogy elbambultam vagy nem figyeltem, otthon vasárnap délután a TV előtt, nem egy vasúti átjáróban.”
 • 20. Mjuriele 2013. október 10. 12:49
  „Hova jutunk?Szégyen és gyalázat!Nem segítenek az embereke egymáson?
  Ma délelőtt fül- és szemtanúja voltam szintén egy baleset melletti párbeszédnek:
  "ha láttam volna mi történt akkor sem mondanám......"mondta egy "úriember"a másiknak.
  csak soha ne szoruljunk másokra avagy jó tett helyébe jót ne várj!”
 • 19. ötös 2013. október 10. 12:05
  „Megható a történet. Köszönet a buszvezető és a hölgy lélekjelenlétének! <moderálva> Mindegy ez már megtörtént. Köszönet a megmentőknek!”
 • 18. Roland1000 2013. október 10. 11:54
  „Mil! Igazad van: lényegtelen. Egyetértek azzal, hogy le a kalappal a buszos előtt, és én is gyógyulást kívánok a figyelmetlennek.

  Fel kellett volna írni a segítségnyújtást megtagadók rendszámát, merthogy bűncselekményt követtek el. A hölgy csalódott az emberekben? A nagybetűs Ember ma már nagyon ritka példány..., de félve jegyzem csak meg, hogy nagyon sok ember nem is érdemli a segítséget..., de azt ugyebár sosem tudhatjuk, hogy éppen egy olyan szorul-e a segítségünkre, aki megérdemli, vagy olyan, aki nem, ,mert ő is simán otthagy, vagy otthagyna egy bajban lévőt, így hát egy Ember segít, ha bajbajutottat lát.

  Ez a világ tele van csúszómászókkal, tetvekkel... Most hirtelen eszembe jutott a Romániában fényes nappal, sok félrefordított fejű ember mellett a parkba hurcolt és megerőszakolt újságírónő esete... Egyre undorítóbbak az emberek, és nem számít senkinek semmi, csak önmaga..., meg a pénz.”
 • 17. vári 2013. október 10. 11:18
  „JABBA
  Ne kezdjétek már megint. Autó-vonat ütközés is van legalább ennyi.”
 • 16. bubu841001 2013. október 10. 11:13
  „Le a kalappal a buszsofőr előtt!”
 • 15. wabis 2013. október 10. 11:11
  „Az én som meg egy egyszerű ám nagyszerű ember. Nem hivatalnok, vagy egyéb. De a történetben ennek nincs is jelentősége! Jobbulást a fiúnak!”
 • 14. állatbarát3 2013. október 10. 11:09
  „11. nemtudom11 2013.10.10. 10:03
  Igen igazad van, elbambulhatunk, stb, de az tény, hogy nagyon sok kerékpáros nem törődik semmivel csak megy nem számít neki semmi. Ezért is "támadják" sokszor a kerékpárosokat.

  Mielőbbi felgyógyulást és teljes életet kívánok a fiatal embernek, a segítőknek pedig gratulálok.”
 • 13. JABBA 2013. október 10. 11:01
  „12. Wacky 2013.10.10. 10:24

  Lehetm ben tudom. De azt azért tudom, hogy ha áll legaláb egy autó a vasúti átjáróban, akkor nem megyek el mellette kerékpárral és rámegyek a sínekre. Ha autós vagyok, akkor - jobb esetben - nem kerülöm meg az előttem álló autóst, mert biztos, hogy nem véletlen ált meg az átjáróban.

  Vagy egyszerűen jelentsük ki, hogy a tehervonat volt a hibás, mert adott elsőbbséget a kerékpárosnak. :D”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czene Márta: megerősítés a Tornyai-plakett

A családi hagyományt folytatja a 60. Őszi Tárlat fődíjasa, Czene Márta, akinek édesapja és nagyszülei is festőművészként alkottak. Tovább olvasom