Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Évek óta nem emelnek árat a kempingek

Csongrád megye - Évek óta nem emelnek árat a megyei kempingekben, némelyek még olcsóbbak is lettek. Vásárhelyen, Szentesen, Makón és Szegeden is az utazási kedv fellendülésében bíznak.
– Kemping vagy hotel? Kemping – vágta rá érdeklődésünkre Adriana és Plagge a vásárhelyi Török Sándor Strandfürdő kempingjében. A holland pár válasza nem meglepő – luxus-lakóautójuk láttán. Miközben reggelihez készülődtek – a nő akkor már leúszott pár hosszt a fürdő medencéjében –, megtudtuk: először járnak Vásárhelyen, de már többször voltak Magyarországon. Pár nap után „bontanak sátrat" – másik kempingbe gurulnak tovább, kerékpártúrát is beiktatva, mert a bicikli alapfelszerelés.

Nagyon kényelmes kempingezni, pláne, ha a városközpontban található a létesítmény, mint Vásárhelyen. A legfontosabb, hogy a saját ágyukban alhatnak, a saját felszerelésüket használják. Egy hotelben erre nincs lehetőség – érveltek a kempingezés mellett a hollandok, akik szerint a természet közelsége is megfizethetetlen. Bár nem olcsóbb a szállodai pihenésnél.

Kempingezők Vásárhelyen. Fotó: Török Anita (galéria)
A kétcsillagos vásárhelyi kempinget manapság éppen azért kezdik ismét felfedezni, mert megfizethető. Igaz, az idén nem is emeltek árat, de korábban is csak minimálisan – tudtuk meg Kádár Jánosné fürdővezetőtől. A kétszemélyes faház éjszakánként 8700 forint. A lakókocsihelyért például 2800 forintot, a sátorért 1310-et kérnek. A személygépkocsi után naponta 880 forintot kell fizetni. Tavaly 2500 vendégéjszakát töltöttek el a kempingben, a csúcs korábban 4000 volt. Ha több faház lenne, még többen volnának, mert vonzó, hogy pár lépés után már a gyógyvizes medencébe csobbanhat a vendég – legyen német, orosz, spanyol vagy litván.

– Szélsőségek jellemzők: a szerényebb jövedelmű kempingezik, a tehetősebb ötcsillagos szállodában pihen – osztotta meg tapasztalatait Szűcs Szabolcs, a szentesi üdülőközpont igazgatója. Sátorral, lakókocsival 150 vendéget, a 37 összkomfortos üdülőházban 110 embert tudnak elszállásolni. Már most látszik: idén fellendülőben a kempingezési kedv. Szentesen ráadásul az üdülőházakban vendégeskedők bónuszként bőséges választékú reggelit kapnak, a sátor- és lakókocsihelyek árát 15–20 százalékkal csökkentették. Tavaly 5583 turistát fogadtak a kempingben, 11 ezer 438 vendéget szállásoltak el az üdülőházakban – 80 százalékuk magyar, 20 százalékuk külföldi. Népszerűségüket a saját partszakasznak és a medencéknek köszönhetik – vélte az igazgató.
Még nem jött vissza a kempingezés 80-as éveinek aranykora, de majd csak véget ér a válság, fellendül az utazási kedv – fogalmazott Tóth István, a makói, családi vállalkozásban üzemelő kemping vezetője. A Maros-parton 6 éve nem emeltek árat. Szálláshelyből (összesen 85) itt is akadna bőven választék – van bungaló, faház, sátorhely, lakóautóhely. Éjszakánként 1500 forintot kell fizetni személyenként a sátorozásért. A vendéghiányt rendezvényekkel pótolják, esküvőknek, kutyakiállításnak adnak otthont.

