Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Eltűnt a sír fedlapja a vásárhelyi Kincses temetőből

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Kincses temetőből eltűnt egy sír két részből álló beton fedlapja, amelynek elmozdításához legalább két-három jó erőben lévő férfi, elszállításához pedig utánfutós személygépkocsi vagy furgon kellett. A döbbent és dühös család feljelentést tett a rendőrségen.
Döbbenetes eset történt a közelmúltban a vásárhelyi Kincses temetőben. A család vasárnap fedezte fel, hogy a sírról eltűnt az egyenként két méterszer egy méteres betonfedőlap.

– Az első gondolatunk az volt, a már megrepedt lapokat valamelyik távoli rokon szállíttatta el megjavíttatni, csak elfelejtett szólni. Körbetelefonáltuk őket, negatív eredménnyel – mesélte Saja Boglárka és anyósa, Búza Sándorné, utóbbi nagyszülei nyugszanak a sírban.

Saja Boglárka anyósa nagyszüleinek meggyalázott sírjánál. A szerző felvétele
Saja Boglárka anyósa nagyszüleinek meggyalázott sírjánál.
A szerző felvétele

A fedlap „bármikor" eltűnhetett, mert a hétvégét megelőzően három hete jártak utoljára a sírkertben.

Példátlan eset

Az utóbbi 10 évben nem történt olyan a megyében, hogy egy sír fedelét eltulajdonítsák – tudtuk meg Tuczakov Szilvánától, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől, aki még elmondta: a hozzátartozók feljelentést tettek, az ügyben a vásárhelyi rendőrkapitányság nyomoz.

Becslésük szerint a két hatalmas betonlap mozgatásához két-három markos, jó erőben lévő ember kellett; szállítását utánfutós személygépkocsival vagy furgonnal oldhatták meg az elkövetők, mert egy átlagos csomagtartóba nem férnek el. A feltételezett „akciót" senki sem vette észre. Ráadásul a sírnál nem ez volt az első eset, korábban az oldalát is megbontották. Az új fedlapok várhatóan 30 ezer forintba kerülnek majd.

– Mikor megláttuk, döbbenetet és dühöt éreztünk, kis híján sírtunk – mondta Saja Boglárka –, el sem tudtuk képzelni, hogy ilyen megtörténhet. Szomorú, hogy már valóban semmi sem szent az emberek előtt, és a holtakat sem hagyják békében nyugodni. A feltételezett elkövetőnek vagy elkövetőknek azt javaslom, gondolják végig: mit éreznének, ha az ő hozzátartozójuk sírját gyaláznák meg így, és a beton fedőlapot pusztán felhasználandó építőanyagnak tartanák. Reméljük, a rendőrök megtalálják őket, és megbűnhődnek tettükért.

Nagypál Antal vásárhelyi sírköves elmondta, még nem hallott olyanról, hogy egy sír fedlapját lopják el – pedig már 1972 óta űzi az ipart. Különböző kegyeleti dísztárgyak, egyéb kiegészítők eltulajdonítása sajnos már megszokott, a virágokról és a koszorúkról nem is beszélve. Szerinte legvalószínűbb, hogy a szerzeményt épület- vagy útalapba, illetve kocsibejáróba építik be.

Olvasóink írták

 • 9. DIEGO 2011. augusztus 24. 10:09
  „niemand. Önkéntesek őrzik a katolikus temetőt, de még csak egy köszönömöt se kapnak az egyháztól. 1 éven keresztül szinte minden éjszaka én is kint voltam, eredményesen...”
 • 8. niemand 2011. augusztus 12. 11:56
  „Nagyon szomorú, hogy ez megtörténhet. A temetők lassan csak a holtaké, nem törőik velük senki. Hasznos lenne, ha őriznék, h már idejutott az ország.”
 • 7. Én2 2011. augusztus 11. 15:57
  „Aljas dolog ilyet csinálni, jobban törődhetnének a vásárhelyi temetőkkel pl. a katolikusba féllábszárig ér a gaz a sirok között.”
 • 6. Együgyű 2011. augusztus 11. 08:44
  „Sajnos, hogy már itt tartunk.
  Az átkosban nem hallottam, hogy ilyenre vetemedtek.
  (De lehetséges, csak én nem tudok róla.)
  Ki gondolta volna a feltörekvő várban ez is megtörténhet.
  Nem értem János uram mért nem szólt a város érdekében a Belügyminiszter haverjának!
  Az ígérte régen a bűnözést felszámolja két hét alatt. Ez talán nem sikerült?
  Pénzük ebből nem lösz!!!
  Tálán már a haverok sem tartanak össze? Egymásba sem lehet bízni? Ja, ez nem magánügyük.
  Ez a vásárhelyi Kincses temető belügye és a hozzátartozóké!

  Sajnálatomat fejezem ki a hozzátartozóknak a kárért és kegyeletsértésért.

  ,,Ez után nekem marad a TISZA!"”
 • 5. booo 2011. augusztus 10. 21:53
  „30eFt-ért szerintem nem fogják megcsinálni, jó ha nem lesz hatjegyű a szám. Sajnos a törvény nem bünteti eléggé az ilyen tetteket! Felháborító ! Jól meg is büntetném az elkövetőket, előbb vagy utóbb kiderül ki volt. Nem olyan nagy ez a város!
  A másik -amit ajánlanék az illetékesek figyelmébe- ha kiderül hogy egy "rokkantnyugdíjas" volt az illető, azonnal megvonni tőle, mert ha 200Kg-ot meg tud emelni és el tud lopni, akkor dolgozni is tudna! A rendőrség együttműködhetne az államhivatalokkal és a lopáson ért emberkék összes járadékát elvehetnék. Ha lopni tud, dolgozni is! Lehetne ez a 3 csapás 4. csapása.
  Remélem érti mindenki mire gondolok!”
 • 4. StencilAtya 2011. augusztus 10. 14:05
  „megélhetési sír fedlap lopás”
 • 3. 980815 2011. augusztus 10. 13:44
  „Az a legszebb, amikor a tolvajt is meglopják. Remélem ez esetben is így lesz, és ezek a ...... is megtudják, milyen érzés ha a halott hozzátartozóikat bolygatják.”
 • 2. gizda 2011. augusztus 10. 10:40
  „Mit szólna a tolvaj, ha a halott édesanyjáról szedik le a fedlapot?!Nem ember aki ilyet csinál....”
 • 1. QM 2011. augusztus 10. 07:40
  „megélhetési bűnözés... kellett valakinek a bejárójára”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárok, eskütétel a VII. bor- és pálinkafesztiválon Vásárhelyen

A VII. bor- és pálinkafesztivál megnyitójával indul a háromnapos, augusztus 20-i, államalapító Szent István királyunkra emlékező ünnepségsorozat Vásárhelyen. Tovább olvasom