Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Erdős Péter a Vásárhelyi Tavaszi Tárlat közönségdíjasa

Hódmezővásárhely - Erdős Péter festőművész lett az idei Vásárhelyi Tavaszi Tárlat közönségdíjasa. A látogatók szavazatai alapján a művész „Esti víztűkör" című festménye bizonyult a legnépszerűbb alkotásnak.
A napokban bezárt tárlat egyfajta pillanatfelvétel volt Csongrád megye képzőművészetéről. Összesen 52 alkotás került közszemlére. Láthattak az érdeklődők a festmények, grafikák, kisplasztikák mellett iparművészeti ihletettségű művet és gobleint is. A szavazócédulákat a kiállítótérben elhelyezett urnába lehetett bedobni.

„Erdős Péter közönségdíjassá vált műve az atmoszféra festés klasszikus példája. A festmény erőssége – s eképpen a művész erőssége is, ahogyan az alkotó a víz feletti levegőréteget, a légperspektíva miatt oldottabb festésmódot igénylő táji részleteket ábrázolja" – mondja a közönségdíjas „Esti víztűkör" című festményről dr. Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója.

Erdős Péter a Vásárhelyi Tavaszi Tárlat közönségdíjasa.
Erdős Péter a Vásárhelyi Tavaszi Tárlat közönségdíjasa.

„Jó érzés, hogy ami bennem a tájról megmarad, az másokban is tud rezonálni" - hangsúlyozza Erdős Péter, az alföldi festészeti hagyományok egyik folytatója. Az egykoron rajztanárként is tevékenykedő művész a festés mellett domborműportrékat is készít. Éppen most dogozik egy Liszt Ferenc ábrázoláson, ami elkészülte után Lichtensteinbe kerül majd egy vásárhelyi származású zongoraművészhez. A kimunkálás alatt lévő alkotás érdekessége, hogy Erdős Péter a jól ismert időskori Liszt-ábrázolásokkal szemben – egy korabeli osztrák grafikus rajzát alapul véve - a fiatal Liszt Ferencet igyekszik megmintázni.

A 2008-as Tavaszi Tárlat közönségdíjas műve kétszer annyi szavazatot kapott, mint az utána következő. A festményen egy igazi mártélyi naplementében ábrázolt, partra kikötött ladik látható. A Vásárhelyen élő művész egykoron maga is élt Mártélyon, a település díszpolgára és mindmáig van egy saját ladikja is a holtág mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mártélyon az autonómiáért

Mártély - Vásárhely vendégeként Mártélyon tartotta soros ülését szerdán és csütörtökön a… Tovább olvasom