Kempingezők a Szikin. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A zuhanyzós, mosdós, kétszemélyes, éjszakánként 4600 forintért kínált faházak a legnépszerűbbek a Szegedtől 12 kilométere található sziksóstói kempingben – kaptuk a tájékoztatást Gömöri Csillától, a fürdő minőség- és környezetirányítási vezetőjétől. Maximum 700, sátorral vagy lakókocsival érkező vendégnek tudnak szálláshelyet biztosítani, a 2–3 ágyas faházakban és kempingépületekben egyszerre 120-an lakhatnak. Utoljára 2010-ben emeltek árat, viszont fejlesztettek, lecserélték az elhasznált bútorokat, ágyakat. Főként a 18–25 év közöttiek körében kedveltek a faházak. A tavaszi iskolai kirándulásokon is szívesen látogatják a létesítményt. A mai nyaralási szokásokat tekintve egyre kevésbé népszerű a kempingezés. Van egy réteg, amelyik egyáltalán nem tudja megfizetni a nyaralást, és sehová nem utazik. A fizetőképes réteg viszont a magasabb komfortfokozatot igényli, az apartman típusú szállásokat – hallottuk.

Olvasóink írták

 • 12. booo 2012. július 05. 21:25
  „Nédda! Átírták a cikket és beletették a vidéki árakat! Na ez most így a fair!
  Egyébként kívánhatnék még egyet??? :-)”
 • 11. kánaán 2012. június 22. 13:07
  „9. buckapatkany
  10. Hétszűnyűkapanyányimonyók
  Igazatok van.
  De emlékeztek még a kilencvenes években, nyáron milyen volt egy este a kőfal sétányánál?
  Casinó, Hordó és a Főnix kerthelyisége szinte összeért. Akkora élet volt, ami ma már elképzelhetetlen.
  Egy csomó kis település másból se él, csak a turistákból, akik egész évben ott áztatják a s...ket.
  A nyugati nyugdíjas megteheti, hogy ne 1-2 hétre menjen el üdülni.
  Lakókocsi. lakóautó és nívós kis apartmanok a sátorozási lehetőséggel, az összes szolgáltatást is beleértve (fodrász, kozmetikus, masszőr, vendéglő, borozó stb, stb) elfért volna a Népkertben és egy köpésre a strandtól és a belvárostól. Nem kellene oda valami űberállatiklassz strand. Elég egy mórahalmi-gyopárosi szintű. De óriási előnye lehetett volna az elhelyezkedése.
  Arról nem is beszélve, hogy a Tesco helyén egy csónakázó tóval olyan szabadtéri szórakoztató centrumot lehetett volna csinálni, színpaddal, állandó fesztiválokkal, ami messze földről ide csalogatta volna a népet.
  Igaz, hogy nem ipar és nem mezőgazdaság és feldolgozóüzem, de szerintem tuti munkahelyet adott volna sok száz vásárhelyinek és a vállalkozások is profitálhatnának belőle. Ha már a befektetőt csak nem eszi ide a fene...
  A multik meg nem elfértek volna a 47-es, vagy a szentesi út mellett.
  Mennyi a város adóssága? És mire költötték?
  No komment...”
 • 10. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. június 21. 15:42
  „8. kánaán 2012.06.21. 10:27
  Teljesen jó gondolat részedről, meg lehetne építeni középeurópa legdrágább építményadójával sújtott polgároknak engesztelésül nívós szórakozóhelyeket.
  De minek? azért, hogy majd sohanapján megtérüljön?
  A Zs(nem szabadkimondani) idejön és kapásból jattol, zéró kockázat.
  Ezeket az aduászokat minden hasonszőrű város kihasználta.
  Lázár valahogy így gondolkozik:
  Inkább legyen rosszabb mindenkinek 10 forinttal, ha az az ára annak, hogy neki jobb legyen 1 forinttal.”
 • 9. buckapatkany 2012. június 21. 14:02
  „Az európai színvonalú kempinghez először kellene egy európai színvonalú élményfürdő vagy valami ami európai színvonalú és ide csalogatja a turistákat. pl.: A Balaton 2 létrehozása Vásárhelyen vagy valami hasonló...”
 • 8. kánaán 2012. június 21. 10:27
  „Évek óta vesszőparipám:
