Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Elhunyt Csikós András festőművész

Rövid, súlyos betegség után vasárnap virradóra, 59 esztendős korában elhunyt Csikós András vásárhelyi festőművész. A város díszpolgárát Hódmezővásárhely saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.
A festő művészetét a vásárhelyi táj ihlette. Fotó: Tésik Attila
Csikós András festőművész 1947. június 3-án született Hódmezővásárhelyen, 1970-ben kapta meg diplomáját a szegedi tanárképző főiskolán, ahol Fischer Ernőtől és Vinkler Lászlótól tanult. A vásárhelyi nagyközönség alkotásaival először az 1971-ben rendezett őszi tárlaton találkozhatott. 1970-től a Művészeti Alap tagjaként tevékenykedett, s termékeny életében több mint ezer festményt készített, a legkorábbit 13 esztendős korában. Kipróbálta az akvarellt, a tusrajzot, az olajhoz először húszéves korában nyúlt.

A vásárhelyi festőiskola egyik jellegzetes képviselőjeként a helyi hagyományok líraibb vonulatát folytatta, ám munkásságát nemcsak helyben, hanem külföldön, Japánban, az Egyesült Államokban, Kanadában is elismerték.

Leggyakrabban az alföldi tájat, a várost és a város környéki tanyákat, a kisvárosi vedutákat, a Tisza holtágait és ártereit ábrázolta, először visszafogott színvilággal, majd egyre több színt használva. Legnagyobb erényének tartotta, hogy megmaradt vásárhelyinek, s mindig azt rajzolta, festette, amit környezetében látott. Képei fő értéke a részlet szépségeinek megragadása, s az egyedi tájkarakter bemutatása. Munkásságának, életpályájának elismerésenként tavaly október 23-án díszpolgári címet kapott szülővárosától.

Csikós Andrást a város saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra felállítják Ivánt

Ismét felállítják az 1990 áprilisában az akkori ellenzék által eltávolított felszabadulási… Tovább olvasom