  Ha Vásárhelyen az Interspar helyére egy európai színvonalú kempinget építenek, akkor abból ezerszer többet profitált volna a város.
  Aki volt már ilyen helyen és tudja a vásárhelyi strand és Népkert elhelyezkedését, akkor tudja, hogy miről beszélek.
  Sokkal nagyobb haszna lett volna, mint a King Kong Hotelnek...
  Tucatnyi apró település van az országban, ahol jó szándékkal és hozzáértéssel nagyságrendekkel több pénz kihoztak már ilyen adottságokból. Csak itt épp ezek a tulajdonságok hiányoznak.”
 • 7. ipiapacs 2012. június 21. 08:49
  „Miért ne lenne menő a kempingezés? Ráadásul nem is kizárólag a szegények kempingeznek. Tényleg meg van a sátorozás hangulata. Mi vagy wellness szállodában vagy sátorral nyaralunk, kirándulunk. Az elsőben azért, mert ott már tuti a tisztaság, igényesség, kényelem és kényeztetés. A sátorban pedig amit a cikk elején is leírnak saját "ágyunkban" alhatunk és saját holmijainkat használjuk. A legtöbb kempingben kínosan ügyelnek a vizes blokkok tisztaságára, szakember takarít, aki ezért kapja a fizetését, ahogyan a szállodában is. A magánszálláshelyekből azért is ábrándultunk ki, mert ott a tulajdonosnak ha volt kedve normálisan rendbe tenni a szállást, kezdheted a takarítással a nyaralást. A kemping általában a vízparton van és még "tengerre néző felárat" sem kell érte fizetned. A gyerekeink élvezik csak igazán a sátorozást, ahogy tavasszal kezd jobb idő lenni, hetente kérdezik, van-e már olyan meleg, hogy sátorban aludhassunk. Azért a holland párra irigy vagyok. Ha egyszer nyerünk a lottón, az első dolgunk egy lakóautó vásárlás lesz.”
 • 6. pixelplus 2012. június 21. 08:05
  „ezekbe az árakba benne van a fürdőbelépő is, úgy már nem olyan vészesek”
 • 5. booo 2012. június 21. 06:15
  „Mondjuk én kíváncsi lettem volna a többi város áraira nem csak a vásárhelyire! Ha Vásárhelyen nagy igény lenne a kempingre akkor miért nem azt fejlesztik ??
  Megjegyzem, nem kellene lenézni a kempingezést! Az egy külön "életforma", meg van annak is a filingje !
  Azt meg végképp nem állítanám egy cikkben sem, hogy csak a "szegény" réteg kempingezik, a tehetősek nem!
  Sajnos az magyar árak minden tekintetben irreálisan magasak! Sokan ezért is mennek külföldre nyaralni.”
 • 4. buckapatkany 2012. június 20. 21:03
  „Mire föl emelnék az árakat a vakond túrások vagy a jó termőföld miatt?”
 • 3. papika56 2012. június 20. 17:28
  „A kempingezés a ´ 60, -70 es években volt divat .
  Ma esetleg a fiatalok mennek oda. a ki megteheti --és nyaralni megy --kényelmesebb motelt, panziót veszi igénybe !
  A kemping már nem menő !”
 • 2. Lámpion 2012. június 20. 15:28
  „Elgondolkodott-e már azon bármelyik magyar kemping vezetője,
  hogy miét fizettet hasonló összeget a szobát bérlővel
  és a kempingezővel, aki viszont maga viszi a "házát-ágyát-ágyneműjét"?”
 • 1. Lámpion 2012. június 20. 12:20
  „Hasonlítsuk csak össze a sziksósfürdői kemping árait a hasonló szolgáltatásokat nyújtó szlovákiai podlesoki kemping áraival:
  Sziksóson: sátor - 1310 Ft Podlesokban sátor- 2 euro
  autó - 880 Ft autó - 2 euro
  személyenként - 1500 Ft személyenként - 2 euro

  Ez 2 személyre vetítve Sziksóson 5190 Ft, szlovákiában 8 euró = 2400 Ft.

  Tanulság: nem kellene nálunk lehiénázni az olcsó nyaralást igénylőket, akkor többen sátoroznának!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a gyűjtés Hódmezővásárhelyen

Eddig 3 millió 267 ezer forint gyűlt össze magánszemélyek, vállalkozók adományából a rászoruló gyermekek nyári ingyenétkezésére. Tovább olvasom